Válságban a Momentum Mozgalom?

Mátrix
Miközben a Momentum Mozgalom már nem kisebb célt tűzött zászlajára, mint a magyar állam újrafogalmazását, egyre többen kritizálják a vezetőséget párton belül, és lapunknak megszólal egy volt, ma már bíráló támogató is.  

A konkurens kis baloldali pártok irigykedve szemlélik, hogy a március elején megalakult Momentum Mozgalmat láthatóan nem nagyon rendítette meg a Bodajkon megrendezett, végül óriási anyagi veszteséggel zárt Nyitás Fesztivál. Lapunknak már korábban is jelezték, és a tavaszi vidéki országjárás során a párt vezetői sem rejtették véka alá, hogy anyagilag nagyon jól áll a szervezet. Ezt bizonyítja – egy néhány hónapos párttól szokatlanul – egy összességében 23 millió forint költségvetésű, több zenekart felvonultató fesztivál megrendezése. A rendezvényen a belépőkből 11 milliós összeg folyt be, a fennmaradó 12 milliót az állami támogatásban nem részesülő szervezetnek a saját zsebéből kellett fedeznie. De egy ilyen fiatal alakulattól az is szokatlan, hogy közvélemény-kutatásokat rendelnek maguknak. Hajnal Miklós szóvivő nem részletezte, hogy mely céget bízzák meg ezekkel, viszont elismerte, hogy igénybe vesznek ilyen szolgáltatásokat. „Több egyszeri megrendelésünk is volt már, és folyamatosan készítünk elő méréseket” – jegyezte meg érdeklődésünkre.

Az egykori SZDSZ-es, koalícióért felelős államtitkár, Horn Gábor által vezetett Republikon Intézet például júliusban azt közölte: a Momentum a fővárosban a teljes pártválasztók körében – fej fej mellett a Demokratikus Koalícióval, megelőzve az LMP-t, az Együttet és a Párbeszédet is – 9 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. Az intézet stratégiai tanácsadójáról, Tóth Csabáról – aki korábban az SZDSZ kampányait segítette – tavasszal olyan hírek jelentek meg, hogy a Momentumot is tanácsadóként támogatja. A párt elnöke, Fekete-Győr András szerint csak arról van szó, hogy „ismerősként” részt vesz a rendezvényeiken. (Tóth a bodajki fesztiválon is előadott.)

EZ MÁR NEM AZ A MOMENTUM

Lapunknak egy a szervezethez egykor közel álló, párttá alakulásuk óta azonban tőlük eltávolodó támogató azt ecsetelte, hogy a formáció több olyan tagot tudhat a sorai között, akinek a szülei komolyabb összegekkel is beszálltak a politikai vállalkozásba. Konkrét személyeket forrásunk sem említett, már csak azért sem, mivel a legtöbb szülő anonim módon utal pénzt a Momentum számlájára. Azért választották ezt az utat, hogy ne hozzák kellemetlen helyzetbe a tagság előtt gyereküket.

A párttá alakult szervezet mostani módszereit is kritikával illette a formációt jól ismerő egykori támogató. A teljes elitcserét meghirdető Momentum céljaival még most is egyetértett, de álláspontja szerint túlságosan agresszív lett a fellépésük. Felhívta a figyelmet például a nyilvános trágárkodást sem megvető Soproni Tamás Facebook- és médiamegjelenéseire, vagy az Origo szerkesztőségében történt fenyegető hangnemű „látogatásra”.

Forrásunk szerint markáns a különbség a korábban még valóban vitatkozó mozgalom és a párttá alakult Momentum stílusa között, a mindenkinek beszólogató, kioktató hangnem miatt már kevésbé szimpatikus számára a szervezet. „Mintha rossz tanácsadókra hallgatnának a párt vezetői” – jegyzi meg.

BIZALMI SZAVAZÁS IS KELLETT

Az elégedetlenséget jelzi, hogy a párt ötfős elnökségéből egy hét alatt ketten is távoztak. Pottyondy Edina személyes okokra hivatkozott, míg Kádár Barnabás nem titkolta: belső viták is közrejátszottak abban, hogy távozott vezető tisztségéből.

A bodajki fesztivál körüli problémák, illetve a szervezet megtorpant fejlődése miatt a nemrég tartott küldöttgyűlésen Fekete-Győr András pártelnök, valamint Orosz Anna és Soproni Tamás elnökségi tagok bizalmi szavazással hűtötték a kedélyeket. A tanácstalanságot jelzi, hogy a kezdeti lelkesedés, illetve a vidéki országjárás erős kommunikációja ellenére több kutatócég által közzétett adatok szerint a parlamenti bejutást jelentő 5 százalék alatt van a párt országos támogatottsága. Némi örömöt csak az okozhat, hogy stabilizálni tudták a mintegy kétszázalékos eredményüket. Mindeközben sovány vigaszt jelent a már idézett Republikon fővárosi mérése.  

BODAJKI ÉS TÁMOGATÓI DILEMMÁK

A Momentum „nagyot akart szólni” a Nyitás Fesztivállal, de a csodafegyver visszafelé sült el – így lehet összegezni a júliusi rendezvény tapasztalatait.

A szervezet honlapján is elismerte: Bodajkon nem minden sikerült az előzetes terveiknek megfelelően. A főként bulizással egybekötött sátras konferencia momentumos forrásaink szerint nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, csupán mintegy ezer fő vett részt a fesztiválon.

Az erősen veszteséges Nyitás Fesztivál kapcsán kiderült az is, hogy már nem csak mikroadományokból fedezi költségeit a párt. A Heti Válaszban megjelentek szerint milliárdos vagyonú nagytőkések is segítik őket. Bojár Gábor, a Graphisoft CAD-szoftver-fejlesztő vállalat és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója egymillió forinttal támogatta önként a Momentumot, és beszállt a finanszírozásba Raskó György agrárvállalkozó, az Antall-kormány földművelésügyi minisztériumának államtitkára, volt MDF-es és MDNP-s politikus is. Hajnal Miklós kérdésünkre megerősítette a támogatás tényét, és azt is kiemelte, hogy több magyar magánszemély járult hozzá a fesztivál finanszírozásához a támogató jegyek megvásárlásával, de többet nem árult el az adományozók kilétéről.

MINDENKI ELLENFÉL

A feszültségekre mutat rá az a tény is, ahogy az ellenzéki oldal balliberális pártjaival történő választási szövetségkötés lehetőségét kezeli a Momentum. A küldöttgyűlés ugyanis határozattal erősítette meg a korábban már bejelentett önálló indulás szándékát, amelynek része, hogy az MSZP és a DK mellett az úgynevezett Új Pólus létrehozását is elutasítják. Ez azt jelenti, hogy nem indulnak együtt az Együtt-tel, a Párbeszéddel és az LMP-vel sem, így a Momentum leginkább ezen pártok szavazóiért kampányol majd.  

A pártban a legnagyobb riválisnak tartott LMP-vel szembeni támadást jelzi Ungár Péter LMP-s elnökségi tag és a Momentum között kirobbant ellentét. A bodajki fesztivál utáni harmadik héten szivárogtatta ki a Momentum, hogy Ungár állítólag botrányosan viselkedett a rendezvényen. Az LMP-s politikus elnézést kért a történtekért, és etikai vizsgálatot kezdeményezett pártjában. A sajtóban megjelent kölcsönös üzengetés azonban kapóra jött a Momentumnak, hogy az üggyel elterelje a figyelmet a belső feszültségekről és ellehetetlenüljön bármilyen együttműködés az LMP-vel.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink