Karaktergyilkosság német módra

Mátrix
A védelmi tárca vezetőjét a külső tanácsadók igénybevétele miatt támadják. A háttérben ezúttal is a német kereszténydemokraták belső hatalmi harcai állnak.

BELPOLITIKAI CSATÁROZÁSOK

Da ist guter Rat teuer! (A jó tanács drága!) – mondja a német, és ezt most szó szerint kell érteni.

 

LEDARÁLT HITELESSÉG

A német belpolitikában már régóta hömpölyög az Ursula von der Leyen szövetségi védelmi miniszter és CDU-alelnök által vezetett tárca, valamint a Bundeswehr tanácsadási botránya. Az ügynek persze több vetülete van. A német Szövetségi Számvevőszék régóta kifogásolja a külső tanácsadási szerződések gyakorlatát. Az egymást váltó kormányok 2006-tól hatezernél is több ilyen kontraktust kötöttek, összesen 1,2 milliárd euró értékben. 

A védelmi miniszter elleni támadások persze nem véletlenek. Angela Merkel kancellár nem akar távozni hivatalából, így az új pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) bukása esetén Ursula von der Leyen lenne az esélyes utódja. A tanácsadási botránnyal most az ő hitelességét darálják le, így – szélsőséges esetben – Merkel párton belüli rivális és alternatíva híján akár 2021 után is folytathatná a kormányzást a Zöldekkel.

A túlterjeszkedő külső tanácsadói szerződések kritikusai azt hozzák fel, hogy az állam központi feladatainak a kiszervezése és közvetett privatizálása lebutítja az államapparátust. A hivatalnokok elvesztik vagy ki sem alakítják azokat a képességeket, amelyeket a külső tanácsadókra bíznak, így egész társadalmi alrendszerek kerülnek ördögi körbe.

 

AZ ÁLLAM TITKAI

A kritikusok az állam titkait is féltik, hiszen a tanácsadás mára a politikacsinálás és a szakpolitikák központi területeit is elérte. A fókuszban lévő védelmi tárcánál például a nagy beszerzéseknél szintén külső szakemberek bábáskodnak.

A közigazgatás ráadásul csapnivalóan fizet, külső tanácsadóként a bértáblázat többszörösét lehet megkeresni havonta. A kritikusok pedig pont azt szeretnék, hogy a privát gazdaság menedzserei is vállaljanak közhivatalt, hogy tudásukat az államigazgatás szolgálatába állítsák, s képezzék közvetlen munkatársaikat vagy intézményüket.

A feladatok kiszervezésében a Bundeswehr jár az élen, példája azonban inkább elrettentő, semmint követendő a (drága) külső tanácsadás hatékonyságát tekintve. A nagy beszerzések rendre csúsznak, és az eredeti kalkulációkhoz képest sokkal drágábbá válnak. A sok tanácsadó és menet közbeni módosítás miatt gyakran az eredeti cél sem teljesül. A haditengerészet Gorch Fock veterán vitorlás iskolahajóját eredetileg tízmillió euróért akarták felújítani, a költségek most százmilliósra nőttek.

 

TOVÁBBI TANÁCSADÓK

A védelmi tárca átlagban évi 150 milliót költött tanácsadókra, és nem is akármilyenekre! Katrin Suder, a minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára régebben a McKinsey nevű tanácsadó cégnél dolgozott. Az ellene felhozott vádak szerint előnyben részesítette korábbi munkahelyét a közbeszerzés nélküli tanácsadói szerződéseknél. A januárban felállított Bundestag-vizsgálóbizottságnak rengeteg kérdése lesz, a tárca azonban már erre is szerződtetett kommunikációs tanácsadókat.

 

Borítófotó: Hugh Jackman és Ursula von der Leyen egy német tévéshow-ban. Nagyot eshet Merkel potenciális utódja