Éleződő összecsapás a baloldalon

Mátrix
Az MSZP-ben és a Demokratikus Koalícióban (DK) is csak találgatják, hogy vissza lehet-e térni a két párt viszonyát még tavaly is jellemző normális hangnemhez. Mindkét ellenzéki pártban úgy vélekednek: amennyiben nem lesz köztük választási megállapodás, akkor reménytelen a Fidesz jövő évi leváltása.

Botka László úgy kalkulál: ősszel, október felé jön el annak az ideje, hogy tárgyaljon a „kis pártokkal”, így a DK-val is az együttműködésről. Addig és azután is viszi tovább az erőpolitikát, mindig ez volt rá jellemző Szegeden is – mondta lapunknak egy szocialista elnökségi forrásunk. Botka már miniszterelnök-jelöltsége előtt sem csinált titkot a belső pártfórumokon abból, hogy szerinte a teljesen hiteltelenné vált Gyurcsány Ferenccel a baloldal nem lehet sikeres. Így volt ezzel már 2014 előtt Mesterházy Attila is, viszont a volt pártelnök értesüléseink szerint a nagy nyilvánosság előtt nem kívánta összerúgni a port Gyurcsánnyal. Viszont az előző választásokon majdnem összejött az exkormányfő kigolyózása, akiben az akkori Együtt-elnök, Bajnai Gordon sem bízott, csak a körülmények és az ellenzéki támogatók nyomása miatt vették be a baloldali együttműködésbe.

„Sokkal többet vitt, mint hozott” – mondta lapunknak egy Botka politikáját támogató forrásunk. Szerinte Gyurcsány ugyanis többször is elárulta az MSZP-t. Először miniszterelnökként, amikor nem baloldali, hanem neoliberális politikát folytatott, és mindenben kiszolgálta az SZDSZ igényeit. Úgy vélekedett, ennek a politizálásnak köszönhető, hogy a Fidesz–KDNP 2010-ben kétharmados többséget szerzett, és az MSZP azóta sem tud kikecmeregni a válságos helyzetéből. Szerinte a liberálisok több politikusa nem véletlenül tartott Gyurcsánnyal akkor, amikor az MSZP-t másodszor elárulva kivált a pártból, és 2011-ben megalapította a DK-t.

Ezekért az árulásokért szocialista forrásunk szerint Gyurcsánynak meg kell fizetni az árat, nem kapaszkodhat mindig abba a közösségbe, amelyet többször is hátba támadott. A pártban egyébként nagyon sokan gondolkodnak ehhez hasonlóan. A „Botka-vonal” meggyőződése, hogy a miniszterelnök-jelölt elkötelezettségével, kitartásával, baloldali programjával nem lesz szükség a DK szavazóbázisára a választásokon, sokkal több bizonytalant tudnak Gyurcsány nélkül maguk mellé állítani, mint vele. „De hogy lesz így az egyéni körzetekben egy baloldali jelölt, a DK és az MSZP külön indulása nem fogja megosztani a szavazatokat?” – vetettük fel. Elnökségi forrásunk szerint ebben van veszély, de a baloldali szavazók nagy többsége, így a DK-val szimpatizálók is tudják majd, hogy az erősebb ellenzéki indulóra, tehát az MSZP-sre kell voksolni, csak így van esély a sikerre. De a szocialista miniszterelnök-jelöltnek nem a DK-val, csak az elnökével van baja, a Gyurcsány nélküli DK-val együttműködne.  

Mindenesetre Botka és Gyurcsány kardcsörtetése, egymás minősítgetése az elmúlt héten újabb szakaszba lépett. Miután a szegedi polgármestert az MSZP kongresszusa miniszterelnök-jelöltté választotta, Gyurcsány, ígéretéhez híven, felhívta telefonon. Ami ezután következett, még a magyar belpolitikában is szokatlan: a két politikus egymást túllicitálva kezdte támadni a másikat.

Közrejátszhatott ebben, hogy mentálisan se Botka, se Gyurcsány nem érezhette jól magát a héten, hiszen mindketten nagy hibát vétettek. A polgármesternek még a párt elnökségében is a szemére vetették, hogy „amatőr módon” magára húzott egy olyan témát, amelyben „fel se kellett volna menni a pályára”. „A szerb–magyar határkerítés elbontásáról semmi szükség nem volt nyilatkoznia, de ha már megtette, még fél mondatban sem kellett volna a lebontásról beszélnie, még akkor sem, ha azt két teljesen korrekt feltételhez kötötte” – tudtuk meg pártbeli forrásunktól. Szerinte Botka úgy viselkedett, mint egy kezdő; a kormánypárti média, a Fidesz, majd Orbán Viktor miniszterelnök is rögtön lecsapott a témára, olyan kartácstűzbe került, amiből nehéz kijönni. Informátorunk nem lepődne meg, ha a Fidesz Botka kerítéssel kapcsolatos mondatait a kampányban is elővenné. Úgy véli, ez azért is volt nagy hiba, mert az MSZP szavazói és a kiszemelt bizonytalanok is támogatják a határkerítés felállítását. Viszont nem Botkán, „hanem a körülmények összejátszásán” múlott, hogy a miniszterelnök-jelölt épp azon a napon érkezett Brüsszelbe, amikor Soros György is ott tartózkodott, és előadást tartott a bevándorlásról. „A Fidesz médiagépezetének így nem volt nehéz lekövetni azt a már korábban felállított narratíváját, hogy a »kerítésbontó« Botka a migránspárti Soros embere, hiszen még Brüsszelbe is egy napon érkeztek” – sorolta panaszait az MSZP-s politikus. Eközben egyértelműsítette, hogy Szeged polgármestere nem találkozott Sorossal, de el kellett volna kerülni azt, hogy a Fidesz kottája érvényesüljön. Hozzátette: a politikában a látszat sokkal fontosabb a valóságnál, s a látszat most az, hogy Botka és Soros egymás szövetségesei.

De Gyurcsány is jégre futott a múlt héten, hiszen kénytelen volt elismerni: lehet, hogy csapdába húzták a hetek óta épített történetével Orbán Viktor oroszok általi megzsarolásáról, svájci bankszámlájáról. Mint mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy megszerezzék a hiteles dokumentumokat, ugyanakkor tart attól, hogy ő lesz az oroszok végső áldozata, csapdába csalják, ami az ő politikai halálát okozza majd.

A mindennapi logika szabályait félretéve, a politika keretei között ennek azonban nem is Orbán Viktor, hanem az MSZP és Botka László örülne a legjobban.

 

 

Borítókép: Néhány nappal az Őszödi beszéd előtt 2006 májusában szegeden. Ekkor még nagy volt az egyetértés Botka László és gyurcsány ferenc között (Németh György/MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink