Kunhalmi Ágnes lehet a csodafegyver?

Mátrix
Olyanra még az MSZP-ben sem volt példa, hogy a választások előtt néhány hónappal egymásnak estek volna a párt vezetői. A szocialisták most a választási stratégiában sem értenek egyet. Lehetséges, hogy Kunhalmi Ágnes a megoldás kulcsa.

Mosolygós, jó a beszélőkéje, fiatal, szép nő, akár miniszterelnök-jelölt is lehetne – most ez a legújabb pletyka az MSZP-ben, amely azok után terjedt el, hogy Kunhalmi Ágnest bízta meg a szervezet budapesti elnöksége a fővárosi kampány vezetésével. Eddig az tartotta magát, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd kormányfőjelöltje lehet Botka visszavonása után a „beugró”, aki egyesíti a baloldalt, de egy Kunhalmi-forgatókönyv sokkal szimpatikusabb lenne a párttagoknak.  

Az MSZP legfelsőbb szintjén dúló háborúskodásba a fővárosi szervezet is beszállt: egy nappal azután döntöttek Kunhalmi jelölése mellett, hogy Botka László miniszterelnök-aspiráns Tóth Józsefet, a XIII. kerület szocialista polgármesterét nevezte meg a budapesti választási felkészülésért felelős politikusnak.

MOLNÁR ZSOLT VISSZAVÁG?

Botka azután döntött így, hogy „kibékült” Molnár Zsolttal, a párt elnökségi tagjával, akit a múlt héten leárulózott. Utóbbi ugyanis hibának tartotta, hogy az MSZP elutasítja a Gyurcsány Ferenccel való együttműködést. A két politikus „szegedi béketárgyalásai” után Molnár úgy nyilatkozott, mindenben együttműködik Botkával, s minden marad a régiben, továbbra is ő lesz a felelős a fővárosi választási felkészülésért. Nem így lett, a nyilatkozat után nem sokkal Botka máris -Tóthot nevezte ki a helyére. Azonban láthatóan nem mérte fel a valós budapesti erőviszonyokat: annak ellenére ugyanis, hogy Tóth 1994 óta minden választást megnyert Angyalföldön, a budapesti szervezetben nem ő az „ász”. Azt sem felejtették el neki, hogy 2014-ben olyannyira összerúgta a port Gyurcsánnyal, hogy a DK az önkormányzati választáson az egyéni körzetekben ellenjelölteket állított az MSZP-s indulókkal szemben. (Nem sok sikerrel, hiszen mindenhol a szocialisták győztek – a szerk.) Forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy Kunhalmi a DK-val is szimpatizál, jelölése tehát erőteljes válaszcsapásként értelmezhető attól a Molnár Zsolttól, aki még mindig nagy befolyással bír a fővárosi szervezetben.

RÉGI ELLENTÉTEK

Látszólag Botka és Molnár között robbant ki a konfliktus, de ennél azért sokkal többről van szó. Ők ugyanis kétféle stratégiát jelenítenek meg a párton belül: a szegedi polgármester szakítani akar a szocialisták 2010 előtti múltjával, és csak a „gyurcsánytalanított” DK-val működne együtt. Emellett az eredeti elképzelése az volt, hogy őszre annyira megerősíti a pártot, hogy „erőből” tud majd tárgyalni a kisebb baloldali alakulatokkal. Molnár Zsolt viszont mindig is azt hangoztatta, hogy Gyurcsányt lehet ugyan utálni, de pártjának a támogatottsága miatt nem lehet megkerülni a baloldali összefogásban. Az MSZP a választások előtt néhány hónappal tulajdonképpen kettészakadt a két stratégia mentén.

Ahhoz képest, hogy decemberben-januárban már szinte aláírásra kész volt a baloldali pártok választási együttműködése, Botka László miniszterelnök-jelölti bejelentkezésével szétzúzta azt. De a Molnár Gyula vezette párt sem volt biztos abban, hogy ez az összefogás lehet a legsikeresebb konstrukció. A szocialisták vezetői kényszerhelyzetbe kerültek, hiszen bár tudták, hogy a szegedi polgármester a belső ellenlábasuk, azzal is tisztában voltak, hogy Botka a legsikeresebb MSZP-s politikus. „Furcsa is lett volna, ha ellenállunk neki, annak ellenére, hogy Laci kész tények elé állított minket” – mondta az egyik elnökségi forrásunk. Botka már a tavalyi tisztújításon is párton belüli politikai ellenfélnek számított, amikor Tóbiás József elnök mellett ő volt a választmány elnöke. Molnár Gyuláék csapata – Hiller István, Tóth Bertalan és Molnár Zsolt – viszont legyőzte őket és átvette a formációt. Már ezután megkezdődtek a puhatolózások a DK-sokkal a lehetséges együttműködésről.

EL KELLETT JÖNNIE A KONFLIKTUSNAK

„Adtunk néhány hónap esélyt Botkának” – mondta elnökségi informátorunk. Bíztak abban, hogy a polgármester elképzeléseit és az övékéit össze lehet fésülni. Az sem tűnt logikátlan elképzelésnek, hogy Botka dinamizmusával az őszre MSZP-s erőfölényt lehet kialakítani, meg lehet erősíteni a pártot és erőből lehet nekifutni a választási együttműködésnek. Botka azonban már kampánynyitó beszédében a Fidesz mellé egy új ellenfelet talált magának Gyurcsány személyében. Bár a „Fizessenek a gazdagok!” szlogenje innovatívnak tűnt, nem hozott újabb szavazókat a pártnak. Hiába járta körbe az országot – amit a napokban újra megkezdett –, csak a régi MSZP-s arcokat lehetett látni vidéki kampányfellépésein. Nemhogy egymillió új szavazót nem tudott szerezni, vezetésével szinte egy százalékot sem emelkedett a párt népszerűsége.

ELSZAKADNI A MÚLTTÓL

Botka-közeli forrásunk arról beszélt lapunknak, hogy a szegedi polgármestert nem az MSZP miatt, hanem saját egyéniségének köszönhetően választják meg újra és újra. Azonban tisztában van azzal, hogy a párt nélkül nem sokra meg. Célja, hogy levakarja az MSZP-ről a gyurcsányista és liberális örökséget, s visszatérjen a baloldali politikához. Ebben azért neki is van hitelességi problémája, hiszen parlamenti képviselőként ő is hatalomban tartotta Gyurcsányt. Az is ellentmondásos döntés, hogy az egykori SZDSZ kabinetfőnökét, Ruff Bálintot nevezte ki politikai főtanácsadójának, a kampánykommunikáció vezetésével pedig a liberális beállítottságú Kerényi Györgyöt bízta meg. Ez utóbbit az MSZP frakciója nem kívánta havi egymillió forintért alkalmazni, így a párt kénytelen volt átvállalni a tiszteletdíj biztosítását. Tehát szinte minden Botka-lépés konfliktusokkal járt a szocialistáknál, és még hátravan az egyéni jelöltek, illetve az országos pártlista politikusainak a kiválasztása. Elnökségi forrásunk szerint amennyiben a miniszterelnök-jelölt „külsősöket” vagy épp „árulókat” (például a frakcióból kilépett Demeter Mártát) kíván pozícióhoz juttatni, az ősszel biztos megbukik.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink