Sok pénzt hozó „potyautasok” Szerbiában

Mátrix
A kaszinók adják a szerb turizmus bevételének ötödét. Az idegenforgalom erősödik, a vendégeket azonban nem jelentik be.

A Szerbiába látogató turisták szeretik kockára tenni a pénzüket – ennek a balkáni állam számára „szerencsés” körülménynek köszönhetően folyik be az ország idegenforgalmi bevételének a 20 százaléka, pontosabban a kaszinókban és fogadóirodákban eljátszott pénzből. A kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium nemrég közzétett adataiból kiderül, hogy egy év alatt 500 millió dollárt hoztak az utazó hazárdjátékosok a belgrádi államkasszának. Ebből már könnyen kiszámíthatjuk, hogy 2,5 milliárd dollárra tehető déli szomszédunk éves idegenforgalmi bevétele.

Az állam korábban nemigen foglalkozott a turizmus ezen ágának a fejlesztésével, de az adatok ismeretében Aleksandar Denda minisztériumi tanácsos már arról beszélt, hogy a hagyományos idegenforgalmi kínálat, a falusi turizmus, a síelési, városnézési és egyéb attrakciók népszerűsítése mellett nagyobb figyelmet kellene szentelni a szerencsejátékoknak, tovább kellene serkenteni az ágazatot. Az egyik példa éppen a macedón lehet: a görögországi tilalom miatt a macedón–görög határ északi oldalán egymást érik a vastag pénztárcájú játékosokra pályázó létesítmények, a vendégek alig tudnak választani a kaszinókínálatból.

A szerb idegenforgalmi tárca terve az, hogy afféle „resort hotel programot” indít, vagyis a teljes kényelmet és mindennemű szolgáltatást nyújtó, szerencsejátékokat kínáló üdülőszállók népszerűsítésében segédkezne. Törökök, arabok, izraeliek és irániak azok, akik a legtöbb pénzt áldozzák játékra – derült ki a jelentésből.

A szerb turizmus legtöbb bevételét, csaknem 37 százalékát egyébként az éttermi szolgáltatások adják, az utasszállítás a maga 26 százalékos részesedésével a második helyen áll ebben az ágazatban.

Nagy iramban fejlődik a szerbiai turizmus, hiszen míg 2014-ben a bruttó hazai termék 5,52 százalékát tette ki, tavaly a nem végleges adatok szerint már a GDP 8 százaléka felé közelített.

A 2017-re vonatkozó előrejelzések is kecsegtetők: 3,15 milliárd eurós bevételre számítanak, ez a szerb GDP 9,06 százalékának felel meg. Tavalyelőtt 81 610 foglalkoztatottja volt az idegenforgalomnak, egy évvel később már hatezerrel több.

A sikernek viszont van egy jelentős árnyoldala is: tavaly több mint 25 millió beutazást regisztráltak Szerbiában, de mindössze 1 662 393 személy elszállásolását jelentették be a vendéglátók. Az idegenforgalmi adó megfizettetésének a javítása a szerb állam egyik legkomolyabb feladata lesz a következő időszakban.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink