Elkergetik a Magnát Szlovéniából

Mátrix
Hiába alkottak külön törvényt Ljubljanában az autólakkozó letelepítésére, lassan halad a környezetvédelmi engedélyeztetés, és van, aki a földjét sem hajlandó átengedni.

A Magna International ausztriai leányvállalata, a grazi székhelyű Magna Steyr 147 millió eurós beruházást tervez Maribor mellett. Az első fázisban valamivel több mint 400 munkahelyet teremtő autólakkozó üzemnek még a múlt év végén a szlovén kormány egy 18,6 millió eurós pénzügyi támogatást ítélt meg egy kifejezetten erre a célra elfogadott törvény, az úgynevezett lex Magna segítségével. A társaság elképzelései szerint az üzem a következő fázisokban éves szinten 100-200 ezer járművet kibocsátó, igazi autógyárrá alakulna, több ezer új munkahellyel.

Már a lex Magna kihirdetése után a leendő üzem területén élő földművesek elkezdtek tiltakozni a szerintük környezetszennyező beruházás ellen. Volt, akivel az állam meg tudott állapodni a földterületek megvásárlásáról, de van, akivel a mai napig sem sikerült megegyezni, sőt az állami kisajátítás miatt alkotmányjogi perrel fenyegetőzik. Szlovéniában minden nagyobb beruházásnál, így ebben az esetben is külön problémát jelent a környezeti hatástanulmány, illetve a beruházás környezeti jóváhagyása, ami igencsak bonyolult és hosszadalmas eljárás. Jelen esetben sem tudni, mikor zárul le. Ezért az osztrák Magna vezetősége azzal fenyegetőzik, hogy ha heteken belül nem kapják meg a szükséges engedélyeket, kénytelenek lesznek más beruházási terület után nézni. Graz közelsége miatt a potenciális helyszín a horvátországi Varasd, illetve Szombathely lehet.    

A „Magna-ügy” egyébként erőteljesen megosztja a szlovén társadalmat. A kormány mellett a gazdasági elit, a maribori gazdasági kamara s az önkormányzatok egyértelműen támogatják a beruházást, véleményük szerint ez mentheti meg az igencsak megtépázott kelet-szlovéniai térséget. Ezzel szemben a másik oldal, a sokak szerint politikailag is érdekelt „zöldlobbi” azt állítja, hogy az országban nincs szükség az autóipar leginkább szennyező részére, a lakkozóüzemre.

 A ljubljanai gazdasági tárca az osztrák Magna Steyr Maribor melletti befektetéséről szóló külön törvényből okulva belekezdett egy új, a beruházásokat serkentő kerettörvény megalkotásába. Ez a jogszabály minden támogatást egy helyen egyesítene, emellett lehetővé tenné, hogy az állam, illetve a helyi önkormányzatok úgymond áron alul adhassanak el beruházásokra alkalmas földterületeket. Új adókedvezményi csomaggal is serkentenék a befektetési kedvet. Szlovéniának a 17 százalék feletti munkanélküliségű övezeteire, például a magyarok által is lakott Muravidékre a kormány kiegészítő adóengedményeket tervez, és meghagyná a mostani 40 százalékos általános beruházási kedvezményt is, illetve a 100 százalékos kedvezményt a kutatás és fejlesztés terén. 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink