Több csatában is vesztésre áll a szlovén haderő

Mátrix
Tavaly a szlovén haderő elit zászlóalja csak a pótvizsgán ment át az észak-atlanti szövetség ellenőrzése kapcsán, ez egyébként a hadsereg parancsnokának a tisztségébe került. A múlt héten közzétett jelentésben pedig a katonai készültségről állítottak ki rossz bizonyítványt, ami igencsak rossz fényt vet a NATO-tag Szlovénia regimentjére.

A dokumentumban az áll, hogy az ország haderejének a teljesítménye békés körülmények között megüti az elégséges szintet, míg háborús helyzetet feltételezve elégtelen osztályzatot kapott. Önmagában ez még nem is lenne hír, mert az érdemjegy már évek óta hasonlóképpen alakul, de mindenképpen jelzésértékű: eklatáns példája a kisebbségben kormányzó, ötpárti balközép kabinet gyengeségének, valamint a koalíciót kívülről támogató ultrabalos Levica párt befolyásának.

Marjan Šarec kormányfő még a tavalyi köztársasági elnöki választási kampányában – a megmérettetésen viszonylag szoros küzdelemben maradt alul Borut Pahorral szemben, és ez az eredmény alapozta meg jó
szereplését a parlamenti választásokon – kifejtette: ha már van hivatásos hadserege Szlovéniának, akkor annak legyen meg a megfelelő státusza, jó fizetést kapjanak a katonák és kielégítő haditechnikával rendelkezzenek. Véleménye azóta sem változott. Erre utalt az is, hogy védelmi miniszterré azt a Karl Erjavecet nevezte ki, aki a 2000-es évek derekán, a jobbközép kormányban is vezette a tárcát. Azonban úgy tűnik, hogy a Levica, amely nyíltan megszüntetné az ország NATO-tagságát, illetve magát a hadsereget is, a háttérből sorra megakadályozza a haderő fejlesztési törekvéseit.

Pedig a katonaság évek óta eszköz- és emberhiánnyal küzd. Felkészültségét egyébként tavaly több ízben nyilvánosan bírálta a főparancsnoki tisztet is betöltő Borut Pahor államfő, ami súrlódást okozott közte és az anyagiak fölött diszponáló előző miniszterelnök között.

Az intézkedések most is váratnak magukra a számtalanszor meghirdetett, majd ilyen-olyan módon meghiúsult haditechnikai beszerzések terén. Tény, hogy a probléma megoldását korábban a gazdasági válság is befolyásolta, de ez már régen mögöttünk van. A beszerzéseket – legutóbb a német Boxer páncélosok megvásárlását is – lefújták. Márciusban az új vezérkari főnök, Alenka Ermenc megszüntette elődje rendelkezését, amelynek alapján a katonahiány miatt a meglévő állomány minden tagja majdnem húszszázalékos úgymond túlóra-bérkiegészítést kapott. Vagyis mindent összegezve könnyen megtörténhet, hogy a szlovén hadsereg a Šarec-kormány mandátumának a végére jóformán megszűnik, legalábbis a NATO-kompatibilis és -szintű változatban. Emlékezetes: tavaly a haderő igencsak megtépázott hírnevén további csorbát ejtett, amikor a Maliban állomásozó szlovén csapatok lőszerutánpótlását biztosító kamion mindössze két katonából álló fedélzeti csapata a németországi Lipcsébe érkezve nemes egyszerűséggel úgy döntött, megszáll egy hotelben, mert a rakományt csak másnap kellett kivinni a repülőtérre. De amíg ők a szállodában aludtak, a lőszer egy részének nyoma veszett. A tolvajok nagyjából kétezer 5,56 és 9 mm-es töltényt loptak el.

 

Borítófotó: siketfajdtollas olasz mesterlövészek Szlovéniában az első világháborúban. Az egykori ellenségek ma a NATO-ban vannak