Új jobboldali párt a láthatáron

Mátrix
A Jobbik középre húzása után a radikális jobboldalon szabaddá vált az út egy új, egyetemisták, főiskolások alkotta szervezet, az Identitesz számára. A militáns életérzés mellett intellektuális, nemzeti, globalizációellenes talajon áll a László Balázs vezette alakulat, amely a nyár végén párttá válik és elindul a jövő évi választáson. A formáció külsőségeiben sokakban idézi meg az egykori náci, fasiszta pártokat.

Az Identitesz, azaz Identitárius Egyetemisták Szövetsége 2016 őszén alakult. Elődjük a Konzervatív Hallgatók Szövetsége nevű szervezet volt, de nevet változtattak. Ezt azzal magyarázták, hogy a konzervatív jelző nem igazán fedi azt a szellemi irányultságot, amelyet képviselnek, hiszen ők nem akarják konzerválni, épp ellenkezőleg, lecserélnék azt a politikát, amely ma Európát vezeti. Erős kontinenst szeretnének, az európai kultúra megóvása a céljuk – mondta egy korábbi nyilatkozatában elnökük, László Balázs.

Az ilyen mondatok már ismerősek lehetnek, hiszen a radikális jobboldal egyetlen eddigi pártja, a Jobbik elnöke, Vona Gábor korábban – a formáció néppártosodása előtt – gyakran élt hasonló retorikával. Az Identitesz épp a jobbikos „cukiságkampány” közepén bukkant fel. Miközben Vonáék a baloldali szavazók édesgetésével voltak és vannak elfoglalva, a László Balázs vezette hallgatói szövetség több egykori jobbikos tüntetést idéző megmozdulással is felhívta magára a figyelmet. A régebbi jobbikos, a melegbüszkeség napján előadott szitkozódó bekiabálások hevességét idézve, de a káromkodásokat mellőzve, „Szodómia, szodómia, pfuj, pfuj!” rigmussal és „Az aberráció nem normális” feliratú táblákkal jelentek meg tavaly májusban az ELTE kiskörúti campusán rendezett leszbikus csókolózós flashmobon.

László Balázs akkor azt mondta, a flash-mobot a halálkultusz reklámjának tartja, mivel az ember feladata, hogy reprodukálja a társadalmat. Szegeden pedig azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy áthúzott 1968-as évszámot ábrázoló fekete matricával ragasztották át az LMBT Közösségért Egyesület egy étteremre kifüggesztett „Biztonságos tér” feliratát. (1968 az újbalos nyugat-európai mozgalmak indulási évszáma, a melegjogi aktivisták is ekkor kezdtek szerveződni – a szerk.)

SOROS ELLEN

Az egykori Jobbik hangján megszólaló antiliberális alakulatot egyetemisták szervezik. László Balázs például a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója. A szervezetben létezik a kettős tagság intézménye – úgy tudjuk, sok fiatal jobbikos párttag is szimpatizál velük. Ennek leginkább a Jobbik Ifjúsági Tagozatában nem örülnek, de Vona Gábor elnöknek is okozhat még fejfájást az Identitesz, hiszen pártja egykor leginkább globalizációellenessége és antiliberalizmusa miatt vált népszerűvé a felsőoktatási hallgatók körében. Ezeket az üzeneteket ők azonban mostanában már egyáltalán nem hangsúlyozzák. De a Jobbik a liberális eszmerendszer globális terjesztője, Soros György elleni küzdelemben sem ment fel a pályára.

Nem úgy, mint László Balázsék. Március közepén például a Knights Templar International nevű szervezettel „Stop Operation Soros – Konferencia a nyitott társadalom ellen” címmel tartottak rendezvényt a budapesti Magyarok Házában. Ezen olyan, a Jobbiknak egykor kedves előadók jelentek meg, mint Nick Griffin volt brit fasiszta pártelnök, uniós képviselő és Angelo Balletta, az olasz szélsőjobboldali Forza Nuova vezetőségi tagja. Vonáék azt is aggodalommal figyelhették, hogy a rendezvényen szövetségesük, a Hatvannégy Vármegye alelnöke, Incze Béla is beszédet mondott, ugyanúgy, ahogy Téglásy Imre, az életvédő, abortuszellenes Alfa Szövetség elnöke. Tavaly áprilisban pedig Daniel Friberg svéd írót látták vendégül, akinek nemrég jelent meg A jobboldal visszatér – a valódi ellenzék kézikönyve című kötete. Friberg ebben az „új jobboldal” megszületéséről értekezik. „Identitesz: új jobboldalt építünk” – a magyar szervezet talán nem véletlenül ezzel a címmel tette közzé kampányvideóját.

„A nyár végére tervezzük, hogy párttá alakulunk, addig a háttérmunkával vagyunk elfoglalva. Az új jobboldali pártnak mi csak az egyik alkotóeleme leszünk, a közéletből már ismert emberekkel és szervezetekkel szövetkezünk” – fejtette ki lapunknak László Balázs. Felvetésünkre, hogy volt jobbikosok is csatlakoznak-e a párthoz, nem kívánt reagálni, de annyit megtudtunk: volt országgyűlési képviselő nincs az alapítók között. Kiderült, hogy indulni akarnak a 2018-as választásokon, de László Balázs azt még nem tudta megmondani, hogy mind a 106 egyéni körzetben tudnak-e jelöltet állítani. Az viszont biztos, hogy szeptembertől országjárásba kezdenek, megalkotják szakpolitikai programjaikat, s alapszervezeteik alakítását is megkezdik.

Az elnök arról is beszélt: a pártépítés során a legfontosabbnak a biztos szellemi alapokat, az antiliberalizmust és a globalizációellenességet tartják. Hangsúlyozta: náluk nem lesz se jobbra-, se balratolódás, ragaszkodni fognak ahhoz a szellemiséghez, amelyet most képviselnek. Mint mondta, a Jobbikkal szemben nem vesznek majd be bárkit a soraikba, csak olyanokat, akik ugyanolyan elveket vallanak, mint ők. Hogy ezt miképp tudják majd kivitelezni, arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, a beléptetés technikája még kidolgozás alatt van. „Az biztos, hogy nem lesz iskolai végzettséghez vagy életkorhoz kötve a tagság, de az elveinket minden új tagunknak osztania kell” – mondta. Hangsúlyozta: a tagdíjakból tartják fent magukat, nincs semmilyen szponzoruk.

 

PÁRHUZAMOK NÉLKÜL?

Felvetettük, hogy az Identitesz rendezvényeinek a hangulata militáns, a tag-jaik megjelenése katonás, ami sokakban felidézheti az egykori magyar nyilasokat vagy épp a német nácikat. László Balázs szerint ők az új jobboldalt jelenítik meg, velük kapcsolatban nincs értelme semmilyen történelmi párhuzamot vonni. A jelvényükben látható nyíl sem a nyilasokra utal, hanem a jövőre, hiszen ők a jövő pártja, a jövő gondolataival, amelyből nemsokára valóság lesz.

Az viszont tény, hogy az elnök 2015. októberben a magukat Szálasi Ferenc szellemi örökösének tartott Pax Hungarica Mozgalom rendezvényén volt konferanszié. Erre úgy reagált: nincsen semmi szégyellnivalója e múltbéli tevékenysége kapcsán, másrészt ennek felhánytorgatása csak az Identitesz közösségépítésének az eredményeiről akarja elvonni a figyelmet.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink