MSZP: Botka László nem egy Martin Schulz

Mátrix
Elhibázott az MSZP választási taktikája – mondta lapunknak egy vezető szocialista forrásunk. Szerinte Botka Lászlónak nem kellett volna „rárúgni az ajtót” Gyurcsány Ferencre, hanem inkább ki kellett volna egyezni vele egy közös lista összeállításában. Úgy vélekedett, kezd bebizonyosodni, hogy a szegedi polgármester nem egy Martin Schulz.

Nem tartják már csodafegyvernek a szocialistáknál Botka Lászlót, ugyanis nem hozta meg azt a mindent elsöprő lendületet, amit sokan vártak tőle miniszterelnök-jelölti színre lépésekor. Az MSZP-ből származó információink szerint egyre többen kezdenek arról beszélni, hogy a szegedi polgármester, aki sok kampányelemet másol a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Martin Schulz eszköztárából, képtelen megközelíteni utóbbinak a teljesítményét.

HOL MARAD A NÉPSZERŰSÉG?

Botka és német kollégája az év elején, nagyjából egyszerre lett a hazájában baloldali kormányfőjelölt, de Schulz vezetésével az SPD hatalmas hátrányából már beérte a német kereszténydemokratákat a népszerűségi versenyben, míg itthon az MSZP továbbra is stagnál. Az összehasonlításnak azért is lehet alapja, mert mindketten arról beszélnek, hogy megtagadják elődeik – Gyurcsány Ferenc és Gerhard Schröder – harmadik utas baloldali politikáját, és a társadalmi igazságosságot helyezik előtérbe. Az egyezés abban viszont már sántíthat, hogy miközben Schulz korábban soha nem volt a német Bundestag tagja, képviselőként tehát nem szavazta meg a most kritizált egykori intézkedéseket, addig Botka az Országgyűlés korábbi tagjaként minden szocialista megszorításra igen gombot nyomott. Azt viszont a javára írják az MSZP-ben, hogy vannak víziói, és olyan hangulatot teremtett, hogy megjött az erőskezű vezető, aki a párton belül is rendet tesz.

A tervek szerint nagyon gyorsan, már májusig látható eredményeket kellene elérnie a közvélemény-kutatásokban Botkának, de erre kevés a remény. Sokan nem is értik, miért gondolják az MSZP vezetésében, hogy néhány héten belül ilyen gyenge médiahátországgal elérik legújabb üzeneteik – például a Fizessenek a gazdagok! szlogen – a választókat. „Ez még a Fidesznek sem sikerülne ennyi idő alatt, pedig nekik nem lenne gond a tömegkommunikációs szőnyegbombázás” – magyarázta a szocialista politikus.

GYURCSÁNY SZAPULÁSA SIKER

Botkának – bár mintha erős legitimá-ciója lenne az MSZP-ben – a szervezeti kérdésekre semmilyen ráhatása nincs. „Neki csak önmaga számít, és korábban is ez volt rá a jellemző. Nem egyeztet most sem senkivel, az utolsó pillanatban árulja el Molnár Gyula pártelnöknek is, hogy mit fog kommunikálni. Nem véletlenül nem vállalt még soha kormányfőjelöltséget, pártelnökséget, hiszen mindig mindent meg akart úszni. Nincs közösségi szelleme, nem számít neki az összetartozás” – fogalmazta meg kritikáit informátorunk. Azt is mondta, hogy Botka hiába áll egy nagyváros élén, a „nagypolitika” teljesen más közeg, máshogy kell viselkedni, érvelni, mint egy önkormányzatban. Ezt nap mint nap bizonyítja Molnár Gyula is, aki Újbudán sikeres polgármester volt, de pártelnökként már korántsem hozza ezt a formát.  

Az tény, hogy Gyurcsány Ferencet nagyon sokan nem szeretik az MSZP-ben, így a többségnek tetszett az, ahogy Botka „rárúgta az ajtót” az egykori miniszterelnökre nyilatkozataival. Viszont a pártban vannak olyanok is, akik szerint inkább meg kellett volna egyezni az exkormányfővel. Ugyanis most a Demokratikus Koalíció (DK) kényelmes helyzetben van, minden jel szerint így is, úgy is meglesz nekik az ötszázalékos eredmény, amellyel frakciót alakíthatnak majd a parlamentben. Csakhogy a szocialistáknak, megállapodással vagy a nélkül, Gyurcsánnyal is háborúzni kell majd a kampányban, ami fölös energiákat von majd el a párttól.

MSZP-s forrásunk azt is meglebegtette: Botka kudarca esetén nem kizárt, hogy a háttérből előléphet a Párizsból immár hazaköltözött Bajnai Gordon, de a baloldal államfőjelöltjét, Majtényi Lászlót is sokan kapacitálják a feladatra.

FIDESZ: BOTKA 2022-re készül

Azt is megtudtuk, hogy mit gondol az ellenzéki tervekről az ellenfél, a Fidesz egyik vezető politikusa. Egy múlt heti háttérbeszélgetésen kérdésünkre elmondta: szerinte az MSZP meg akarja emelni a választások tétjét, ezért nagyon brutális kampányra készülnek. A szocialisták célja, hogy minél magasabb legyen a részvételi arány a választáson, hogy Gyurcsány és a többi kis balliberális párt ne kerüljön be a parlamentbe. Úgy vélekedett, Botka és Molnár pártelnök sem gondolja, hogy jövőre nyerni tudnának, viszont erős, egyedüli baloldali, ellenzéki frakciót szeretnének, és nem akarják bevinni a hátukon a parlamentbe a korábbi szövetségeseiket. „Mit nyertek velük 2014 után? A mostani baloldali mandátumokat az MSZP az összefogás nélkül, egyedül is megszerezte volna, így most lenne egy negyvenfős frakciójuk, több szakértőt tudnának alkalmazni és nagyobb állami támogatáshoz jutnának. Ez az ellenzéki térfélen létfontosságú dolog, amit mára beláttak” – fogalmazott. Szerinte Botka törekvése egyértelmű: 2018-tól újra kétosztatúvá akarja tenni a hazai pártrendszert, s mivel fiatal politikus, van ideje, és 2022-ben látna lehetőséget a jobboldal legyőzésére. De azzal is számolnia kell, hogy a baloldali térfélen a Jobbik is bejelentkezett – az MSZP és a liberálisok szavazóiért hajt. Forrásunk úgy véli, a szocialistákon belül van egy olyan kör is, amely türelmetlen, hiányzik neki az államtitkári bársonyszék, s úgy gondolja, Botka színre lépésével újra van remény, és le lehet győzni Orbán Viktort. Az MSZP-ben tehát két stratégia áll egymással szemben, és így nekifutni a választásoknak nem túl jó ómen a részükről. Kormánypárti beszélgetőtársunk mindenesetre nem szomorú. „Folytassák csak, amit elkezdtek, nekünk ez nagyon megfelel” – összegzett.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink