Külföldiek Lengyelországban

Mátrix
Az országban tartózkodási engedéllyel élő külföldiek száma az év közepére meghaladta a 400 ezret, és több mint a felük ukrán állampolgár. Az év elején még csak 372 ezren voltak – derül ki az illetékes varsói hivatal adataiból. Közben a brit multinacionális pénzügyi szolgáltató, a HSBC szerint a 38,5 milliós Visztula menti állam világviszonylatban is a külföldiek egyik kedvelt célpontjává vált.

REKORD

Lengyelország tíz hellyel előrelépve a 13. azon a világranglistán, amelyet a tartósabb letelepedést választó külföldiek nyilatkozatai alapján állít össze évente a nemzetközi pénzügyi és biztosítócsoport, a HSBC (az 1865-ben bejegyzett Hongkong and Shanghai Banking Corporation rövidítése) Expat bankja. Az Expat (az áttelepült = expatriate szó rövidítése) kifejezés általában azokra a külföldi, jellemzően magasan képzett munkavállalókra vonatkozik, akik legalább két évre egy idegen államba költöznek, és rendszerint a származási országuk valamelyik cége küldi ki őket. A HSBC Expat megbízásából készült kérdőíves vizsgálat a külföldi élet és munka különböző aspektusaira vonatkozott, ideértve a díjazást és a megélhetést, az akklimatizáció könnyűségét vagy a gyermeknevelés feltételeit. Az idei kiadás a világ 163 országból származó 18 059 dolgozó szakember nyilatkozata alapján készült. Az expatok által a legjobbnak ítélt három ország Svájc, Szingapúr és Kanada, s az első tízben még ott van Spanyolország, Új-Zéland, Ausztrália, Németország, az Egyesült Arab Emírségek, Törökország és Vietnam. Lengyelország megelőzi például Hongkongot, Franciaországot, Indiát, Svédországot, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát. Figyelemre méltó, hogy az imént felsoroltak között említetteken kívül nincs más európai ország az első harminchárom között.

A három szempont szerint feltett kérdések alapján Lengyelország a 22. helyen szerepel a jólét, életminőség, befogadás-beilleszkedés, politikai stabilitás kategóriában, a 17. a gyermekek oktatási, képzési és barátszerzési lehetőségeit tekintve, illetve a második a törekvés és megvalósítás kategóriában, amely a gazdasági stabilitásra, a munkára és a karrierépítésre, valamint a fizetésre vonatkozik. A munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése is jelentős előnynek bizonyult.

Tény, hogy Lengyelország Európa egyik leggyorsabban növekvő gazdasága. Tavaly a GDP-je 5,1 százalékkal bővült, ez évre 4,5-et prognosztizálnak. (Az utóbbi huszonöt évben a GDP-rátája mindig pozitív volt.) Az ország egyben a kontinens egyik legvonzóbb helye a külföldi befektetők számára. A HSBC felmérése alapján készült jelentés is azt emeli ki, hogy a népszerűsége üzleti célként növekszik, mivel egyre többen felismerik a gazdasági, kereskedelmi lehetőségeit, s a gazdag történelem, a viszonylag alacsony megélhetési költségek, a lélegzetelállító tájak együttvéve vonzóvá teszik e közép-európai nemzetet a külföldiek számára.

Arról, hogy a több mint 400 ezer tartózkodási engedéllyel rendelkező határon túli munkavállaló között mekkora a magasan képzettek aránya, nincs adatunk, de azt tudjuk, hogy a Lengyelországban dolgozó külhoniak száma sokkal nagyobb. Tavaly decemberben Jacek Czaputowicz külügyminiszter azt mondta: a becslések szerint már közel kétmillió ukrán tevékenykedik a lengyel gazdaság kulcsfontosságú szektoraiban. A legtöbben az építőiparban, a mezőgazdaságban és a szolgáltatói szférában helyezkednek el. Hozzátette: negyvenezer ukrán tanul a lengyel egyetemeken.

Ami pedig a tartózkodási engedéllyel ott élő külföldiek megoszlását illeti, az ukránok vannak a legtöbben, mintegy kétszázezren, őket követik a fehéroroszok 23 ezer, a németek 21,3 ezer s az oroszok, valamint a vietnamiak 12-12 ezer fővel. A Lengyelországban élő indiaiak száma meghaladja a 9 ezret. 

 

varsóiak donald trump tavalyelőtti beszédét hallgatják. idén is ott lesz, és további ezer katonát küld a jelenlegi 4,5 ezer mellé – különleges expatok

Ezek is érdekelhetnek

További híreink