Nem lesz magyar képviselő Kijevben

Mátrix
Parlamenti képviselet nélkül marad a kárpátaljai magyarság. Az elektronikus jegyzőkönyvek összesítése az Ukrajnában már megszokott tempóban, ám európai szemmel nézve rendkívül vontatottan haladt. A rendkívüli választások másnapján lapzártáig hatvan százalék körüli volt a feldolgozottság. Az államfő pártja abszolút többséget szerzett.

CSIGALASSÚ VOKSSZÁMLÁLÁS

A várakozások ellenére a részvételi arány alacsonyabb volt, mint a márciusi elnökválasztáson: akkor mindkét fordulóban meghaladta a 62 százalékot, most viszont a hivatalos adatok szerint a választók 49,84 százaléka élt szavazati jogával. Kárpátalján ennél is kevesebben voksoltak, mindössze 41,16 százalékos volt a részvétel. Ami rossz hír: nem sikerült az ukrán nemzetiségű választópolgároknál nagyobb arányban mozgósítani a magyarokat, sőt Beregszászon a részvétel mindössze 38 százalékos volt, de a legnagyobb lélekszámú, csaknem színmagyar Nagydobrony községben is körülbelül ekkora volt az érdeklődés. Ezért lapzártakor a párhuzamos szavazatszámlálás azt vetíti előre, hogy a három egyéniben induló magyar jelölt egyike sem kerül be a kijevi radába.

A magyar választópolgárok lanyha érdeklődése mellett az Ukrajnában közel három évtizede jól ismert voksvásárlás is előfordult. A magyar határ melletti Csap városban például a jelentős lélekszámú roma közösséget próbálta lefizetni az egyik, meg nem nevezett ukrán nemzetiségű jelölt, ám az ellenfele kampánystábjának a bejelentése alapján a rendőrség közbelépett, elfogta az összekötőt és lefoglalta a szavazataikat 500 hrivnyáért (kb. 5500 forint) eladni kész választókról készített listát. A Nagyszőlősi járásban lévő Királyházán pedig a választóbizottság elnökétől követelte a járandóságát az egyik roma szavazó, amiért a „megbeszélt” jelölt neve mellé tette az ikszet.

Ami a pártlistát illeti, itt sincs véglegesnek tekinthető eredmény, de nagy valószínűséggel az exit polloknak megfelelően oszlanak meg a voksok. A Volodimir Zelenszkij elnökhöz köthető Nép Szolgája formáció 43 százalék körül teljesít; a legnagyobb ellenzéki erő, az oroszbarát, szökött államfő, Viktor Janukovics egykori Régiók Pártjának a romjain létrejött Ellenzéki Platform – az Életért fut be a második helyen 13 százalékkal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az áprilisban csúfosan megbukott Petro Porosenko exelnök megújított pártja, az Európai Szolidaritás és a Julija Timosenko többszörös exkormányfő Batykivscsina (Haza) pártja 8-8 százalék fölötti aránnyal pályázik. Az ukrán rocksztár Szvjatoszlav Vakarcsuk Holosz (Hang) nevet viselő új politikai alakulata 6 százalékkal szintén bejutott a kijevi törvényhozásba.

Zelenszkij pártjának alig ismert egyéni listás jelöltjei meglepték az elemzőket a kiváló teljesítményükkel, hiszen annyi körzetben győzték le az esélyesebbnek tartott vetélytársaikat, hogy a Nép Szolgája több mint 226 képviselőt juttathat be a 450 fős parlamentbe. Így az abszolút többség birtokában önállóan alakíthat kormányt, amire még nem volt példa Ukrajna történelmében.

 

voksra vár a mozgóurna egy kijev környéki faluban. hova kell ikszelni? – kérdezték a kárpátalján lefizetett szavazók