Megszabdalta a baloldalt a plakáttörvény

Mátrix
Miközben a plakáttörvénnyel a kormánypártok a Jobbik és Simicska Lajos összejátszásának ellehetetlenítésére törekedtek, az ügy a baloldali ellenzéket is megrázta.

A múlt pénteken, rendkívüli ülésnapon fogadta el a kormánytöbbség a közterületi politikai hirdetéseket szabályozó törvénymódosítást. Miután kiderült, hogy a Fidesz–KDNP-nek nem lesz meg a kétharmados többsége az eredeti javaslatához, kreatív jogi üzemmódba váltva, új eljárásban a településkép védelméről szóló törvény feles többséget igénylő változtatását terjesztették elő és fogadták el. Annak hatálybalépése után a Jobbiknak és Simicska Lajos cégeinek már nem éri meg a nyomott áron történő plakátolás. A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel lehet eltérni. Egy-egy jogellenes hirdetés után százötvenezer forintos bírságot kellene fizetni. Amennyiben Áder János köztársasági elnök aláírja a törvényt, azt a Jobbik az Alkotmánybíróságon kívánja megtámadni.

A legnagyobb bonyodalmat nem is a Jobbikban, hanem a baloldalon okozta a módosítás. Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa kilépett a pártjából. A lépését azzal is indokolta: pártja vezetői nyomást gyakoroltak rá, hogy a kiélezett politikai helyzetben bizonyos feltételek teljesülése mellett a kormányoldallal szavazzon.

A szocialistáknál forrásaink szerint a szabályozás megítélésének köszönhetően elmélyedt a politikai ellentét Botka László miniszterelnök-jelölt és a frakcióvezető, Tóth Bertalan között. A politikusok eleve két ellentétes csapatban „játszanak” az MSZP-n belül. Míg Tóth az elnökválasztás során Molnár Gyula támogatója volt, addig Botka Tóbiás József újrázása mellett állt ki.

A plakáttörvényről a frakcióvezető azt kommunikálta, hogy a saját tervezetük sokban egyezik a Fideszével, tehát meglebegtette, hogy arról a Jobbik érdekeivel szemben megegyezhetnek a kormánypárttal. A háttértárgyalások meg is kezdődtek a Fidesszel, de Botka leállíttatta a folyamatot. Tóth egy szűk körű pártvezetői egyeztetés után ezért csapta rá az ajtót a szegedi polgármesterre.

A feszültség annak is köszönhető, hogy Botka nem hozza a várt közvélemény-kutatási eredményeket, de az sem tett jót a megítélésének, hogy a szombathelyi elnökkel, Czeglédy Csabával szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett, miután a politikust előzetes letartóztatásba helyezték. Az is kicsapta a biztosítékot, hogy Botka olyan embereket vett maga mellé, akiket a volt SZDSZ-hez kötnek a szocialistáknál. Az egykori rádiós Kerényi Györgyöt, akit kommunikációs igazgatónak szerződtetett, a Czeglédy-ügy kezelése miatt Tóth eltanácsolta a frakció környékéről, ezért Molnár Gyula alkalmazza az MSZP berkeiben. Az is egyértelmű, hogy sokaknak az egykori SZDSZ-kabinetfőnök, Ruff Bálint alkalmazása sem tetszik.

A szocialisták vezetésében nem értik Botka keménykedését, hiszen eleve őszig kapott haladékot arra, hogy felhúzza a párt népszerűségét. Értetlenül fogadják azt is, hogy a politikus szinte kibékíthetetlen ellentétbe került Gyurcsány Ferenccel és a DK-val, illetve a többi szövetséges alakulattal is. Több informátorunk tart attól, hogy a szegedi polgármester esetleges őszi „lekeverése” már túl nagy arcvesztést jelentene az MSZP számára.   

Borítófotó: Molnár Gyula és Botka László egy orosházi megemlékezésen. A pártban egyelőre még botka viszi legelöl a fáklyát

Ezek is érdekelhetnek

További híreink