Távol Jamaicától

Mátrix
Négy párt programját kellene összefésülni ahhoz, hogy Angela Merkel megkezdhesse negyedik kancellári ciklusát. A tárgyalások azonban inkább csak döcögnek.

Jamaica. A karib-tengeri ország neve a német média ez évben legtöbbet használt politikai kifejezése, ám a reményből lassan rémálom lesz. A fekete (CDU/CSU), sárga (FDP, szabad demokraták), zöld (Die Grünen, Zöldek) megállapodás ugyanis csak nem akar összejönni. A szeptemberi választás előtt még mindenki a CDU/CSU győzelmét jósolta, a várakozások szerint Merkel pártja a Zöldekkel vagy a liberálisokkal kötött volna szövetséget.

A KÖR NÉGYSZÖGESÍTÉSE

A szavazók mást gondoltak: a CDU és a szocdemek támogatottsága is mélypontra zuhant, a CSU ráadásul elvesztette abszolút többségét Bajorországban, ami baljós előjel a 2018. őszi tartományi választás előtt. A Zöldek tartották ugyan magukat, ám ez csak a hatodik helyhez volt elég.

A szocdemek két nagykoalíciós ciklus után inkább ellenzékbe vonultak, hogy 2021-ben egy mérsékelt néppárt s ne a bevándorlásellenes AfD legyen Merkel és a CDU alternatívája. Nehéz lesz, mivel Martin Schulz és az SPD többi vezetője is jobboldali szociáldemokrata, akik eddig is támogatták a neoliberális gazdaságpolitikát, német fegyverek exportját vagy a szociális rendszerek és juttatások takaréklángon tartását.

Az SPD ellenzékbe vonulása után jött tehát a Jamaica opció, ami a kör négyszögesítésével ér fel. A tizenkét tárgyalási témából nyolcnál csak az eltérő álláspontokat sikerült rögzíteni, négy területnél még idáig sem jutottak el. Az álláspontok mérföldnyire vannak egymástól.

Abban minden párt egyetért, hogy tartani kell a „fekete nullának” is nevezett kiegyensúlyozott költségvetést. Ez nagyjából 30 milliárd euró mozgásteret jelent, miközben a négy párt legalább 180 milliár-dos kampányígéretet tett. A tárgyalásokat nehezíti, hogy a legkisebb partnerként a dogmatikus Zöldek semmit sem akarnak engedni a pozíciójukból.

KRITIKUS PONTOK

A Soros-terv részeként a CDU és a CSU már megegyezett abban, hogy évente kétszázezer migránst és a családtagokat fogadnák be Németországba, míg a kiegészítő védelemben részesült migránsok jövő tavasztól induló családegyesítését tovább halasztanák. A Zöldek hallani sem akarnak létszámkorlátozásról, s minden befogadott menedékesnek megengednék a családegyesítést, miközben a CSU és a liberálisok semmilyen további engedményt nem tennének. 

A robbanómotorok kapcsán sem jobb a helyzet. A Zöldek 2030 után beszüntetnék a benzin- és dízelmotorok gyártását, míg Merkel amolyan átmeneti technológia-ként számít rájuk, ameddig az elektromos autók tömeggyártása el nem kezdődik.

Az áramtermelés és annak szén-dioxid-vonzata maga is vitatéma. A Zöldek az atomerőművek után 2020-ig fokozatosan lekapcsolnák a széntüzelésű erőműveket is, amit a liberálisok 2030-ig elnyújtva, s csak a helyettesítő kapacitás megépítése után támogatnak.

A Macron francia elnök által szorgalmazott mag-Európával és az euró jövőjével kapcsolatos német álláspontról még semmit sem tudni. A felek karácsonyig akarnak megállapodni, ami a mostani tempó mellett több mint kétséges.

Borítófotó: Angela Merkel német kancellárban bíztak a migránsok. Vita a családegyesítésről

Ezek is érdekelhetnek

További híreink