Szkanderezés szlovák módra

Mátrix
A két közméltóság 2014-ben lett ellenfele egymásnak, amikor a vállalkozói szférából érkező Andrej Kiska az elnökválasztáson váratlanul legyőzte a vérprofi politikusként elismert Robert Ficót, aki látványos megrázkódtatás nélkül folytatta a kormányzást. Most, a másfél év múlva esedékes újabb államfőválasztás előtt valaki Kiska adóügyeiről szivárogtat információkat.

Szlovákia már hónapok óta korrupciós botrányoktól hangos. A nyári uborkaszezonban, amikor a politikusok is inkább nyaralni szoktak, Pozsonyban kis híján kormányt buktatott a második legnagyobb kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko azzal, hogy felmondta a tavaly ősszel aláírt koalíciós szerződést. Az ügy hátterében – ahogy arról lapunkban is beszámoltunk – egy korrupciós ügy állt. Végül győzött a „józan belátás”, mármint az, hogy egyik kormánypártnak sem jönne jól egy idő előtti választás, és a felek kompromisszumot kötöttek.

Mostanában ismét pengeváltások csattogását hallani a szlovák fővárosból. Robert Fico miniszterelnök Andrej Kiska köztársasági elnököt adócsalással és jogszerűtlen kampányfinanszírozással vádolta meg. A közvélemény számára úgy indult az egész ügy, hogy szeptember 11-én a Jegor Trutnov nevet használó ismeretlen ukrán szerverről néhány szlovák lap szerkesztőségébe elküldte annak az adóellenőrzésnek a jegyzőkönyvét, amelyet Andrej Kiska és fivére, Jaroslav Kiska KTAG (Kiska Travel Agency) nevű cégében folytatott le az eperjesi pénzügyőrség. A vizsgálat kiderítette, hogy a társaság 2014-es bevételei után 27 ezer euróval kevesebb adót fizetett be az államkasszába. Kiskáék vállalata elismerte a tényt és kiegyenlítette a hátralékot, illetve a bírságot, így az eset nem minősült bűncselekménynek. Ezzel azonban nem ért véget a dolog, ugyanis arra is fény derült, hogy Kiska az elnöki kampányára fordított pénzt is a vállalkozás kiadásaiként akarta elkönyvelni, amit viszont a törvény tilt.

Másnap az államfő azzal védekezett, hogy ő nem adószakértő, jóhiszeműen megbízott a KTAG gazdasági osztályában, amely megerősítette, hogy helyesen könyvelték el a kiadást. Megszólalt az ügyben a Transparency International Slovakia szervezet, s csalódásának adott hangot, hogy a köztársasági elnök másokra hárítja át a felelősséget, ahelyett, hogy elnézést kért volna a polgároktól, és felszólította az államfőt, hogy hozza nyilvánosságra kampánya finanszíro-zásának a részleteit. Andrej Kiska -elzárkózott ettől és lezártnak tekinti az ügyet.

Szeptember 14-én az említett ukrán szerverről egy újabb küldemény érkezett a lapokhoz, de ebben jobbára csak megerősítették a korábbiakat. Kiskát szemmel láthatóan ingerültté tette, hogy az ügyet valakik továbbra is napirenden akarják tartani, és maffiaállamnak nevezte az országot, ahol titkos információk kerülhetnek nyilvánosságra. Magához rendelte Peter Kažimír pénzügyminisztert, hogy számonkérje az adatok kiszivárogtatását.

A kampányfinanszírozás ügyét a parlament pénzügyi bizottsága is megtárgyalta, s részletes jelentés kidolgozására szólította fel a szaktárcavezetőt, az államfőt pedig arra kérte, hogy működjön együtt a minisztérium illetékeseivel.

Andrej Kiska több napig tartó hallgatás után szeptember 30-án azzal vádolta meg a szlovák kabinetet, hogy másfél évvel az elnökválasztás előtt lejárató kampányt indított ellene, s így akarja elterelni a figyelmet az egyes minisztériumokban kirobbant botrányokról.

Október elsején első ízben szólalt meg az ügyben Robert Fico kormányfő, aki azt vetette a köztársasági elnök szemére, hogy megpróbálta elintézni az ügyészségen, hogy diszkréten rendezzék el az adócsalás ügyét. Hozzátette azt is: az államfő már egy évvel korábban jelezte neki, hogy valamilyen nehézségei vannak cége adózásával.

Kiska Fico kijelentését szemenszedett hazugságnak nevezte, s cáfolta, hogy bárkivel is tárgyalt volna az adóhátralék diszkrét rendezéséről. Jaromír Čižnár főállamügyész is megerősítette ezt, mivel Kiska csupán annyit mondott a vele folytatott beszélgetés során, hogy attól tart, nem objektív módon vizsgálják ki az ügyet.

Időközben kiderült, hogy Robert Fico már augusztusban tudott az ukrán szerverről szétküldött dokumentumról, de tagadta, hogy köze lenne annak a kiszivárogtatásához.

A két közjogi méltóság konfliktusa nem új keletű. Már a 2014-es elnökválasztási kampányban azzal vádolta meg Andrej Kiskát a miniszterelnök, hogy a szcientológiai egyház tagja és uzsorás. Mindkét állítása utólag légből kapottnak bizonyult, sőt a választók sem díjazták, mert a második körbe jutott két jelölt közül Kiska mellett szavaztak többen.

Habár Szlovákiában közvetlen választáson döntenek az államfő személyéről, jogköre nem túl széles, de azért van beleszólási lehetősége a végrehajtó hatalom működésébe. A villamosmérnöki diplomával rendelkező Andrej Kiska ezért minden lehetőséget megragad, hogy megnehezítse a kormány dolgát. Például több alkalommal is visszaküldött már törvényeket, vagy nem adta áldását bizonyos személyek fontos posztokra való kinevezésére. De időnként ellenfelei is sikeresen visszaütöttek. Utólag ki kellett fizetnie például azokat a költségeket, amelyek abból adódtak, hogy szolgálati repülőgéppel utazott haza Pozsonyból Poprádra. Kormánypárti körökből gyakran éri kritika amiatt is, hogy az elnöki palotában már évek óta tevékenykedő tanácsadói apparátust és bevált szakembereket is olyan személyekre cserélte le, akiknek nem sok tapasztalatuk van az efféle munkában, ráadásul legtöbbjük Kiska közeli ismerőse még azokból az időkből, amikor vállalkozott és karitatív tevékenységet folytatott. Sokan erről úgy vélekednek, hogy személyi kultuszt épít maga köré. Míg Fico miniszterelnök óvatosan beszél Oroszországról és Putyinról, addig Kiska véleménye egyértelműen lesújtó, és hogy ennek még nyomatékot is adjon, jó kapcsolatokat ápol Porosenko ukrán államfővel. Emiatt főleg az SNS támadja őt, de a párt alelnöke most ismét előhozta azt a máig nem tisztázott, még 1999-ben kipattant telekvásárlási ügyét, amelyben egyelőre nem született jogerős döntés, jóllehet Kiska szerint minden szabályszerűen történt.

Borítófotó: Andrej Kiska fogadja Petro Porosenkót a felsőnémeti-ungvár határátkelőn. Jó kapcsolatukra utal, hogy az ukrajna és Eu közötti vizummentesség jelképes kapuját szlovákia felé nyitották ki júniusban

Ezek is érdekelhetnek

További híreink