Bikaerősek a tőzsdék

Pénz beszél
Kiváló kereskedési napokon van túl a Budapesti Értéktőzsde, pazarul teljesítettek az elmúlt hónapban a vezető papírok. A kedvező folyamat az Egyesült Államokból indult, amely aztán begyűrűzött Európába – így lehetünk mi is részesei ennek.

Forrón indult a nyár a parketten, miután júniusban ismét történelmi csúcsot döntött a BUX: a 36 ezer pontos határt ideiglenesen átlépve 20-án 35 990 ponton zárt a tőzsdeindex, amely azóta is 35 000 felett van. Ez a szárnyalás előreláthatóan fenntartható maradhat, köszönhetően a kedvező nemzetközi hangulatnak – mondta a Figyelőnek a Raiffeisen Bank részvénypiaci elemzője. Blahó Levente szerint a magyar vezető papírok, az úgynevezett blue chipek szárnyalása egészen az Amerikai Egyesült Államokig vezethető vissza, hiszen a nemzetközi tőzsdepiac innen indulva kezdett talpra állni, egy igen mély és hosszú visszaesésből. Ezt követte az indiai, majd a thai, végül az európai börzék szárnyalása, amelynek természetesen mi is részesei vagyunk, köszönhetően az alapvetően jó pénzpiaci trendeknek. Persze voltak és vannak, illetve lesznek is kilengések a külföldi és a hazai árfolyam-alakulásokban, ám alapvetően jó időszakra számíthatunk.

Ami tehát ezt a nagy hullámlökést adta a pesti parkettnek is, hogy az USA-ban gyakorlatilag megszűnt a recesszió, kedvező a gazdasági hangulat. A vállalati jelentésekből kiderül: a cégek kifejezetten nyereségesek. Ez mindenkire ráfér, hiszen hat évig szinte csak visszaesésekről beszélhettünk. A szakértő úgy véli, ehhez a lendülethez kellett egy választás, hiszen minden kampány erősítheti a befektetők bizalmát. A tengerentúli energiaágazat is magára talált, a kamatkörnyezet pedig magasabb lett. Az igazsághoz tartozik, hogy a „hurráoptimizmus” némileg lelassult, hiszen akik Trumpra szavaztak, most az ígéretek megvalósítását várják.

A tengerentúli löket után az európai börzék is erőre kaptak. Kontinensünkön szintén megindult a fogyasztói bizalom erősödése, hazánk igencsak a feltörekvő piacgazdasághoz tartozik. Persze Blahó szerint ez ránk is fér, hiszen Európa tőzsdéit sokáig tépázta a görög válság, az olasz és a német bankbotrányok is nyomot hagytak, sőt némelyik még most sem ért véget.

Abban, hogy erőre kaptak a hazai vezető papírok, természetesen az is közrejátszik, hogy Magyarország teljesítményét a hitelminősítők is kedvezőbben ítélik meg. Mint Blahó fogalmazott, teljesen megváltozott a fogyasztói trend, amely kihatott a BUX alakulására. Erre jó példa, hogy míg az index 2015. január 15-én 15 687-es mélyponton zárt, addig 2016. május 6-án már 22 800-as szintről beszélhetünk.

Mindez a számokból is jól látszik: jú-nius-ban 237,6 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán, ami ugyan némileg elmarad a májusitól (255,7 milliárd), viszont jelentősen meghaladja a múlt év hasonló időszakában mértet (204,7 mil-liárd). A napi átlagforgalom 11,3 mil-liárd forint volt, ez közel azonos az előző havi (11,6 milliárd) értékkel, de meghaladja a 2016 azonos időszakában tapasztaltat (9,3 milliárd).

A vezető részvények közül az OTP papírjai kiemelkedtek a mezőnyből, mi-után a bankpapír árfolyama 5,8 százalékot emelkedett, melyet a Magyar Telekom követett 3,3-del. A Richter ugyan történelmi csúcsot döntött 7296 forintos árfolyamon, azonban némi korrekciót követően 0,8 százalékos növekedéssel zárta a júniust a gyógyszerrészvény, míg a Mol 4,9-es eséssel fejezte be a kereskedést.

A kisebb részvények között a prémium kategóriában a Graphisoft Park SE volt a hónap nyertese 8,7 százalékos emelkedéssel, melyet a Rába (7,1) és a CIG Pannónia (4,3) követett, sőt új részvénnyel, a Waberer’s-papírokkal is bővült a kínálat.

A részvénypiac forgalma 475 milliárd forint volt. A szolgáltatók rangsorának élén szoros versenyt követően ezúttal is a Concorde Értékpapír Zrt. végzett, míg a második helyre a Wood & Company Financial Services lépett. A dobogó harmadik helyére ezúttal az Erste Befektetési Zrt. került.

Most mindenesetre úgy néz ki, hogy nem minden a belső kereslet bővülése – ehhez a fentiek tükrében megfelelő nemzetközi pénzpiaci hangulat is kell.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink