Erős hullámverésben

Mátrix
Itt az ideje, hogy Washington jobban kihasználja haditengerészeti fölényét.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke megígérte, hogy az „Amerika az első” (America first) jelmondatot az ország globális katonai stratégiájára is vonatkoztatja. Az előkészületek javában folynak, és a különböző érdekcsoportok – a hadseregen belül, a fegyvernemek között – már vetélkednek a fontossági sorrendért. Korábban elemzők sora úgy értékelte az „America first” szlogent, mint az USA visszahúzódását a globális jelenléttől. Ez, mint kiderült, nincs így. Az Egyesült Államok a változó világban – ahol az erőviszonyok nem feltétlenül Washington javára módosulnak – fenn akarja tartani vezető szerepét – katonai értelemben mindenképp. Ennek pedig hagyományosan az egyik legerősebb eszköze az amerikai haditengerészet.

FÖLÉNYBEN

Peter Dombrowski, az USA Haditengerészeti Főiskolájának a professzora sürgeti az eddigi gondolkodásmód radikális felülvizsgálatát és annak kidolgozását, hogy ez a haderőnem hogyan válhat az óceánok feletti ellenőrzés meghatározó erejévé. „Eddig elkövettük azt a hibát, hogy bemerészkedtünk a potenciális ellenfél barlangjába. Kínát például saját part menti vizein próbáltuk sakkban tartani” – írja legújabb könyvében.

A Dombrowski-koncepciónak megvan a reális alapja. Az Egyesült Államok haditengerészete, kiváltképpen az óceánok feletti ellenőrzést meghatározó nagy csapásmérő flottaegységei, csoportjai jelenleg versenytárs nélküliek, és még hosszú ideig azok lesznek. Az amerikaiaknak most 10-11 repülőgép-hordozójuk van, a két vetélytárs, Kína és Oroszország csak egy-egy ilyen hatalmas fegyverrendszerrel rendelkezik. Hasonlóan nagy az amerikai számbeli és minőségi fölény a felszíni hajóhad esetében, nem beszélve a haditengerészeti légierőről, a hajókra telepített rakéta- és légvédelmi rendszerekről.

Mindemellett az USA-nak fel kell számolnia a „minden kisebb öbölben jelen vagyunk” felfogást. A part menti vizek ellenőrzését a szövetségesekre kell bízni. Kína esetében ez Japán és Dél-Korea – szól a Dombrowski-koncepció.

LEMARADÁSBAN

Bonyolultabb a helyzet az oroszokkal. A Szovjetunió széthullása utáni időszakban meggyengült a valaha igen erős szovjet hadiflotta. Ezt a folyamatot csak Putyin második elnöki ciklusa elején, 2005–06-ban kezdték megfordítani. Ám a 2008–10-es gazdasági válság, majd a 2014 eleji ukrajnai események, a Krím annektálása kapcsán bevezetett nyugati szankciók lelassították az orosz haditengerészet talpra állását. Fékezte a folyamatot az is, hogy Ukrajna mint fontos haditengerészeti ipari partner kiesett Moszkva beszerzői rendszeréből. Az orosz Szaturn vállalat csak most kezdi pótolni az ukrán Zorja-Masprojekt által szállított gázturbinás hajómotorokat, évekkel visszavetve a szektor fejlesztésének egyik súlypontját, a kisebb méretű, erős fegyverzettel ellátott fregattok és korvettek építését.

FELZÁRKÓZÓBAN

Ám a helyzet változik. Ma még a két feltételezett fő ellenfél, Oroszország és Kína együtt számított éves védelmi büdzséje az amerikainak talán valamivel több mint a harmadát teszi ki. De méreteit tekintve a világ vezető gazdasági hatalmává vált Kína fejlődési üteme többszöröse az amerikainak. Peking példátlan tempóban növeli hadibüdzséjét, fejleszti haditengerészetét. Láthatóan Moszkva is túl van a nehezén, és a 2018-ban várhatóan kezdődő negyedik Putyin-korszak – az elnök koncepciója jegyében: „Tegyük ismét naggyá Oroszországot” – a fegyverkezést, a haditengerészetet kiemelt területként kezeli.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink