Nehezen önállósodnak a lengyel fiatalok

Mátrix
Teljes ellátás vagy kényszerű fogság? Az utóbbi években Lengyelországban szintén forró társadalmi vita bontakozott ki a „bamboccioniszindrómáról” (olaszul felnőtt csecsemőt jelent, de számos kifejezés van a jelenségre más nyelvekben is), a tanulmányaik után változatlanul otthon maradó, dolgozó vagy állástalan fiatalokról.

MAMAHOTEL

A varsói Open Finance pénzügyi tanácsadó részvénytársaság nemrég elemezte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb felmérésének Lengyelországra vonatkozó részét. E szerint tavaly a szüleikkel együtt élő 25–34 éves lengyelek a teljes népesség 44,7 százalékát tették ki. Két évvel korábban ez az arány egy százalékponttal nagyobb volt. Így enyhe javulásról beszélhetünk, de európai összehasonlításban a lengyelek a harminc vizsgált országból a huszonnegyedik helyen szerepelnek. Csak Portugáliában, Bulgáriában, Olaszországban, Görögországban, Szlovákiában és Horvátországban kedvezőtlenebb a helyzet.

 

AKADÁLYOZÓ TÉNYEZŐK

Az említett korosztályból 2,6 millió fiatal él a szüleivel, ami elsősorban a lakáshiány, illetve az ingatlanárak következménye. De mit is jelent pontosan, hogy drága a lakás? Tekintsünk a problémára egy átlagfizetéssel rendelkező szingli szempontjából. 2017-ben ez majdnem 4300 złoty (kb. 324 ezer forint) nettó volt Varsóban, Łódźban pedig 3200 (kb. 241 ezer). Szóval azoknak, akik nem örökölnek vagy nem kapnak ajándék ingatlant, ahhoz, hogy a legnagyobb lengyel városokban lakást vásároljanak, tíz éven át minden hónapban félre kell tenniük egy teljes átlagfizetést. A lakásbérletek tekintetében sem rózsás a helyzet a nagyobb városokban, hiszen egy egyedülálló lengyel fiatalnak a havi jövedelme negyven százalékát kell kifizetnie, s erre még rájönnek a rezsiköltségek.

Megoldásnak tűnhet a lakásvásárlási kölcsön, de az ifjak hitelképességét gyakran a foglalkoztatás formája korlátozza. Ilyen például az ideiglenes, illetve a határozott időre kötött munkaszerződés. A magas törlesztőrészletek is akadályt jelentenek, mert a városokban amúgy is drágább a megélhetés. Hitelfelvétel esetén általában nagy az önrész, amely a tranzakciós költségekkel együtt több tízezer złotyra rúg. Az Open Finance számításai szerint egy huszonöt éves futamidejű konstrukció havi törlesztője az adminisztrációs kiadásokkal együtt egy nagyvárosi átlagkereset mintegy harminc százalékát teszi ki. Hangsúlyozni kell, hogy ez a részarány jelenleg kedvezőnek tekinthető a rekordalacsony kamatlábak és a viszonylag olcsó hitelek miatt. 

 

KITÖRÉSI PONTOK

Az objektív akadályok ellenére tavaly 330 ezer lengyel fiatalnak sikerült kiköltöznie a családi otthonból. Ez 38 ezerrel több, mint 2016-ban, és hetven százalékot meghaladóan nagyobb arány a 2015-ös számhoz képest. A helyzet tehát egyértelműen javult az utóbbi években. És örvendetes, hogy egyre több lakás épül. A varsói székhelyű Központi Statisztikai Hivatal szerint ez év januárjától augusztusig mintegy 154 ezer lakás építése kezdődött meg, ami 7,4 százalékkal több, mint az előző esztendő azonos időszakában volt, ugyanakkor majdnem 115 ezer otthont már használatba vettek, ez 4,3 százalékos növekedést jelent. 

A munkaerőpiaci helyzet is jól alakul. Az elmúlt három évben (2015 és 2018 augusztusa között) a bérek 19 százalékkal nőttek, a foglalkoztatás pedig 11 és fél százalékkal bővült. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok számára is könnyebb jól fizető munkát találni. 

Az utóbbi esztendőkben sokat segített az érintett korcsoportnak a Lakás a fiataloknak program, amelynek köszönhetően 201418-ban majdnem hárommilliárd złoty (mintegy 225 milliárd forint) jutott az állami költségvetésből a lakáspiacra, és az Open Finance becslése szerint 25 milliárd (kb. 1877 milliárd) körüli összértékű ingatlanvásárlásban támogatta a lengyeleket. Egyelőre azonban a legtöbb esetben a szülők segítsége nélkül a fiatalok nem tudnak önállóvá válni. Előbbiek továbbra is támogatást nyújtanak felnőtt gyermekeiknek a vásárláshoz, illetve kezességet vállalnak a hitelfelvételhez.

 

Borítófotó: Kusaki, azaz farsangfarki mulatság, amikor házasságra biztatják a lengyel lányokat. Vidéken könnyebb, a nagyvárosokban nehezebb a lakáshoz jutás

Ezek is érdekelhetnek

További híreink