Kúria a küszöbön

Mátrix
Hatéves pereskedés érhet véget az ősszel, így a baloldali kutatóműhely akár még az idén kénytelen lehet kiköltözni az Igazságügyi Palotából.

JOGI HADJÁRAT

Lassan egy hónapja zárva van a Politikatörténeti Intézet (PI) könyvtára és levéltára, különösebb indoklás nélkül, határozatlan ideig, technikai okokra hivatkozva. Jelen állás szerint a hivatalosan „a modern magyar és közép-európai történelem, valamint a jelenkor sokoldalú tudományos vizsgálatára vállalkozó” intézet – valójában az állampárt által 1948-ban alapított Párttörténeti Intézet jogutódja – a Kúria egykori, Hauszmann Alajos által tervezett épületének egyetlen lakója.

A korábban egyértelműen az MSZP-hez köthető intézmény nemrég távozó vezetője, Földes György ideológiai motívumokkal is terhelt jogi hadjáratot indított a kormány ellen. Az ok: a kabinet 2012-ben arról döntött, hogy az alapvetően a Néprajzi Múzeum helyiségei által uralt Kossuth téri épületbe visszaköltözik a legfőbb bírói fórum.

A joghatóságot annak idején Rákosi Mátyás rakta ki az épületből, így a lépés illeszkedik a diktatúra előtti állapotok bizonyos fokú helyreállításának a folyamatába. Vagy legalábbis illeszkedne, hiszen bár a Városligetben új helyet kapó tárlat már elköltözött, az intézet továbbra sem hajlandó távozni. Egyes információk szerint ha erre a különböző jogi eljárások nyomán még az idén nem kerül sor, úgy a kormány inkább Esztergomba költözteti a Kúriát. Ez a hivatalosan meg nem erősített verzió abból a szempontból lehetne logikus lépés, hogy nemrég kiderült: egyelőre mégsem jön létre a Közigazgatási Felsőbíróság, márpedig ennek a szervezetnek már elkezdték kialakítani a székhelyét – éppen Esztergomban.

Ám egyelőre marad a kormányzati döntéssel szembehelyezkedő intézet miatti pereskedés a Kossuth téri Igazságügyi Palotáról, melyben a jelek szerint már a PI is kezdi lassan leépíteni a működését, legalábbis erre utalhat a könyvtár bezárása. Földes egyébként többször is elmondta: igazából csak azért nem hajlandók „lelépni”, mert meglátásuk szerint nem kaptak megfelelő csereingatlant. Szerinte ennek biztosítása az állam kötelessége lenne, de persze beérnék némi pénzzel is. Inkább azzal.

„Az ügy egyik legfontosabb fejleménye, hogy a PI elesett az ellentételezés lehetőségétől. Az épület elhagyásáért két és fél milliárd forintot kértek, azonban elmulasztották az ellentételezéssel kapcsolatos viszontkereset előterjesztését, és most már nem is terjeszthetik elő” – nyilatkozta nemrég Varga István, az államot képviselő ügyvéd. Vagyis jelen állás szerint az intézet sem pénzre, sem csereingatlanra nem tarthat igényt. Utóbbit azért utasította el az Egry Gábor által vezetett intézet, mert „amúgy sem szeretnénk az államnak kitett helyen működni”.

A következő, akár mindent eldöntő tárgyalásra az ősz folyamán kerülhet sor, ott már a végrehajtás szintjén születhet döntés. Fontos körülmény, hogy tavaly a Kúria úgy határozott: bár az épület használata jogszerű, törölni kell az intézet javára két évtizeddel ezelőtt, az MSZP-s Boldvai László közreműködésével megvalósult, jogilag vitatható szerződés nyomán a földhivatalnál bejegyzett használati jogot.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink