Alulmaradt a régiós versenyben a BUX

Pénz beszél
A környező országok tőzsdeindexeihez képest gyenge eredményt mutatott a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe az év első felében. A BUX 2,9 százalékos emelkedése csak a régiós középmezőny aljához volt elegendő, pedig a gazdasági környezet Kelet-Közép-Európában is alapvetően kedvezett a tőkepiacoknak. 

A tizenegy régiós parkett közül mindössze három részvényindex könyvelhetett el negatív hozamot az esztendő derekához érve, és azok is csak mérsékelt visszaesést mutattak. Térségünk tőzsdeindexei átlagosan 4,7 százalékkal kerültek feljebb fél év alatt, vagyis a régió a hazainál több mint másfélszer nagyobb átlagos profitot kínált az indexkövető befektetőknek, mint a 2,9 százalékkal erősödő BUX.

Persze a kelet-közép-európai piacokon is lehetett a nyugatihoz hasonlóan magas hozamot elérni: a bukaresti börze 19,5 százalékos ralijával messze a legjobb eredményt szállította a térségben, sőt a vezető európai tőzsdemutatókat, valamint a Wall Street két meghatározó indexét, a Dow Jonest és az S&P 500-at is lekörözte.

A régió ezüstérmesének számító szlovén SBITOP 9,5 százalékos emelkedésével szintén erős fél évet tudhat a magáénak, megközelítve a londoni FTSE 100 tízszázalékos erősödését. Szép hasznot érhettek el a bécsi és a zágrábi parketten befektetők is: az ATX közel nyolc és fél, a CROBEX pedig 7,7 százalékkal izmosodott a június végével zárult hat hónap során. 

A prágai részvényindex mintegy öt és fél százalékkal erősödött, a hazai börzét pedig még a pozsonyi SAX is megelőzte négyszázalékos féléves emelkedésével. A BUX így csupán a hetedik a régiós tőkepiacok rangsorában, 2,9 százaléknál kisebb pozitív hozamot csak a valamivel két százalék felett záró varsói WIG20 index produkált. A bolgár SOFIX egyszázalékos süllyedéssel, a kijevi tőzsde részvényindexe pedig háromszázalékos mínusszal fordult rá a második fél évre. A leggyengébb teljesítményt a belgrádi tőzsdemutató érte el 2019 első felében; a BELEX15 négy százalékkal került lejjebb. 

A magyar mutató még a Budapesti Értéktőzsde régiós blue chip indexét tekintve is gyengén vette az esztendő első hat hónapját. A BUX-kosárban a legnagyobb súllyal szereplő négy részvény június végéig igen szerényen teljesített, közülük is egyedül a Mol papírja került feljebb, mindössze 2,4 százalékkal. Az OTP lényegében ott zárta a fél évet, ahol januárban indította, a Richter és a Magyar Telekom befektetői viszont 3,6, illetve 4,3 százalékos veszteséget realizálhattak az első hat hónap alatt. 

A legnagyobb kelet-közép európai vállalatok teljesítményét tükröző CETOP ötszázalékos pluszban búcsúzott ezen időszaktól, a BUX 2,9 százalékos emelkedése ebben az összehasonlításban is mérsékeltnek mondható.

A nagyobb forgalmú régiós börzéken a tavalyihoz képest mérséklődött a befektetői kedv. A bécsi parkett forgalma közel tizenöt százalékkal esett vissza az első fél évben az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. A BÉT-en 9,5 százalékkal csökkent a kereskedés volumene, a román börze forgalma pedig az előbbieknél kevésbé, hat százalékkal mérséklődött. Az osztrák börzén heti átlagban egymilliárd eurónál nagyobb értékben cseréltek gazdát a részvények, ehhez képest eltörpül a Budapesti Értéktőzsde átlagos 155 millió eurós forgalma. Bukarestben pedig hetente mintegy 44 millió euró értékben kötöttek üzletet.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink