Felkészül: Joachim Brudziński

Mátrix
A lengyel sajtó a PiS fenegyerekét, az 51 éves Joachim Brudzińskit tartja a 2020-ban lejáró mandátumú pártelnök, Jarosław Kaczyński várható utódjának.

LENGYEL UTÓDLÁS

Tavaly májusban az akkor 68 éves Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke egy időre eltűnt a nyilvánosság elől – egy varsói katonai kórházban gyógyították. A hivatalos közlemények szerint egy térdsérülést kezeltek nála.

„A rossz hírrel kezdeném, amely azok számára rossz, akik Kaczyński gyors visszavonulásában reménykednek, és rosszindulatú hazugságokat terjesztenek egészségi állapotáról – nem gondolkodik a nyugdíjba menetelen” – mondta Joachim Brudziński, a lengyel kormány akkori belügyminisztere, a PiS egyik erős embere.

  

NEM TŰNIK EL

A lengyel média már egy ideje Brud-ziński-re tippel a párt leendő elnökeként. Ez a meggyőződés megerősödött, amikor felröppent a hír, amely szerint Kaczyński még 2016-ban sokatmondóan kijelentette, hogy ha eltörné a lábát, Brudziński helyettesítené. Egyben a választási kampány vezetőjévé tette, amit sokan felkenetésnek tekintettek. Figyelemre méltó, hogy Jarosław Kaczyński már néhány évvel ezelőtt átadta neki a pártbeli hatalmat, amikor a végrehajtó bizottság vezetőjévé nevezte ki. Amikor Brudziński részt vett az EP-választásokon, mindenki azon tűnődött, hogy vajon miért távolodik el a PiS elnökhelyettese és az egyik legfontosabb tárca vezetője a belföldi politikától. A volt belügyminiszter azonban nem szándékozik eltűnni. Olyan sokszor látogat haza Brüsszelből, amilyen gyakran csak lehet, végül is a vezetője lett a PiS számára a legfontosabb választási kampánynak. A párt környezetében sokan úgy vélik, hogy Brudziński fokozatosan készül átvenni a hatalmat a formáción belül.

  

GYORS FELEMELKEDÉS

Brudziński 1991-ben került a politikába, amikor diákként csatlakozott a Központi Megállapodás (Porozumienie Centrum – kereszténydemokrata profilú párt, amelyből a Jog és Igazságosság jött létre) választási kampányához. Ugyanabban az évben a párt tagja lett. 2001-től a Jog és Igazságossághoz tartozott. 2006–08-ban a varsói PiS-iroda első szervezeti igazgatója volt, majd a párt főtitkára, 2009-től a végrehajtó bizottságának az elnöke. 2016 szeptemberében a PiS alelnöke lett.

Sok éven át ő volt a párt nyugat-pomerániai szervezetének a vezetője. Brudzińskit 2005-ben választották először a PiS parlamenti képviselőjének, s 2007-ben, 2011-ben és 2015-ben újraválasztották. 2015 novemberében a szejm elnökhelyettese lett, 2018-ban pedig belügyminiszter Mateusz Morawiecki kormányában (ekkor lemondott a parlamenti elnökhelyettességről). Az Európai Parlament képviselőjévé választásával kapcsolatban ez év júniusában befejezte tárcavezetői tevékenységét. Ugyanakkor júniusban a PiS választási kampányának az irányítója lett.

Életútjából jól kitűnik, hogy bár a háttérben maradt, fokozatosan és folyamatosan készül a komolyabb szerepvállalásra. Nem véletlen, hogy Kaczyński jobbkezének, a lengyel politikai élet második legfontosabb szereplőjének tartják. Karakteres politikus, aki éles kijelentéseiről ismert, a kormánypárt fenegyerekének számít. Jó példa erre, ahogy Radosław Sikorski korábbi lengyel külügyminiszter kiosztotta: „Egy brit lordot imitálva sétál az európai szalonokban, mintha karót nyelt volna, valójában azonban botrányosan viselkedik.”

  

A FENEGYEREK

Az 51 éves politikus munkásosztálybeli családból származik. Szókimondó és gyakran durva viselkedése a párton belül sem arat osztatlan elismerést. „Egy utcai gengszter, csak öltönybe bújva” – mondta róla – persze név nélkül – egy párttársa. „Káromkodik, mint egy kocsis, és visszasírja a régi szép napokat, amikor olcsó piával ütötte ki magát” – kommentálta magatartását egy jóakarója az euobserver.com című, a lengyel kormány politikájával szemben egyébként meglehetősen ellenséges lapnak.

Kaczyński pártelnöki mandátuma, mint fentebb említettük, 2020-ban jár le, s annyi bizonyos, hogy nagyon fel kell kötnie a gatyáját annak, aki Brudzińskivel szemben ringbe száll a posztért.

 

Borítófotó: Joachim Brudziński egy kampányrendezvényen. A lengyel politikai élet második legfontosabb szereplőjévé emelkedett

Ezek is érdekelhetnek

További híreink