Simicskáék bírságot kaphatnak

Mátrix
Megvan a megfelelő jogszabály arra az esetre, ha bármilyen impresszum vagy megjelölés nélküli plakátok lepik el a közterületeket, ezért nem kell módosítani a plakáttörvényt – mondták lapunk kormányzati forrásai.

A kormánypártok nem készülnek törvénymódosítás kezdeményezésére az utóbbi hetekben egymás után megjelent névtelen, impresszum nélküli, politikai üzeneteket tartalmazó közterületi plakátok ügyében – tudta meg lapunk. Ismeretes: július 15-én a parlament rendkívüli ülésén elfogadta a városképvédelmi törvény módosítását: a Fidesz–KDNP ezzel vágott vissza a Jobbik tavasz óta tartó plakáthadjáratára. Az ellenzéki párt ennek keretében Simicska Lajos reklámcégeinek plakáthelyein állítólag a piaci árnál olcsóbban folytatott kampányt a kormányzat ellen.

Július közepe után el is tűntek a Jobbik plakátjai a közterületekről. A helyükre először „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” szöveggel kerültek ki teljesen névtelen hirdetések, majd azokat váltották az „Európával az európai bérekért”, „Bérunió” feliratú, ugyancsak impresszum nélküli falragaszok. A Jobbik tagadta, hogy bármilyen köze lenne ezekhez a reklámokhoz, ami azért furcsa, mert az első plakát üzenete egyértelműen a plakáttörvényre való reagálás volt, a béruniós európai polgári kezdeményezést pedig az ellenzéki párt indította. Az egykori radikálisok helyett Simicska reklámcége, a Mahir szólalt meg. Puskár Anett, a vállalat tanácsadója azt mondta: a plakátokat egy magánszemély rendelte meg, márpedig a Mahir alapelvei szerint magánszemélyekről nem adnak ki információt.

A plakáttörvény csupán azt mondja ki, hogy a kormány és a pártok csak listaáron tehetnek közzé óriásplakátokat – ám a jogszabály a civil, illetve a magánkezdeményezésekre nem vonatkozik. Vagyis egy privát személy akkor is törvényesen rendelhet meg hirdetéseket, ha azok éppen egybecsengenek egy párt fontos témáival.

A balliberális média hiába hozsannázott azonban azon, hogy Simicskáék „kijátszották” a törvényeket, kormányzati forrásaink szerint ez nincs így. Ugyanis a plakátok impresszum nélkül jelentek meg, ami jogszabálysértő. Az áprilisban elfogadott, „a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek a végrehajtásáról” szóló kormányrendelet alapján a hirdetések közzétételére, reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezések elhelyezésére vonatkozó szabályok betartását az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal ellenőrzi.

A jogsértés észlelése vagy arról történt tudomásszerzés esetén a kormányhivatal nyolc napon belül szab ki bírságot, illetve rendeli el a jogsértő állapot megszüntetését. A bírság kiszabása miatt bírósághoz lehet fordulni. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem véletlenül adta néhány napja utasításba a fővárosi és megyei kormányhivatalok dolgozóinak, hogy ellenőrizzék és listázzák a területükön található reklámhordozó felületeket. A Hivatalos Értesítőben megjelent utasítás szerint „a kormánymegbízott haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei (fővárosi) rendőrfőkapitánnyal a jogsértő módon kihelyezett plakátok eltávolításának szervezett és hatékony biztosítása érdekében; a rendőrség eljárásban való részvétele az irányadó jogszabályokon alapul”.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink