Előzetesben az MSZP zongoracipelője

Mátrix
Áll a bál a szocialistáknál a szombathelyi MSZP-elnök Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása miatt. Eközben Botka László miniszterelnök-jellt kampánycsapatot hirdetett, amelyben párton belüli ellenfelei is helyet kaptak.

„Én egy zongoracipelő, vagy sokszor maga a zongorista vagyok. A vadnyugati kocsmákban állítólag ki volt írva, hogy »kérjük, a zongoristára ne lőjenek!«” – mondta még 2015-ben egy Nyugat.hu-nak adott interjúban Czeglédy Csaba, a szombathelyi MSZP elnöke. Az ügyészség nem teljesítette a vadnyugati kocsmák kérését, és egy hónapos előzetes letartóztatásba helyezte az ügyvédet. Azonban nem politikai tevékenysége miatt került az ügyészség célkeresztjébe, hanem iskolaszövetkezetes cége miatt (lásd a Hárommilliárdos adócsalás? című írást). Ahogy ez már 2002-ben is megtörtént, amikor ugyancsak az iskolaszövetkezetes vállalkozása végett szabtak ki rá kétéves felfüggesztett szabadságvesztést. 

FONTOS EMBER

A Czeglédy ellen indult eljárás érzékenyen érintheti az MSZP-t, ugyanis a szombathelyi politikus nem csupán átlagos önkormányzati képviselője a pártnak. A vasi megyeszékhelyen Nyugat-Magyarország legnagyobb szocialista szervezete működik, Szombathelyen az Éljen Szombathely! MSZP–DK–Együtt baloldali összefogásnak kilenc képviselője van a közgyűlésben. A politikus jó kapcsolatot ápol a DK-val és Gyurcsány Ferenccel is, több sajtóperben képviselte a volt miniszterelnököt. 

Czeglédy fontos szervezési feladatokat lát el az MSZP-ben, ő volt például a 2015-ös veszprémi és tapolcai időközi országgyűlési választások szocialista kampánykoordinátora. Mindkét választókerületben a szombathelyi szocialisták csapata dolgozott a terepen, a munkát Czeglédy irányította. Ismeretes, hogy Veszprémben a baloldal által támogatott Kész Zoltán független képviselő megnyerte a választást. Tapolcán már nem volt ilyen sikeres a szocialista kampány, hiszen a jobbikos Rig Lajos győzte le néhány száz szavazattal a fideszes Fenyvesi Zoltánt, az MSZP-s Pad Ferenc csak a harmadik lett. Czeglédy azonban nem sokkal a választások után elárulta, hogy ha a tapolcai választókerületben „nem dolgozzák meg” intenzíven Ajkát és környékét, s ott csak 300 szavazattal többet kap a fideszes jelölt, akkor nem a Jobbik nyeri a körzetet. 

Az MSZP-s politikus fontos szereplője lehet(ne) a 2018-as MSZP-s országgyűlési és a 2019-es helyhatósági kampánynak is. Forrásaink szerint két év múlva ő lehet a baloldal közös szombathelyi polgármesterjelöltje. Ez persze most már nagyban függ büntetőügyének alakulásától. 

Forrásaink csak „örökmozgónak” minősítették Czeglédyt, akit nagy munkabírású politikusnak tartanak. Azonban az iskolaszövetkezeti és szombathelyi futballistaközvetítői ügyei miatt a szervezési koordináción kívül már korábban sem szívesen bíztak volna rá nagyobb feladatokat. 

Botka László miniszterelnök-jelölt rögtön el is határolódott párttársától, amikor előzetesbe került. A szegedi polgármester ideiglenesen felmondta a párt és Czeglédy közötti ügyvédi keretmegbízást is. A szombathelyi ügyvéd egyébként Botka sajtópereiben is eljárt. 

A döntés rögtön feszültséget keltett az MSZP-ben, hiszen Molnár Gyula pártelnök kiállt Czeglédy mellett. Úgy véli, az előzetes letartóztatás fideszes koncepciós eljárás a „kemény” szocialista ügyvéddel szemben.  

RÉGI ARCOK A KAMPÁNYCSAPATBAN

Mindenesetre Czeglédy előzetes letartóztatása nem vet jó fényt a kormányt folyamatosan korrupcióval vádoló MSZP-re. Botka László csapatában már fogják is a fejüket, hiszen miután főnökük önellentmondásba keveredett a déli határkerítés lebontásáról, most azt kell kezelniük, hogy a pártelnök és a miniszterelnök-jelölt nem érti meg egymást. Az egyensúly-politika mindenesetre ugyanúgy működik az MSZP-ben, mint korábban. Botka ugyanis kinevezte kampánycsapatát, amelyet Tóbiás József volt pártelnök, a kormányfőaspiráns szoros szövetségese vezethet. Tóbiás kampányigazgatóságot hozott létre, ebben Baja Ferenccel, Tóth Bertalan frakcióvezetővel és Molnár Zsolt elnökségi taggal dolgoznak majd együtt.

Baja az előző huszonhét évben több MSZP-s választási kampányban is döntő szerepet játszott. Egyértelműen a Botka–Tóbiás-csapat tagjának számít, 2014-ben is az ő pártvezetésük mellett állt ki, ahogy tavaly is, amikor Molnár Gyulával és Hiller Istvánnal szemben mérették meg magukat a pártelnöki-választmányi elnöki tisztújításon. Tavaly nem jött be a Botka–Tóbiás-győzelem, de most úgy alakult, hogy a választásokig tulajdonképpen mégis ők állnak a párt élén. Baja megbízatása azért meglepő, mert Botka azt ígérte: a párt régi gárdája nem szerepelhet a választási listán. A miniszterelnök-jelölt „kampánycsapat-egyensúlya” abban nyilvánul meg, hogy Tóth Bertalan és Molnár Zsolt – a 2014-es kampányfőnök – viszont a pártelnök Molnár Gyula emberének számít.

ELINDUL A KAMPÁNYGÉPEZET

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy az MSZP egyedül készül a választásokra, őszig most már várnak a Botka által vérig sértett Demokratikus Koalícióval és a többi kis párttal való tárgyalásokra. Az viszont egyértelműnek tűnik, hogy egyre nagyobb ellenfelet látnak a Jobbikban. Nagyon nem tetszik a szocialistáknak, hogy míg ők hatalmas anyagi terhekkel küzdenek, s nehezen jutnak plakáthelyekhez, addig a Simicska Lajos által tulajdonolt köztéri plakátos cégeknél kedvezményesen hirdethet a Jobbik. Az a volt radikális párt, amely ma már egyértelműen az MSZP-szavazókra hajt.  

HÁROMMILLIÁRDOS ADÓCSALÁS?

Czeglédy Csaba, valamint nyolc társa előzetes letartóztatását a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója rendelte el. A megalapozott gyanú szerint Czeglédy bűnszövetkezetben egy többszintes céghálót működtetett. Az álcával nemcsak az áfa, hanem az szja megfizetését is elkerülték, s ezzel a költségvetésnek több mint hárommilliárdos kárt okoztak. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerint a gyanú tárgyát képező bűncselekmény 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A tavalyi hírekből ismerős lehet, hogy több száz diák bérét nem fizette ki időben Czeglédy cége, a Human Operator Zrt. Ugyanez a vállalkozás is tagja a most fizetésképtelenné vált, a diákmunka-közvetítő cégeket összefogó I Love Diákmunka nevű iskolaszövetkezetnek, ami miatt diákok tömege maradhat pénz, nagy áruházak pedig munkaerő nélkül.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink