Momentum: bodajki fesztivál titkos költségvetéssel

Mátrix
Nem telt el fél év párttá alakulásuk óta, s az állami támogatásban nem részesülő Momentum már egy nagyobb szabású, szakértőnk szerint 35-40 millió forintba kerülő fesztivált gründolt Bodajkon.

Napsütés, jó zenekarok – minden adott volt a múlt hét végén arra, hogy egy gombostűt se lehessen leejteni Bodajkon a Momentum Nyitás Fesztiválján. A popcsapatokra valóban sokan voltak kíváncsiak, a politikai programok, beszélgetések azonban már kevés résztvevőt vonzottak. Pedig a lényeg az lett volna, hogy minél többen megismerjék a pártot.

LEGINKÁBB LIBERÁLISOK

A mézesmadzagot Fekete-Győr András, a szervezet elnöke el is húzta a belépőt megvásárlók előtt. A programfüzetben azt írta a rendezvényről: pártpolitikától mentes fesztivál. Ez elég viccesen hatott egy politikai párt eseményén, amelynek meghívott előadói között szerepelt például Gulyás Márton ellenzéki aktivista vagy éppen Emmanuel Macron francia elnök pártjának egyik képviselője. Az értetlenkedésünk csak fokozódott a szervezet „se nem jobb, se nem bal” önmeghatározása láttán is.

Az egész fesztivál hangulatából, a kerekasztal-beszélgetésekből, a közönség hozzászólásaiból is kiderült, hogy inkább egy liberális szerveződésről van szó. Az eszmecseréken ugyanis rendre a liberalizmus megerősítésével, kiterjesztésével kapcsolatos felvetések jelentek meg. A mozgalom nevében megszólaló vezetők viszont jól láthatóan kerülik pontosabb politikai identitásuk meghatározását. Ez nem lehet véletlen annak fényében, hogy az egykori SZDSZ-nek köszönhetően szinte szitokszóvá vált Magyarországon a liberalizmus. Közismert az is, hogy a Momentum vezetői közül többeknek volt szabad demokrata, valamint MSZP-s politikusok a szülei, valamint vannak olyanok közöttük, akik a Bajnai Gordon által gründolt Haza és Haladás Alapítványnál is felbukkantak.

NEM AKARNAK ÚJ PÓLUST

A fesztiválozó momentumosok arról is beszéltek, inkább elutasítják az LMP globalizációkritikáját, de a többi baloldali formáció is megkapta a magáét. Szerintük ugyanis ezek a szervezetek teljesen elhibázott stratégiával próbálják megnyerni választóikat.

Hajnal Miklós, a párt szóvivője arról beszélt lapunknak: nem tudnak mit kezdeni például azzal, hogy Schiffer András ki tudja, hányszor nyújtotta be a parlamentben az ügynökmúltra vonatkozó törvényjavaslatát, eredménytelenül. Hozzátette: az ehhez hasonló teljes reménytelenséget érzik a többi kisebb pártnál is, ezért nem hajlandók az „új pólusban” szerepet vállalni, tehát választási szövetségre lépni az Együtt-tel, a Párbeszéddel és az LMP-vel. Úgy vélekedett, egyes konkrét ügyek mentén viszont készek az együttműködésre velük a Fidesz–KDNP politikájával szemben.

MIKROADOMÁNY MINT VÉGSŐ ÉRV

Izgalmas kérdés, hogy egy állami támogatásban nem részesülő, ez év februárjában megalakult párt miképp tud egy olyan eseményt megszervezni, mint a bodajki „luxusbuli”. A 2024-es olimpia megrendezéséről szóló pályázat visszavonását eredményező népszavazási akciójával országos ismertséget szerzett Momentum rendezvénye nem lehetett olcsó mulatság. Bodajkon felállítottak egy nagyszínpadot, s volt egy kisebb pódium is, emellett több sátorban és egy alkotóházban szintén el lehetett tölteni az időt, valamint a párt csoportjai is bemutatkozhattak. A zenei felhozatalt sem aprózták el. Mintegy harminc zenekart hívtak meg, a hőségben volt miért az étel- és italpultok előtt kivárni a sort. Az előadók között szerepelt például a Wellhello, az Ivan & The Parazol, a Soerii & Poolek és az Anima Sound System. Megkerestünk egy rendezvényszervezési tapasztalatokkal rendelkező szakembert, aki szerint a Momentum fesztiválja „alsó hangon” is 35-40 millió forintba kerülhetett.

A szervezők állítása szerint a rendezvény költségeit jegyeladásokból és támogatói jegyekből tudták fedezni, s a helyszínen lévő ital- és ételpultokból is bejött valamekkora összeg.

Hajnal Miklós úgy fogalmazott a Figyelőnek, hogy mintegy ezren váltottak belépőt a fesztivál ideje alatt. A jegyárakkal felszorozva ezt a számot így mintegy 10 millió forintra tettek szert. A fennmaradó összeget pedig támogatásból fedezték, de üzleti titokra hivatkozva többet nem árult el a pontos költségvetésről. A tételes elszámolást firtató kérdésünkre a szóvivő azt mondta: nem terveznek ilyet, hiszen ezek az összegek üzleti titkot képeznek. Mindenesetre ez elég furcsán hangzik egy olyan szervezettől, amely a korábbi közéleti akciói során mindig az átláthatóságot kérte számon a kormányzaton.

A transzparenciát a „mikro-ado-má-nyokra”, tehát a tagok és a támogatók által önkéntesen felajánlott összegekre való hivatkozással könnyű kicselezni, és a Momentum előszeretettel él is ezzel a módszerrel. A párt honlapján tételes elszámolás csak a Nolimpia-akcióról és a tavaszi plakátkampányról olvasható, ezek esetében is a végösszeg 10 ezer forintos adományokból jön ki. A májusban megszervezett Európához tartozunk! tüntetés alkalmával például a baloldali tévés riporter, Juszt László tette fel a kérdést arról, hogy miből fedezte a párt a többmilliós színpadot és látványtechnikát. A választ akkor is elintézték a bűvös mikroadományokra való hivatkozással.

Hajnal Miklós annyit tett hozzá a költségekre vonatkozó kérdéseinkhez: akkor sem lesz semmi gond, ha a rendezvény veszteséggel zár. A fesztivál ugyanis a részükről egy befektetés volt, amellyel megmutatták, hogy képesek meghívni szakértőket, és vitákat is meg tudnak szervezni.

MAJD A KORMÁNYPROGRAM…

„A szavazók akkor fognak jobban megismerni minket, ha október közepén kiadjuk a választási programunkat, amelyet kormányprogramnak szánunk, illetve bemutatjuk a képviselőjelöltjeinket” – mondta a szóvivő. Előzetesen viszont nem kívánt a kampányuk részleteibe bocsátkozni. Magabiztosan jelentette ki, hogy az összes választókerületben állítanak jelöltet, bár azt elismerte: eddig leginkább a nagyvárosokban vannak aktív szervezeteik. A fesztiválozók körében is felmerült a vidéki aktivitás hiánya, de a vezetőség csak annyit válaszolt, hogy ott is erősítenek.

A baloldali nyilvánosságban is rendre elhangzó kritika szerint a Momentum csupán jól hangzó szóvirágokkal rukkol elő, de ezért kár volt pártot alapítani. Bármennyire is a választók felé nyitás került a középpontba a bodajki fesztivállal, éppenséggel a vita hiányzott leginkább az előadásokról. A korábbról már megismert teljes elitcsere igényén kívül így nem igazán tűnik ki, hogy a szavazók miért is voksoljanak a Momentumra 2018-ban.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink