Izrael a V4-től kért segítséget

Mátrix
Brüsszelnek sokkal jobban el kellene ismernie Izrael szerepét a közel-keleti stabilitás megteremtésében – ennek képviseletét kérte a zsidó állam kormányfője a visegrádi országoktól.

Egyre nagyobb a különbség a Berlin által dominált EU-s álláspont és a kelet-közép-európai országok nézetei között. A nemzeti szuverenitással és a migránskérdéssel kapcsolatos ellentétek kiéleződése után Donald Trump varsói látogatása csak fokozta Brüsszel indulatait. A lengyelországi tárgyalások azt üzenték, hogy az amerikai elnök önálló erőcentrumként ismeri el térségünket. Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő budapesti látogatása tovább erősítette ezt az értelmezést.

EURÓPAI ÉRTÉKEK

Netanjáhú a magyar, lengyel, cseh és szlovák vezetőkkel találkozva kijelentette: „Európának döntenie kell: létezni és növekedni szeretne, vagy összezsugorodni és eltűnni” – idézi a Reuters. A zsidó államot gyakran éri kritika Nyugat-Európából annak telepespolitikája kapcsán. Brüsszel ezért gyanakodva figyelte az izraeli miniszterelnök budapesti látogatását. Netanjáhú arra kérte a régiós vezetőket, hogy támogassák Brüsszel felé országát. Ezzel egyébként Trumphoz hasonlóan önálló erőtérként ismerte el és kezelte a visegrádi államokat. Erre utal az is, hogy közös jövő évi látogatásra hívta meg a V4-ek irányítóit Izraelbe. Hangsúlyozta: a Közel-Keleten a zsidó állam az egyetlen olyan ország, amely az európai értékeket vallja.

„Része vagyunk az európai civilizációnak. A Közel-Keleten az öreg kontinens Izraelnél ér véget” – mondta. „A visegrádi négyek és Izrael véleménye megegyezik abban, hogy a külső határok védelme kulcsfontosságú” – jelentette ki a találkozó után Orbán Viktor miniszterelnök.

KISZIVÁRGOTT RÉSZLETEK

A megbeszélés zárt ajtók mögött zajlott, ugyanakkor egy véletlenül bekapcsolva hagyott fordítói mikrofon „jóvoltából” a sajtótájékoztatóra várakozó újságírók (saját tolmácsgépeiken keresztül) pár percig hallhatták a tanácskozás egyes részleteit. Ezekről a Háárec című izraeli lap számol be.

„Az EU az egyetlen olyan országcsoport a világon, amely politikai feltételek mentén viszonyul Izraelhez. Ez őrültség” – mondta Netanjáhú az újság szerint. „Speciális a viszonyunk Kínával… őket nem érdeklik a politikai kérdések” – tette hozzá. Hasonlóan nyilatkozott Indiával kapcsolatban is. „Ne keressünk itt logikát. Az unió a saját biztonságát teszi kockára azzal, hogy a zsidó állam ellen politizál, hogy az izraeli technológiához való hozzájutást politikai feltételekhez köti” – fejtette ki. Szerinte még az arab országok is tárgyalnak velük, nekik is szükségük van az izraeli technológiai fejlesztésekre.

 

HITELKERET

A kormány döntött arról, hogy az Eximbank 600 millió dolláros hitelkeretet nyit magyar–izraeli közös vállalkozások számára. A közel-keleti állam a harmadik legfontosabb befektető Magyarországon, 172 izraeli cég összesen 4570 embernek ad munkát.

 

Címlapfotó: Benjámin Netanjáhú izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Dohány utcai Zsinagógánál. Önálló erőtér a V4 országcsoport (Máthé Zoltán / MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink