Hétköznapi ökoterror

Mátrix
Drasztikus sebességkorlátozás, kötelező húsmentes nap, repülési szigorítások – beindult a német Zöldek választási ötletbörzéje.

NÉMET VÁLASZTÁSOK

A közelgő tavasz nemcsak a jó időt hozza el, hanem számos választást is. Ezeken a Zöldek is indulnak, és a párt valahogy fel akarja magára hívni a figyelmet. Nyugat-Európa társadalmaiban a hasonló formációk ezt gyakran a többségi társadalom hétköznapjai ellen irányuló, terrorisztikus kezdeményezésekkel teszik. A következőkben a legelvetemültebb ötletekből válogatunk.

 

SEBESSÉGKORLÁTOZÁS

Az EP-megmérettetés napján Bréma tartományban is lesz voksolás, az ottani Zöldek ezért folytatják az autósok elleni hadjáratukat. Azt már 2008-ban elérték, hogy az ottani sztrádaszakaszokon óránként 120 kilométer legyen a tempólimit. Most a városállam autópálya-etapjain ezt 22.00 és 6.00 óra között 80 kilométer/órára csökkentenék, a teherautók pedig csak 60-nal „száguldhatnának”. Bréma utcáin további száz közintézmény előtt vezetnék be a 30-as sebességhatárt, így ezek a zónák szinte az egész belvárost lefednék.

A hannoveri Zöldek még messzebb mennek. A belvárosban ők is 30-ra csökkentenék a megengedett sebességet, továbbá dugódíjat vezetnének be. A legvitatottabb ötletük a körgyűrű egy sávval történő szűkítése, a kieső útszalagot az autósok helyett a buszok és a biciklisek használnák.

 

HÚSMENTES NAPOK

A gépkocsik mellett a tömeges állattartás is rendre célkeresztbe kerül. A német Zöldek már 2013-ban felvetették a heti egy „Veggie-Day”, azaz húsmentes nap bevezetését. A nagyszüleinknél még fordítva volt a helyzet, ők hetente átlagosan egyszer-kétszer ettek húst, a XXI. század embere azonban már mindennap, és mivel nem akar ezer forintnál többet fizetni egy kilóért, ezért az elérhető árakat tömeges állattartással biztosítják.

A Zöldek azonban kiszámolták, hogy ennyi állat takarmányozása, szállítása, valamint a rövid életük során általuk termelt szén-dioxid komolyan veszélyezteti környezetünket. A pártvezetés hivatalosan lemondott ugyan az ötletről, ám a fundamentalisták nem adják fel, és heti (legalább) egy húsmentes naptól vagy a tömeges állattartásból származó élelmiszerek adójának a megemelésétől várnak fogyasztói szemléletváltozást.

A németországi vitát újra feltüzelte az a minapi bejelentés, amely szerint New York város 1800 iskolájában szeptembertől elindul a „Meatless Monday” projekt, amely a felnövekvő nemzedék tudatát hivatott formálni.

(Néhány éve egy zöldpárti politikus azt vetette fel, hogy magas cukortartalmú élelmiszereket, például csokit vagy mogyorókrémet a cigarettavétel mintájára csak egy bizonyos kor fölött lehessen vásárolni, így akart harcolni a gyerekek elhízása ellen.)

 

REPÜLÉSI TILALOM

Egy müncheni „zöld” a szén-dioxid-kereskedelem mintájára korlátozná a németek külföldre repülését. Minden német évente csak háromszor mehetne ingyenesen repülővel a határon túlra, a további utazásokhoz a polgártársai által fel nem használt kuponokat kellene vásárolnia. Ettől azt várják, hogy a gyorsvonattal is elérhető, 1500 kilométeren belüli célpontokhoz többen szálljanak át a vasútra, vagy például az üzleti utaknál a személyes találkozást videókonferenciákkal váltsák ki. Ez még csak a kezdet. A szokatlan nyári időjárási jelenségek csak újabb ötleteket szülnek.

 

Borítófotó: Német zöldek választási sikert ünnepelnek Münchenben. Politikai kreativitás híján marad az ötletelés