Hongkong az első áldozat

Mátrix
A tét a következő évtizedek technológiai világuralma. A két nagyhatalom, az USA és Kína csatájának Hongkong lehet az első áldozata.

KERESKEDELMI HÁBORÚ

Donald Trump Egyesült Államokja támadásba lendült a távol-keleti ország ellen. A technológiai fölényért vívott küzdelemben célba vette a Huaweit. Igazából még kevés konkrétumot sikerült felhozniuk az amerikaiaknak annak igazolására, hogy a kínai óriásvállalat kémkedett. Sőt egy 2007-es vádat, miszerint a Huawei egyik vezetője nem mondott igazat egy FBI-tisztnek a cég iráni kapcsolatairól, sem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. A társaság fő bűne az USA szerint, hogy birtokolja azt a jövőt meghatározó technológiai csomagot, amely a vezeték nélküli telefonhálózat ötödik generációja, az 5G körül is működik, és amelyet az Egyesült Államok magának szeretne (szeretett volna) kisajátítani.

 

ZUHAN A KERESKEDELEM

Az ismét kirobbant amerikai–kínai kereskedelmi konfliktus első áldozata a népi Kína különleges övezeteként működő, de jelentős önálló gazdasági döntési jogkörrel rendelkező Hongkong lehet. A városállam importja májusban az áprilisihoz mérten 5,5 százalékkal csökkent. Ez az irányzat az exportban is, ahol fél éve hónapról hónapra rosszabb eredményeket regisztrálnak. Hasonló, bár nem ilyen intenzív kedvezőtlen folyamatok észlelhetők Kínában is. Áprilisban az ország külföldi értékesítése 2,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami egy ekkora, jelentős mértékben az exporttól függő gazdaságot is megrendíthet.

A negyedik hónapban a különleges státusú terület kivitele 321,5 milliárd hongkongi dollárra (41 milliárd USA-dollárra) esett vissza, míg importja 356,6 milliárd hongkongi dollárt ért, azaz a városállam 35,1 milliárdos külkereskedelmi deficittel zárta a hónapot. Ez azért is szokatlan, mert a „gazdaállam”, a népi Kína még mindig hónapról hónapra tetemes külkereskedelmi többletet ér el. 

 

TŐKEMENEKÍTÉS

Hongkongból áramlik ki a tőke, a befektetők az egyre inkább medve piaccá váló tőzsdén megszabadulnak a kínai papíroktól. A hongkongi dollár mind gyakrabban csúszik az alsó küszöb alá az amerikai devizával szemben, beavatkozásra késztetve a terület „központi bankját”, a monetáris felügyeletet gyakorló HKMA-t.

 

STATISZTIKAI HIBA

Ugyanakkor a kereskedelmi háború, a kölcsönös vámemelés a Kínai Népköztársaság gazdaságát is kikezdi. A jelenlegi állapotban a szankciók mintegy fél százalékpontot vághatnak le a növekedési ütemből. Pekingi hivatalos adat szerint az ország gazdasága 2019 első negyedévében 6,4 százalékkal nőtt, de nyugati közgazdászok kételkednek ebben. A CNBC hírt ad új, a gazdasági aktivitást mérő – ahogy nevezi, „radar alatti” – módszerek bevezetéséről, például a havi dízelolaj-fogyasztás alakulásának figyeléséről. Tekintve, hogy a teherautók, kamionok zömmel ezt az üzemanyagot használják, a dízelfogyasztás sok mindent elárulhat, például az áruszállításról. Figyelmeztető jel, hogy ez év márciusában 14, áprilisában 19 százalékkal esett vissza az üzemanyag iránti kereslet az egy esztendővel korábbihoz képest.

 

Borítófotó: Felvonulók a Holdújév ünnepén. Elfordult a szerencse a különleges gazdasági övezettől

Ezek is érdekelhetnek

További híreink