HÖK-blamázs

Mátrix
Törvényellenesen működik minden állami felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzata (HÖK) – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevők most először ellenőrizték mind a 27 állami fenntartású egyetem és főiskola hallgatói önkormányzatának a működését. Az ÁSZ megállapításai elég súlyosak, de az intézmények hallgatóit a szabálytalanságok ellenére sem éri semmiféle hátrány. 

Az adott iskolákban a teljes idejű nappali képzésben részt vevő hallgatók legalább 25 százaléka igazoltan nem vett részt a hallgatói önkormányzati választásokon, és a HÖK-ök jóváhagyott alapszabállyal sem rendelkeztek. Azt is rögzítették, hogy 2013–16-ban nem szabályszerűen alakultak meg, működésük, forrásfelhasználásuk, gazdálkodásuk sem volt szabályszerű, illetve nem volt biztosított a közpénzekkel történő átlátható, szabályszerű gazdálkodás.

 Mivel már a megalakulásuk sem volt szabályos, az ÁSZ ezért már nem is vizsgálta a felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzattal kapcsolatos bevételei és kiadásai elszámolásának egyetemek által kialakított szabályozását. Ugyanez érvényes a HÖK-ök pénzeszköz-felhasználásának a szabályszerűségére, illetve a felsőoktatási intézményeknek a hallgatói önkormányzatok törvényes működésére vonatkozó, előírt ellenőrzési kötelezettsége teljesítésére is. Mivel e szervezetek megalakulása sem volt szabályos, így a közvagyon használatára, a közpénz felhasználására vonatkozó jogosítvánnyal nem rendelkeztek.

Emellett a felsőoktatási intézmények belső kontrollrendszere nem nyújtott megfelelő védelmet a jogalap nélküli, jogszabályellenes közpénzfelhasználással szemben. „Nem ellenőrizték a HÖK-ök törvényes működését, valamint annak a felté-teleit, hogy az önkormányzat a törvényben meghatározott jogosítványait gyakorolhatja-e” – áll a jelentésben. De az ÁSZ szerint a rektorok és a kancellárok tevékenysége a felsőoktatási intézmények részeként működő hallgatói önkormányzatok gazdálkodása tekintetében nem biztosította az Alaptörvényben rögzített átláthatóság és elszámoltathatóság követelményének érvényesülését, amelynek pedig minden közpénzekkel gazdálkodó szervezetre vonatkozóan érvényesülnie kell, ezáltal felmerül a jogosulatlan közpénzfelhasználás veszélye. Viszont a számvevők az alapvető hiányosságok miatt nem is folytattak részletes ellenőrzést, és javaslatot sem fogalmaztak meg. 

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖOK) felháborodottan fogadta az ÁSZ megállapításait, 13 intézmény rektorának és/vagy kancellárjának az állásfoglalását is idézték, miszerint náluk szabályszerűen alakult meg a HÖK.   

A számvevőszék erre azt közölte: nekik a HÖOK-kal nincs semmilyen vitájuk, ők nem érintettek az ellenőrzésben. Emellett a szabálytalanságok megszüntetésére hívták fel a 27 állami intézményt, s 19 iskola már intézkedéseket is tett. A fennmaradó nyolc egyetemen úgynevezett vagyonmegóvási intézkedést kezdeményeztek. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Államkincstár felfüggeszti az ellenőrzött szervezet költségvetési támogatásait egészen addig, amíg ki nem javítja a feltárt hiányosságokat.

 

Borítófotó: A 2014-es HÖOK tisztújító küldöttgyűlés Egerben. Abszurd: úgy választottak elnököt, hogy a tagszervezeteik megalapítása sem volt szabályos az ÁSZ szerint 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink