Sikeres a lengyel családtámogatás

Mátrix
Egy éve vezette be Beata Szydło kormánya az 500 plus programot, amelynek a neve is tükrözi, hogy a családok a második és minden további 18 éven aluli gyermek után 500 złotyt (37 ezer forintot) kapnak havonta, jövedelmüktől függetlenül.

Ha a háztartás bevétele nem éri el az egy főre eső 800 złotyt (59 ezer ­forintot), akkor egy gyermek után is jár a pótlék, mozgássérült gyermek esetén a jövedelemi plafon ennek a másfélszerese. 

A lengyel nyomornak végre nem gyermekarca van – írta internetes közösségi profilján Bartosz Marczuk család-, munka- és szociálpolitikai miniszterhelyettes. Főnöke, Elżbieta Rafalska miniszter asszony pedig kijelentette: számos lengyel család sorsát megváltoztatták. Számításaik szerint a lengyel gyermekek több mint fele részesült támogatásban. Konkrét adatokat a múlt év végén tett közzé a lengyel kormány. Ezek szerint az első kilenc hónapban 3 800 000 fő után összesen 15,4 milliárd złoty (1137 milliárd forint) támogatást folyósított az állam.

Nehéz nem egyetérteni azzal, hogy a szegény családok életszínvonala Lengyelországban jelentősen növekedett, a program bírálói azonban a nagy költségvetési ráfordítást nehezményezik. Ugyanakkor a családtámogatás következtében észrevehetően bővült a fogyasztás. Ez főleg a nagy kereskedelmi láncok bevételén látszik meg – írja a Gazeta Wyborcza napilap. A gyermekenkénti 500 złotyt a szegényebb famíliák elsősorban élelmiszerre, ruhára és iskolai kellékekre költik – derül ki a nyilatkozatokból. Az ING Pénzügyi Barométer kutatása szerint a családi pótlékban részesülők ötödének most sikerült először pénzt félretenni, a jogosultak 36 százaléka pedig növelni tudta megtakarításait. A családok több mint harmada pedig havonta elkölti a teljes összeget.

Az 500 plus program elindítása után sokan attól tartottak, hogy jelentősen csökken majd a nők munkaerő-piaci aktivitása. Több hírközlő is próbált ilyen tendenciát kimutatni, de a lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adatait értékelve az OKO.press portál megállapította: a lengyel nők nem veszítették el a munkakedvüket. 

A Központi Közvélemény-kutató ­Intézet (CBOS) által nemrég készített felmérésből kiderül, hogy az 500 plus bevezetése drasztikusan megváltoztatta az állam családpolitikájának a megítélését. A CBOS 1996 és 2013 között végzett kutatásai szerint az emberek a leggyakrabban kielégítőnek vagy gyengébbnek ítélték meg a családpolitika minőségét, most viszont a megkérdezettek több mint fele jónak értékeli, s rajtuk kívül minden tizedik személy nagyon jónak. Tehát 77 százalékos az elfogadottsága.

Elżbieta Rafalska nemrégiben bejelentette, hogy némileg módosítják a programot. A jövedelmi feltételrendszer és az ellátás összege nem változik, de az ellenőrzés szigorodik. Megvizsgálják, hogy a családi pótlék igénylésekor az egygyermekesek nem becsülik-e alá a jövedelmüket, valamint azt, hogy a külföldön dolgozó családok hol veszik igénybe a gyermekek után járó támogatást.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink