Már az USA háztartásai is megérzik a vámháborút

Mátrix
A kereskedelmi háború miatt az egy évvel korábbi szinthez képest a duplájára nőtt az Egyesült Államok átlagos háztartásainak többletkiadása.

KÍNAI–AMERIKAI VISZONY

A kínai termékek vámjának a Trump-adminisztráció általi legutóbbi emelése egy átlagos amerikai háztartásnak 831 dollár többletterhet jelent – áll a Federal Reserve Bank of New York egyik elemzésében. A pluszkiadás két csatornán keresztül áll elő: egyrészt a vállalatok kénytelenek növelni a fogyasztói árakat, másrészt a drágább import miatt romlik a hatékonyságuk.

 

DRÁGÁBBAN ROSSZABBAT

A különböző büntetőintézkedések miatt az amerikai cégek mind nagyobb hányada kénytelen nem kínai gyártóktól, magasabb áron importálni – viszont kevesebb vámot fizetnek utána. Mindez azt jelenti, hogy hiába drágul a behozatal, az USA költségvetése ebből nem részesedik. Az elemzés kitér arra is, hogy az ellátás biztosítása érdekében az Egyesült Államok vállalatai egyre inkább kénytelenek minőségi engedményeket is tenni. Vagyis drágább és rosszabb színvonalú terméket gyártanak.

Donald Trump elnök májusban emelte tízről huszonöt százalékra a kétszázmilliárd dollár értékű kínai importra bevezetett büntetővámot, miután a két nagyhatalom közötti kereskedelmi tárgyalások holtpontra jutottak. Washington közölte azt is: a maradék, háromszázmilliárd dollár értékű behozatalra is fontolgatja az extra teher kivetését. 

 

DUPLA KÖLTSÉG

Az importőrök ebben a helyzetben három dolgot tehetnek. Az egyik, hogy egy az egyben áthárítják költségnövekedésüket a fogyasztókra – árat emelnek. Választhatják azt is, hogy a piac megtartása érdekében lenyelik a kiadásbővülést – így csökken a profitjuk. Próbálkozhatnak továbbá azzal is, hogy kínai szállítójuknál csikarnak ki árengedményt, kompenzálva a vámokat. Trump persze határozottan állítja, hogy a vámokat Kína fizeti. A Fed elemzéséből azonban az derül ki: egyre inkább az USA fogyasztói állják a cechet.

Egy amerikai kormányzati szervezet, a National Bureau of Economic Research
(NBER) tavalyi analízise szerint ennek összege 2018-ban még csak 414 dollár volt összesen. A most a Fed által számolt 831 viszont ennek több mint a duplája. Az elemzés szerint 211 dollár jön a kínai import után fizetett
vámokból, 620-ra rúg viszont annak a hatása, hogy az importőrök más országokból kénytelenek pótolni a kínai behozatalt – drágábban és költségvetési bevétel generálása, vagyis vámfizetés nélkül.

 

MARADT A KÍNAI TÖBBLET

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgazdászai nemrég hosszas elemzésben állapították meg, hogy hiába a büntetővámok és Peking válaszlépései, a két ország közötti kereskedelmi egyenlegre mindez csak szerény hatással van: továbbra is marad az óriási kínai többlet.

 

Borítófotó: Hongkongból érkező dollárkötegeket találtak a kínai határőrök. A vámháború mindkét országnak súlyos csapásokat okoz

Ezek is érdekelhetnek

További híreink