Állati látnivalók

Pénz beszél
Pár napja kapott zöld utat a Fővárosi Állat- és Növénykert 32,7 milliárd forintos bővítése, amely magában foglal egy különleges élményparkot is egy hatalmas, zárt növény- és állatházzal, a biodómmal.

Az elmúlt negyedszázadban rengeteget szépült, fejlődött a budapesti állatkert. Valahogy mégis az az érzése volt az embernek, hogy kicsit egymás hegyén-hátán vannak a látványosságok, és átfogó fejlesztés nem történik ezen a különleges helyen. Egy olyan világváros, mint amilyenné Budapest vált, illetve válni szeretne, azonban még jobbat érdemel. Ezt felismerve az állatkert vezetése már 2012 óta jelentős bővítésben gondolkodik. Ekkor zárt be ugyanis a veszteséges, nem éppen a dicső múltat idéző, mondjuk ki: alaposan lepukkant Vidám Park. A mintegy 6,5 hektáros terület 1950-ig az állatkerthez tartozott, csakhogy akkor egy tollvonással eldöntötték: a dolgozó nép és főleg az úttörők vidámparkot kapnak.

Az azóta eltelt több mint fél évszázad alatt azonban a vidámparki látványosságok kiköltöztek a városokból, és persze jelentősen meg is újultak, így – nosztalgia ide vagy oda – racionális döntés volt az intézmény bezárása. Ez ráadásul most lehetőséget ad arra, hogy Európa egyik legkülönlegesebb állatkerti fejlesztése valósuljon meg 2020-ig. A Pannon Parkot először 2014 végén, majd 2015 februárjában jelentették be. Ugyanakkor 2015 elején a kormányzat által biztosított 25 milliárd forint végül kevésnek bizonyult. Hiába írtak ki nemzetközi közbeszerzést, a jelentősen elszálló építőipari bérek és más költségek miatt meg kellett emelni a beruházás keretösszegét. A megismételt közbeszerzésre az előző körben érvényes ajánlatot tevő két céget, a Strabag-MML-t és a Market Zrt.-t hívták meg. Ez utóbbi lett a nyertes, és a Fővárosi Állat- és Növénykert tájékoztatása alapján a korábbiakhoz képest sikerült kétmilliárd forinttal mérsékelni a legalacsonyabb ajánlati árat.

NAGY VÁLTOZÁSOK

A Vidám Park egykori területének napi üzemeltetését 2014 februárjában vette át az állatkert. Ezután hazai és külföldi szakértőkkel dolgoztak a fejlesztési koncepción. (Addig is a pluszterületet átmeneti jelleggel hasznosították: így nyílt meg az oktatási és családi szabadidős és szórakoztató célú Holnemvolt Park, melynek látogatottsága már az első esztendőben elérte a 450 ezer főt, meghaladva a Vidám Park utolsó éveinek átlagos vendégszámát.)

De mi is valósul meg végül 2020-ig? Két fő bemutatási egység jön létre a megörökölt területen és az egykori Vidám Parkkal határos gazdasági zónában: másfél hektáron egy elsősorban a kisgyerekeket célzó állatkert létesül majd Mesepark néven, a másik egység mintegy öthektáros részén lesz a Pannon Park.

Ez utóbbi valójában egy komplex állatkerti bemutatót takar. Itt döntően népszerű egzotikus élőlények kapnak majd helyet, főként olyanok, amelyek helyhiány miatt már kiszorultak vagy rövidesen kiszorulnának az állatkertből. A gyűjteményi terv döntően az eurázsiai és az afrikai fauna elemeire koncentrál.

A kiállítások be fogják mutatni a mio-cén kort is. Azt a földtörténeti időszakot, amikor a mai Kárpát-medence nagy részét egy beltenger foglalta el, s éppen Budapest térségében találkozott a szárazfölddel. Az akkori éghajlatot és az ősleletekből ismert élőlényeket is megidézik majd.

A Pannon Park központi létesítménye egy csarnoképület, a biodóm lesz. Ez egy olyan, ökoszisztémaként működtetett növényház, amelyben állatok is élnek. (Ennek egy évszázaddal korábbi előképének tekinthető az állatkertben a trópusi, párás meleg levegőjű Pálmaház.)

A biodóm valójában egy buborékba zárt, befedett darabkája lesz a városba idézett vadonnak. Kívülről a környezetbe simuló lankás dombnak néz majd ki, amelynek a lábára, oldalára zöld növényzet fut fel, a tetejét pedig nagyrészt fényáteresztő felület borítja. Belsejében – több mint 17 ezer négyzetméternyi lefedett alapterületen – szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér várja majd a látogatókat.

Az objektumban a pannon ősvadon a Pannon-tengerrel fog osztozni. Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb, nagy méretű akváriumaival mutatják majd be a kor vízi világát. Emellett a biodómhoz – amelynek 2-2,5 ezer fős lesz a befogadóképessége – látogatóközpont, valamint számos szabadtéri állatkifutó és medence is tartozik majd.

A park legnagyobb épületében lesz egy nagy méretű, komplex állatház is, hozzá pedig külső és belső kifutók egész rendszere fog kapcsolódni: ezekben ázsiai elefántok, csimpánzok és más főemlősök kaphatnak helyet. Egy európai léptékben is jelentős méretű tengeri és édesvízi akváriumegyüttes is megvalósul, amelyben krokodilok, cápák, vidrák, fókák találnak otthonra. A madarak számára tágas röpdék készülnek. A felhozatalt emellett számos kisebb inszektárium, terrárium és akvaterrárium teszi majd változatossá.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink