Határok nélküli gazdaságfejlesztés

Mátrix
A szomszédos országokban élő magyar közösségek megtartása, gazdasági megerősítése a célja a kormány tavalyelőtt bejelentett fejlesztési stratégiájának.

A Vajdaságban tízmilliárd forint már gazdára talált az eddigi három pályázati körben, amelyet az e célra létrehozott délvidéki Prosperitati Alapítvány szervezett meg. 2016 és 2018 között összesen 30 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 30 milliárdos kedvezményes hitelt osztanak ki a tartományban. A legutóbbi forduló nyertes pályázói megtöltötték a szabadkai sportcsarnokot – 3734 nyertes pályázóval írtak alá ünnepélyes keretek között támogatási szerződést, s a húsvét előtti eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. Ebben a körben mezőgazdasági gépek, eszközök, ültetvények, vállalkozásbővítési eszközök beszerzésére lehetett pályázni: a pénzből többek között 18 kombájnt, 560 traktort, 470 vetőgépet, 413 permetezőt, 262 pótkocsit, 109 bálázót, 340 tárcsát, 233 boronát és 275 ekét vásároltak. Tavaly két forduló zárult le, 4 milliárd forint vissza nem térítendő összeget utaltak ki: nyolc pályázat a mezőgazdaság területét fedte, hat a vállalkozásfejlesztését, egy pedig fiatal párok számára tette lehetővé a házvásárlást. Ezekben a körökben a háromezer jelentkező közül 2500 személy nyert. Most egy 40 milliárd forintos csomag ideje érkezett el, melyben jelentős szerep jut a nagyberuházásoknak. A tervek szerint májusban újabb pályázatokat hirdetnek meg föld- és házvásárlásra, közepes gazdaságok fejlesztésére és termelői-integrációs rendszerek építésére. Szijjártó Péter elmondása szerint a nagyberuházások számára kiírt harmadik fordulós pályázatok egyikével kapcsolatban 33-an jelentkeztek olyan beru­há­zá­sok­ra, amelyek többezres nagyságrendben teremtenek új munkahelyeket, illetve lehetőséget mezőgazdasági termelők integrálására.

Kárpátalján tavaly több mint kétmil­liárd forint értékű támogatásra jelentkezhettek a magyarok az Egán Ede-terv keretében. Az összeg mintegy ezer kisvállalkozó eszközbeszerzését és közel tizennégyezer földtulajdonos hivatalos kataszteri okmányainak az elkészítését fedezte. Az idén a pályázati keret a tavalyi tízszerese, 20 milliárd forint. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságpolitikáért felelős államtitkára már három alkalommal járt többnapos tájékoztató körúton Kárpátalján. Negyven településen közel háromezer vállalkozóval találkozott. Ezeken a fórumokon elmondta, hogy ez évben négy kategóriában lehet pályázni: mezőgazdaság, ipari és turisztikai vállalkozásfejlesztés, földtulajdoni dokumentumok elkészítése és kedvezményes hitelek. Reményei szerint az idén több tízezer magyar család részesül a támogatásokból. Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a magyar kormány programja nem ajándék, a folyósított pénz csak gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre használható fel. Pályázati alapfeltétel a magyar nyelv ismerete, amelyet iskolai végzettségről vagy sikeres nyelvvizsgáról kiállított okmánnyal lehet igazolni.

2017-ben Muravidéken is elindul a magyar gazdaságfejlesztés. A szlovéniai régió 500 millió forintos támogatásban részesül, és Orbán Viktor kormányfő már szólt a felvidéki kistérségi támogatásokról is a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának vezetőivel tartott sajtótájékoztatón. Hamarosan bekapcsolódik a programba az erdélyi és horvátországi, drávaszögi magyarság is.

 

Borítókép: A kezdőtőkétől az eszközbeszerzésig. A nagyobb falatok még csak most következnek (Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink