Republikánusok Soros ellen

Mátrix
Amerikai kongresszusi képviselők külföldi államok belügyeibe való beavatkozással vádolják Soros Györgyöt.

Konzervatív amerikai képviselők és szenátorok egész levélsorozatban tiltakoznak, mert szerintük Soros György az euró-pai politikát befolyásolja alapítványain keresztül. Chris Smith republikánus képviselő és Mike Lee utahi szenátor vezetésével a politikusok Rex Tillerson amerikai külügyminiszterhez fordultak, mondván: az üzletember Nyílt Társadalom Alapítványa a USAID-del, az amerikai fejlesztési szervezettel együttműködve külföldön „progresszív ügyeket támogat, így erősíti a politikai baloldalt”. A levél aláírói között ott van Ted Cruz szenátor is, aki indult az elnökjelöltségért.

A republikánusok hagyományosan utálják Sorost, mert a magyar származású milliárdos befektető nagy összegekkel támogatja a demokratákat és a liberális gondolatok terjedését. A nemzetközi színpadon azonban eddig nem támadták, lévén a Soros-programok a demokrácia elterjesztését, a korrupció visszaszorítását szolgálták a volt keleti blokkban, s ez egybeesett a republikánusok külpolitikai irányvonalával. A dolgok akkor változtak meg, amikor Donald Trump elnök lett.

A legnagyobb visszhangot az keltette, hogy a gyanú szerint az üzletember által Macedóniában és Albániában támogatott projektekhez használták fel az amerikai adófizetők pénzét. A levél írói követelik annak kivizsgálását, hogy a USAID pénzeit Soros az alapítványain keresztül felhasználta-e arra, hogy beavatkozzon a balkáni országok belpolitikájába, ráadásul az amerikai nagykövetségen keresztül.

A USAID 2012 és 2016 között csaknem 5 millió dollárral támogatta Soros Civil társadalom projektjének macedón szervezetét, amelynek célja „felkészíteni a polgárokat arra, hogy elszámoltassák a kormányzatot”.

Az Egyesült Államok külügyi tárcája közölte a republikánus politikusokkal, hogy a USAID a közelmúltban indított 9,5 millió dolláros költségvetéssel egy új programot hasonló célokkal. Ebben szintén részt vesz Soros György egyik alapítványa.

A konzervatívok levele megemlíti: albán és macedón vezetők is tiltakoztak az ellen, hogy amerikai diplomaták és Soros által finanszírozott szervezetek befolyásolták az országok belpolitikáját.

A WikiLeaks a közelmúltban szivárogtatott ki egy 2011-es e-mailt, amelyben Soros György arra szólította fel Hillary Clinton akkori külügyminisztert, hogy avatkozzon be az albán fővárosban, Tiranában tartott tüntetések ügyében. A milliárdos befektető arra kérte a külügyminisztert, hogy a nemzetközi közösség teljes súlyával hasson az akkori albán miniszterelnök Sali Berishára és az ellenzéki vezető Edi Ramára (aki 2013 szeptemberétől miniszterelnök), hogy megszüntessék a fővárosban zajló tüntetéseket, és vegyenek vissza nyilatkozataik hangneméből.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink