Kicsavart dobrevi védekezés

Mátrix
Némileg paradox módon a Brüsszellel való vitát várja el az uniós forráskezelés korábbi kiszervezésének botránya kapcsán a Gyurcsány család. A 2010 előtti szerződések esetében tizennyolcmilliárd forintot visszakövetelő bizottsági jelentés miatt hamarosan nyomozás indulhat.

„Mindig komika voltam, boszorkány vagy öregasszony” – vallotta Dobrev Klára egy 2005-ös interjúban gyermekkori színjátszós tapasztalatairól. Hogy Gyurcsány Ferenc felesége megőrizte-e szerepjátszó hajlamát, nem tudni, ezt döntse el az olvasó, ám korábbi magas állami beosztása nyomán ismét egyre többet kényszerül szerepelni. Konkrétan magyarázkodni.

Korábban a Figyelő is részletesen beszámolt a Welt 2000 Kft. ügyéről, melynek előzményei egészen 2002-ig érnek vissza. Abban az évben lett Dobrev Klára az akkor még korlátozottan rendelkezésre álló uniós források elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának elnökhelyettese, s kezdte előkészíteni a 2004-es csatlakozásunk után „élesedő” szubvenciós rendszer informatikai kiszolgálását, amit röviden csak EMIR-nek hívnak azóta is.

Gyanús megbízás

A nevezett céget egy MSZP-s kőbányai politikus, a néhai Komáromi András hozta létre, futtatta fel, s az állam végül ezt a vállalkozást bízta meg a fontos feladattal, az informatikai rendszer kialakításával. Ez a több lépcsőből álló paktum – úgymond – olyannyira jól sikerült, hogy a Welt 2000 Kft. hamar nélkülözhetetlenné vált, illetve azzá tették, különösen az úgynevezett forráskód megtartásával. Némi leegyszerűsítéssel lényegében ezt az eljárást kifogásolta nemrég ismertetett határozatában, illetve jelentésében az Európai Bizottság (EB), amely emiatt 18 milliárd forintot kér vissza a magyar államtól. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint a négyes metróhoz kapcsolódó eddigi legnagyobb korrupciós botrány után ez a második legjelentősebb összeg, amelyet Magyarországnak vissza kell fizetnie.

Ennek nyomán tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a felelősöket Dobrev Klárában, illetve egykori fejlesztési hivatalos kollégájában, Heil Péterben, a Gyurcsány-féle Altus jelenlegi vezetőiben jelölte meg. Heil szintén fontos beosztásban felügyelte 2002 után az uniós forrásokat.

A Legfőbb Ügyészség be is fogadta a feljelentést, a napokban pedig döntenek arról, melyik vádhatósági szervezet folytatja majd le az eljárást. A hasonló, politikailag is kényes esetekben egyébként jellemzően a Fővárosi Főügyészség szokott nyomozni, így várhatóan ez most is így lesz.

Hiányzó válaszok

Kormánypárti forrásaink szerint akárhogy is alakul, a Fideszben úgy látják, az ügy legalább ismét ráirányítja a figyelmet a 2010 előtti időszak tisztázatlanságaira. Ennek megfelelően a párt és a kabinet is „rárepült” a történetre. Budai Gyula egykori elszámoltatási kormánybiztos több tájékoztatót is tartott a témában, igen sommás véleményeket megfogalmazva. Kijelentette: Gyurcsány és Dobrev ne a kormányra mutogasson, hanem tisztázza magát az EMIR rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések ügyében! Budai rámutatott arra is: 2002 és 2004 között a politikai döntésekért, illetve az informatikai fejlesztésekért is Dobrev felelt az EU-támogatási hivatalban. „Nem tudom elfogadni a volt miniszterelnök feleségének azon kijelentését, hogy az eljárás során néhány alkalommal azt állapította meg a bizottság: nem történt semmilyen szabálysértés. A végleges jelentés igenis megállapítja az akkori magyar kormány felelősségét” – magyarázta.

Ugyanakkor nemcsak kormánypárti politikusok hozták fel többször is a témát a botrány kirobbanása óta, hanem maga Gyurcsány is. Egy lakossági fórumon például azzal élcelődött: jön a választás, így biztos nem véletlenül került éppen most napirendre a szerinte egyébként korántsem problémás ügy. Azt ugyanakkor elfelejtette megemlíteni, hogy – akárcsak a négyes metró botrányának az esetében – nem itthoni, hanem egyenesen brüsszeli nyomásra kénytelen ezzel foglalkozni a kabinet, illetve az igazságszolgáltatás – noha vélhetőleg Lázár Jánosnak aligha jelent problémát sűrűn emlegetni a bizottsági aggályokat.

Visszatámadás

De nem csak a volt miniszterelnök került ismét reflektorfénybe, az elmúlt napokban Gyurcsányné és Heil kvázi egymásnak adta a kilincset a különböző tévéstúdiókban. Dobrev például egyenesen a Simicska Lajos tulajdonában lévő Hír TV-ben, egész pontosan Kálmán Olga műsorában nyilvánult meg először a témában, később aztán sajtótájékoztatót is tartott a gyurcsányi évértékelők kedvelt helyszínén, az Intercontinental szállodában. „Szerintem nincs gond ezzel az informatikai rendszerrel, és az sem igaz, hogy fizetnünk kell” – foglalta össze az egyébként igen kedélyes beszélgetés során véleményét az exminiszterelnök felesége, kiemelve: a büntetés minimum vitatható, ezt is kellene tennie a kormánynak.

Hasonlóképp érvelt később az egyébként Lázárt mindezek miatt fel is jelentő Dobrev egykori elnökhelyettes-kollégája, Heil Péter az ATV-ben. Szerinte ez egy „farizeus politikai cirkusz”, a büntetést le lehetne vinni egészen a nullára. Vagyis: ne fizessünk, hanem hadakozzunk, de legalábbis tárgyaljunk még Brüsszellel.

Lázár úgy véli, erre valójában nincsen lehetőség. Több kormányinfón is egyértelműsítette: a bizottsági kifogások a közbeszerzési törvény megsértését rajzolják körbe, nincs értelme velük vitatkozni. Helyettese, Csepreghy Nándor pedig egyenesen úgy fogalmaz: a Dobrev–Gyurcsány klánnak magyarázkodás helyett inkább vissza kellene fizetnie a pénzt. Kifejtette, hogy az EB vizsgálata az említett cég megbízása kapcsán egyebek mellett megállapította „hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás jogsértő alkalmazását és a bizottság szabálytalan megkerülését”. Heil egyébként mindezt azzal magyarázta, hogy 2004-ben még hiányzott az új közbeszerzési törvény végrehajtási utasítása, ezért született átmeneti közbeszerzés, ám a bíróság ezt később helybenhagyta. 

Arról azonban nem tett említést az Altus egyik jelenlegi vezetője: igaz, hogy csak első fokon, de a Közbeszerzési Döntőbizottság az egyik szerződés kapcsán egymilliós bírságot szabott ki akkoriban a fejlesztési ügynökségre.

Vagyis lényegében Dobrevék szerint az Európai Bizottság téved, vagy legalábbis vitatható megállapításokat tett, s a kormánynak ebben a helyzetben az lenne a kötelessége, hogy – némi túlzással – „állítsa meg Brüsszelt”. Pikáns védekezési magatartás, mivel Gyurcsányék amúgy az uniónak való teljes megfelelés, egyenesen az Európai Egyesült Államok koncepciójának az élharcosai.

 

Borítófotó: DK-kongresszuson gyurcsány ferenc és felesége. Mennyit érhet a dobrevi simogatás? (Bruzák Noémi/MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink