Raskó politikai momentumai

Mátrix
Raskó György életében agrárgazdasági karrierje mellett mindig fontos szerepet játszott a politika. A 90-es években államtitkár volt, 2017-ben a Momentum tanácsadója és mecénása.

„A politikából kiszállt; a jobboldalból vagy a baloldalból lett elege? – A politikából.” Így felelt 2007-ben egy újságírói kérdésre Raskó György, az MDF egykori közigazgatási államtitkára. 2017-ben azonban visszatért a politikába; ha nem is a Momentum első sorába állt be, csak pénzt és tanácsokat osztogat. De hogy is jutott el idáig? 

1952-ben született. A Marx Károly Egyetem közgazdasági, majd agrármarketing szakának elvégzése után évekig agrárszakemberként dolgozott. Hazai vállalatoknál végzett tevékenysége után több évet töltött külföldön, élt Algériában, Mexikóban, Kolumbiában és Brazíliában is, mikor egy ilyen karrier csak kevesek kiváltsága volt. A rendszerváltozás idején tért haza és lépett be a politika világába.

AZ ELSŐ LÉPÉSEK A POLITIKÁBAN

Először az Antall-kormány privatizációs főosztályának a vezetője lett, majd 1991-ben közigazgatási államtitkár. Nevéhez köthető a földkárpótlás és az élelmiszeripar magánosítása. Egy az életútjára rálátó forrásunk szerint az agrárpolitikus „sokszor az érdekeitől vezérelve bizonyos morális korlátokon is túllépett”. Ilyennek tartja a privatizációban betöltött szerepét is. Mint fogalmazott, Raskó abban a kérdésben „szélkakas módjára viselkedett”. Ahogy később is többször változtatta politikai álláspontját. Az MDF-es pártszakadáskor Szabó Iván oldalára állt, így lehetett később a Magyar Demokrata Néppárt elnökségi tagja, szóvivője. 

1998-ban aktív támogatója volt a Bokros-csomagnak, annak ellenére, hogy a megszorítások bevezetésekor, 1995-ben pártja, az MDF az egyik legnagyobb ellenzője volt a gazdasági intézkedéssorozatnak. Egy Raskót jól ismerő forrásunk szerint könnyen elképzelhető a pálfordulás, hiszen a politikus „technokrata beállítottságú”. Saját bevallása szerint pártjának sorozatos kudarcai után 2002-ben kiszállt a politikából és visszavonult az agrárvilág üzleti részébe. 2007-ben egy interjúban úgy fogalmazott, hogy elege lett a politikából, azonban úgy tűnik, tíz év elég volt számára ahhoz, hogy a rossz élményeket elfeledve egy új kezdeményezés mögé álljon. Informátorunk úgy véli, ez egyáltalán nem meglepő, hiszen Raskó különösen vonzódik a politikai hatalomhoz. Már 2017-es színre lépése előtt is közel került a politikához, információink alapján ugyanis a 2010–14-es ciklusban egy rövid ideig Lázár János tanácsadója volt.

A MOMENTUMos tanácsadó

Tehát az idén Raskó újra feltűnt a politika színpadán. Saját bevallása szerint a Momentum kereste fel tanácsokért. Hamar be is szállt a friss mozgalom anyagi finanszírozásába: eddig több mint egymillió forint támogatást nyújtott, a pontos összeget azonban nem árulta el. Állítása szerint ő segített összerakni a Momentum mezőgazdasági programját, ám ezen túlmenően is segíti a fiatal pártot. Raskó egyébként Magyarország egyéni körzeteiben elképzelhetőnek tartja a Jobbikkal történő csendes együttműködést, és a Momentum programját összefésülhetőnek látja Bajnai Gordon exminiszterelnök egykori pártjáéval, az Együttével, vagy éppen a Párbeszédével és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártéval is. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink