Filantrópia és luxuséletmód

Mátrix
Dragica Nikolić, a szerb first lady alapítványánál egymillió euró miatt nyomoznak

Meglehetősen melléfogott a le-kö-szö-nő-félben lévő szerb államfő, ha az elnöki bársonyszékben eltöltött nyugodt utolsó napokra és gondtalan nyugdíjba vonulásra számított. Ha nem lett volna elég nagy sokk Tomislav Nikolić számára az, hogy Aleksandar Vučić kormányfő, korábbi párttársa elhessegette az április 2-i államfőválasztáson való ismételt indulás édes gondolatát, és magát jelöltette Nikolić helyett a hatalmi koalíció színeiben, még a felesége által létrehozott és vezetett jótékonysági alapítványnál is minden a feje tetejére állt. A napokban az egyik belgrádi újság tényfeltáró cikke nyomán ismét felvetődött a kérdés: milyen célokra fordítja a Dragica Nikolić Alapítvány a belföldi üzletemberektől és külföldről érkező pénzadományokat? Nem tudni, mi történhetett az Egyesült Arab Emírségekből másfél éve adományozott egymillió euróval. A belgrádi sajtóhoz az is kiszivárgott, hogy a gazdasági bűnözés felgöngyölítésével foglalkozó nyomozók ellenőrzik az alapítvány bevételeit. Az értesülésekre nem a first lady reagált, hanem – minden bizonnyal a férj szólásjogán – maga az államfő, pontosabban az elnöki kabinet. Meglehetősen sértődött hangnemben kikérte magának az ellenségeskedő újságírók állításait. A minap viszont már elismerte Tomislav Nikolić, hogy a rendőrség az adakozók iránt érdeklődik. Volt is, akit felkerestek közülük, de állítja, hogy az alapítványnál nem jártak nyomozók, és ott különben is minden tiszta, mint a patyolat.

Egyszerű a magyarázata annak, hogy a közvéleményt miért foglalkoztatta kezdettől fogva a 2013-ban életre hívott, elsősorban kórházi, szülészeti, gyermekgondozási támogatásokat nyújtó intézmény. Sokak szerint eleve privilégiumot élvezett, hiszen ki mondana nemet egy államfőnek, aki azt kéri a felajánlótól, ha lehet, a neje alapítványának utalja a támogatásra szánt összeget? Ami viszont ennél szembeötlőbb volt, az a feleség divatmániája. Nikolićék korábban nem számítottak tehetős családnak, az elnöki fizetés pedig alig ezer euró Szerbiában, de Dragica asszony férje beiktatása után egy csapásra a legdrágább ruhákban, cipőkben, táskákkal mutatkozott, és luxusékszereket kezdett viselni. Bő egy hete éppen a fővárosi Swarovskiban járt, s az államfői fizetéssel egyenértékű csomagocskával távozott onnan – írta meg az egyik belgrádi bulvárlap. Lehet, éppen ez volt az az információ, amely lázba hozta a közvéleményt és a rendőrséget.

A Nikolić házaspár egy ideig még a figyelem középpontjában maradhat, Aleksandar Vučić új elnököt május végén iktatják be a hivatalába.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink