Kavargás a szlovák belpolitikában

Mátrix
Izmosodik a Zuzana Čaputovát az államfői székbe repítő, parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) tömörülés, üzengetnek a felvidéki magyar szavazatokra pályázó pártok. Már van, aki készül a bő fél év múlva esedékes parlamenti választásokra.

NYILATKOZATOK UBORKASZEZONBAN

A PS, amely az Együtt (Spolu) mozgalommal összefogva a legtöbb szavazatot kapta a májusi EP-választáson, már a jövő évi megmérettetés nyertesének képzeli magát, és elnöke, Michal Truban igyekszik számba venni, kiket tart alkalmasnak arra, hogy egy általa vezetett kormányban miniszterek legyenek. A szlovákiai parlamenti ellenzéki pártok körében többen is vegyes érzelmekkel figyelik ezt a káderezést, köztük a szlovák belpolitika fenegyereke, az ellenzéki OĽaNO mozgalom (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) vezére, Igor Matovič. Ő már több olyan botrányt kavart az elmúlt években, melynek nyomán több magas rangú tisztségviselőnek távoznia kellett hivatalából. A politikus önjelölt kormányfőnek nevezi Michal Trubant, aki azzal kampányol, hogy teljesen új emberekkel készül a választásokra, miközben nem egy olyan személy akad a környezetében, aki 17-20 éve van jelen a politika színpadán, és több pártot megjárt.

 

ELSZIPKÁZNÁK A SZAVAZÓKAT

Matovič, akinek a mozgalma csak nehezen tudott képviselőt küldeni az EP-be (az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójába), azért is lendült támadásba, mert joggal érzi úgy, hogy a Progresszív Szlovákia újszerű eszközöket és jól hangzó szlogeneket bevetve sok korábbi szavazóját elszipkázta. A PS nyilvánosan hirdeti magáról, hogy Macron En Marche! mozgalmának a szövetségese, és volt alelnöke, Zuzana Čaputová is gyakran nyilatkozik olyan szellemben, hogy több Európára van szükség, s a V4-eknek nem kellene magukra haragítaniuk a nyugati partnereket. Az elnök asszony egyébként minden hivatalos külföldi útjára új ruhát varrat magának. Legutóbb Párizsban járva nagyon elegáns sötétkék kosztümöt és új frizurát viselt, ami tetszett a szlovákoknak.

Miután Čaputová elfogadta a felvidéki magyar fiatalok gombaszögi meghívását, más ellenzéki pártok is hirtelenjében felfedezték a szlovákiai magyarokat, és amiatt aggódnak, hogy esetleg nem lesz parlamenti képviseletük. A PS egyik EP-be választott képviselője máris felajánlkozott, hogy ő majd a magyarok szószólója lesz Brüsszelben. A Magyar Közösség Pártját (MKP) képviselő Csáky Pál, akinek nem sikerült újráznia májusban, emlékeztette őt, hogy a Fidesz jól ismeri a felvidéki magyarok gondjait, és meggyőződése, hogy a 13 Fidesz–KDNP-s EP-képviselő erre is odafigyel majd.

 

TRÁGYA A PARLAMENTNÉL

A kormánykoalíció második legerősebb formációjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), egyúttal a pozsonyi parlamentnek az elnöke, Andrej Danko ismét sajátos ötlettel állt elő. Megirigyelte a magyar Országgyűlés épülete előtt álló zászlórúd méreteit, és elhatározta, hogy három méterrel magasabbat helyez el a szlovák törvényhozás épülete elé a szlovák lobogónak. Az egész vállalkozás 67 ezer euróba kerülne, ebből 9 ezret maga a házelnök készül leperkálni. Akadtak viszont olyan gazdák, akiknek korábban Danko megígérte, hogy majd foglalkozik a problémáikkal. Erre azonban hiába vártak, ezért a parlament elé 31 mázsa istállótrágyát szórtak, ami nagy derültséget keltett Szlovákiában. Mindeközben a magyar választók szavazataira is pályázó négy párt – a vegyes etnikumú Most–Híd, az MKP, a Magyar Fórum és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség – bizonyos időközönként tárgyalóasztalhoz ül, hogy megbeszélje, milyen formában lehetne biztosítani a magyarok képviseletét a szlovák törvényhozásban. Többféle elképzelés fogalmazódott meg, de mind az MKP, mind a Magyar Fórum (amely csak ez év májusában alakult meg hivatalosan, s elnöke, az egykori agrárminiszter, Simon Zsolt megjárta már az MKP-t és a Most–Hidat is) elképzelhetetlennek tartja, hogy a Most–Híd listáján állítson jelölteket. Bugár Béla, az utóbbi párt vezére azonban más alternatívát nehezen tart kivitelezhetőnek. Úgy tűnik, formációjában egyre többen az összefogás kerékkötőjét látják a személyében, de a végső választ a felvidéki magyarságot leginkább izgató kérdésre alighanem csak az ősz elején kapjuk meg.

 

Borítófotó: Macron elnök fogadja Zuzana  Čaputovát. A szlovák államfő  frizuráját francia divat szerint készítették, a hajából nem vágtak le, speciálisan vasalták, egyetlen hajcsat sem volt benne

Ezek is érdekelhetnek

További híreink