Román csodatrágya palackban

Mátrix
Történelmet és földrajzot tanított a szülőfalujában, de egyik nagy szenvedélye a mezőgazdaság. Dobre Puţinelu román pedagógus olyan folyékony trágyát kísérletezett ki, amely harminc százalékkal növeli a termés-hozamot. A startupos nyugdíjas találmánya már több nemzetközi díjat kapott.

Bukaresttől mintegy száz kilométerre, Románia egyik legismertebb mezőgazdasági régiójában, Olténiában él a 79 éves feltaláló. A Figyelőnek azzal büszkélkedett, hogy a felmenői is mezőgazdasággal foglalkoztak, aminek nagy hagyománya van Izbiceni községben. Háztáji gazdaságot működtetett, az ott termesztett zöldségeket a Duna menti Corabia településen, de erdélyi városokban is értékesítette. Népes családja eltartásához ebből egészítette ki a jövedelmét.

Mint mondta, a rendszerváltozás előtt nehezen lehetett műtrágyához jutni az országban, ráadásul drága volt. Ez kényszerítette a kísérletezésre, de az is közrejátszott, hogy 2001-es nyugdíjba vonulása után hét évvel agyvérzést kapott. Rettegett, hogy teher lesz a családja számára. A félelem lendületet adott, hogy tökéletesítse tapasztalatait, és öt év megfeszített munka eredményeként véglegesítette az állati ürülékből készült folyékony trágyát, amelyet később Folarex néven jegyzett be.

A titka abban rejlik, hogy kimérte, mennyi ürüléket kell használni ahhoz, hogy kímélje a termőföldet, ugyanakkor hatékony védelmet biztosítson a növények számára. Természetesen Puţinelu úr szigorúan őrzi a receptet. Még csak annyit árult el, hogy különböző állatok „végtermékét” elegyíti, így például szarvasmarhákét, juhokét és galambokét. Telephelyén az ürüléket vízzel vegyítik, három napig erjesztik, míg csokoládébarna színű oldat keletkezik, majd palackozzák.

A termék előnye – hangsúlyozza Dobre Puţinelu –, hogy természetes anyagokból készült, így környezetkímélő, felére csökkenti a vegyszeres kezelésre használt anyagok mennyiségét, amivel a gazdák jelentős megtakarítást érhetnek el, emellett normális paraméterek között tartja a termőföld savasságát, és védettséget nyújt a penész ellen. A növények gyorsan felszívják gyökéren és levélen keresztül az oldatot, amelyet kis mennyiségben kell használni, így a talaj sem szennyeződik.

Három éve forgalmazzák ezt az anyagot, és Románia valamennyi szegletéből rendeltek már belőle. Futárszolgálaton keresztül bárhova el tudják juttatni. Általában négytől száz palackig érkeznek a rendelések. A kétliteres kiszerelésű trágya ára 50 lej, azaz mintegy 3400 forint. Egy palack tartalmát 150 liter vízben kell feloldani, ez az oldat tehát nagyobb felületre is elegendő, s a termék feleannyiba kerül, mint a műtrágya – teszi hozzá az üzletemberi vénával is megáldott nyugdíjas pedagógus.

A vállalkozásban kizárólag családtagok dolgoznak. A feltaláló lánya, Iuliana viszi majd tovább a céget, hiszen ő is megtanulta a technológiát. Dobre Puţinelu elmondta még, hogy áprilistól októberig, vagyis a mezőgazdasági szezon idején 50-60 ezer liter trágyakoncentrátumot tudnak előállítani. Meggyőződése, hogy ez a vállalkozás képes tisztességes megélhetést biztosítani a családjának, hiszen a bevételek évről évre nőnek. Természetesen a fejlesztésre, növekedésre is vannak elképzelései a brüsszeli, genfi, kolozsvári és bukaresti innovációs kiállításokon díjazott idős feltalálónak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink