Terroristák a szavazólapon

Mátrix
A szeptember 24-i német választásokon a hét ismertebb párt mellett számtalan további formáció is indul. Berlinben egy kommunista törpepárt, a Németország Marxista-Leninista Pártja (MLPD) által vezetett szövetség szintén megméreti magát, ez utóbbit egy palesztin terrorszervezet is támogatja.

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) az Európa Tanács augusztus 4-én aktualizált, 2017/1420-as végrehajtási rendelete szerint terrorszervezetnek minősül, most mégis hivatalosan támogatta az MLPD Internacionalista listáját. A Szövetségi Választási Bizottság ezt nem tudta megakadályozni.

ÁLLAMI TÁMOGATÁS?

A Berliner Morgenpost annak járt utána, hogy ez miként lehetséges. Megtudták, hogy hivatalosan csak az MLPD indul a választáson, így a palesztinok „csupán” segítőként szerepelnek. Ráadásul a PFLP Németországban nincs betiltva, mivel ottani kis aktivitása nem jelent valós veszélyt a társadalomra.

Ennek ellentmond, hogy negyven éve pont ez a terrorszervezet rabolta el a Lufthansa Landshut nevű gépét, amely végül a szomáliai Mogadishuban kötött ki. Német kommandósok akkor három terroristát lőttek le, a 86 utast sikerült kiszabadítani. Ez év nyarán Jeruzsálemben csapott le a PFLP; három fegyveresük izraeli rendőrökre támadt, egy 23 éves rendőrnő halálát okozva. Többek szerint a Szövetségi Belügyminisztériumnak legkésőbb ekkor Németországban is be kellett volna tiltania a PFLP-t, jelezve, hogy nem tűri az erőszakot.

A sajtópolémia kapcsán az 1800 tagot számláló, Sztálin démonizálása ellen fellépő, heti 30 órás munkaidőt és proletárdiktatúrát követelő német kommunista törpepárt elítélte az „egyéni terrorizmust”. Honlapjukat is frissítették, addig ugyanis a PFLP szerepelt a támogató szervezetek között, most már csak a „szimpatizánsai”.

A párt listavezetője, Andrew Schlüter a berlini lapnak elmondta, hogy szerinte a terrorszervezetek listáját azok állítják össze, akik a nemzetközi kizsákmányolás és elnyomás haszonélvezői. Úgy véli, a PFLP ezért nem terrorszervezet, és a „forradalmi erők” betiltását célzó paragrafust is el kellene törölni.

Sokan aggódnak Németországban, hogy jó szereplése esetén az MLPD állami kampánytérítéséből akár a palesztin terroristáknak is jut, ám ez inkább csak elméleti lehetőség. Állami dotációra ugyanis csak a legalább 0,5 százalékos támogatottságú pártok jogosultak, az MLPD négy éve viszont csak 0,1 százalékot kapott.

FORRADALMI ROMANTIKA

Az eset jól mutatja a nyugat-európai kommunisták, zöldek és egyéb baloldaliak vonzódását az akár erőszakba is hajló „forradalmi” romantikához. Ők maguk élvezik ugyan a demokrácia és a fogyasztói társadalom előnyeit, miközben revolúciós hevületüket távoli földrészek felszabadítási mozgalmainak a támogatásával vezetik le. A palesztin–izraeli konfliktusban sokuk nem a zsidó állam oldalán áll. Ezért is bojkottálnák például a megszállt palesztin területeken gyártott izraeli termékek EU-ban való forgalmazását.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink