Momentumos hátszél Puzsérnak

Mátrix
Puzsér Róbert kampányfőnöke a botrányoktól egyáltalán nem mentes HÖK-világban kezdte karrierjét, majd az ott szerzett kapcsolatait és tapasztalatait felhasználva a Momentum alapító tagja lett. Utóbbi kampányát a választás előtt pár hónappal hagyta ott, komoly bajba sodorva ezzel a pártot.

Zaránd Péter a Momentum alapítójaként kezdetektől fogva szerepet vállalt az olimpiaellenes akciók megszervezésében és a szervezet hálózatának kialakításában. A pártban főként operatív emberként tekintettek rá, mivel az ELTE EHÖK vezetőjeként megtapasztalta, hogy miként kell működtetni egy szervezeti struktúrát.

Kezdetben az ELTE ÁJK kari lapjának a főszerkesztője, majd az EHÖK közkapcsolati alelnöke és az ELTE EHÖK elnöke volt, ennek köszönhetően jelentős befolyása volt az egyetemi világra. A nyilvánosságra került adatok alapján a saját maga által készített szabályzat szerinti legmagasabb összegű, 120 ezer forintos fizetésben részesült, s összesen 6 400 000 forintot zsebelt be a hallgatói forrásokból, ráadásul két rekord havi utalást is a magáénak tudhat. 2011 szeptemberében például 710 000 forint jutalmat kapott, 2012 februárjában pedig 910 000 forintot, szintén a jutalomkeret terhére.

Az ő EHÖK-elnöksége alatt történtek a gólyatábori botrányok az egyetemen. 2013-ban az ELTE jogászgólyatáborában szexuális erőszakot követtek el, a szervezők meg rávették a lányt, hogy ne tegyen feljelentést. Belső eljárás sem indult. 2014-ben pedig az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar fonyódligeti gólyatáborában erőszakoltak meg egy lányt. Ezek hatására az egyetemen megszűntek a gólyatáborok, azóta helyettük úgynevezett orientációs napokat tartanak, az esetet követően pedig távozott az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar, valamint Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói önkormányzatának a teljes elnöksége, a felelősöket pedig kizárták az egyetemről.

A HÖK-ös kapcsolatait kihasználva tehát részt vett a Momentum megalapításában és megszervezésében. Az egyetemen ismerte meg a mozgalom több tagját – köztük Soproni Tamást is –, akikkel elkezdték szervezni az olimpiaellenes megmozdulásokat. A pártot főként operatív ügyekben segítette, kezdetben táborszervezéssel, azután az aktivistahálózat felépítésével. Később a Momentum országos választási kampányának a vezetője is lett, de személye körül számos konfliktus volt, többek között a Fekete-Győr Andrással való viszonya is megromlott.

Egy belső vita nyomán a választás előtt pár hónappal távozott posztjáról, ezzel egy időben Túry Márton elnökségi kabinetfőnök és Papp Gergő kommunikációs igazgató szintén lelépett, utóbbi még a pártból is távozott. Zaránd távozását követően lényegében összeomlott a Momentum kampánya. A párton belül többen ennek tudják be azt is, hogy nem érték el a remélt ötszázalékos bejutási küszöböt, és parlamenten kívüli formáció maradtak.

Most, hogy Puzsér Róbert kampányfőnöke lett, ismét vitát robbantott ki a párton belül. Sokan összeférhetetlennek tartják a tagságát a főpolgármester-aspiráns kampányának a szervezésével. Ráadásul az is komoly vitát eredményez a Momentumban, hogy beálljanak-e Puzsér mögé. Mindez akár egy újabb kilépési hullámot is eredményezhet az amúgy is rossz állapotban lévő alakulatnál. Zaránd mindenesetre közölte a momentumosokkal, hogy kész végleg elhagyni a közösséget, ha ezt kívánják tőle, hiszen lényegében már semmilyen funkciója nincs a pártban.

Zaránd egyébként a Momentum előtt is szerzett politikai tapasztalatokat. 2010-et megelőzően, a Gyurcsány-korszakban az MSZP-frakciónak dolgozott gyakornokként, majd tovább foglalkoztatva háttéranyagokat készített, valamint Mesterházy Attila egyik parlamenti felszólalásának volt a szerzője.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink