Élesített akcióterv

Mátrix
Hatályba léptek a gyermekvállalást és az otthonteremtést ösztönző legújabb intézkedések. Az első tapasztalatok szerint már ezrek érdeklődnek a lehetőségek iránt.

CSALÁDI KEDVEZMÉNYEK

A nagycsaládosoknál a gépkocsipark 70 százaléka tíz, a 35 százaléka pedig tizenöt évnél is öregebb – derül ki a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) felméréséből. Ebből a megfontolásból javasolta a szervezet az autóvásárlási támogatás bevezetését az érintett körben a kormánynak. Az intézkedés végül a családvédelmi akcióterv hét pontjának egyike lett. A dotáció július elsejétől már elérhető, ráadásul az első körben ismertetetthez képest módosított formában. A beszámolók szerint szinte valamennyi gyártó és kereskedő felkészült a „rohamra”.

A nagycsaládosok gépkocsivásárlásának a támogatása kiterjed olyan járművekre is, amelyeket a kereskedő már a megelőző tizenkét hónapban üzembe helyezett, de még nem futottak kétezer kilométernél többet, vagyis gyakorlatilag új autóként vannak a forgalmazónál. Ezek általában a szalonok teszt- vagy bemutatóautói.

Egyébként a legfeljebb 2,5 millió forintos szubvenció legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához kérhető. A finanszírozás összege a vételárnak maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható.

Érdemes felidézni: alapvetően akkor lehet számítani a támogatásra, ha a családban már legalább három gyermeket nevelnek, illetve ha az édesanya a harmadik gyereket várja, és már betöltötte a várandósság harmadik hónapját. Fogyatékkal élő gyermek nevelése esetén, ha a kicsi felnő, akkor is jogosulttá lesz a forrásra. A híresztelésekkel ellentétben ugyanakkor nem feltétel a házasság, nincs életkori vagy jövedelmi határ, sőt az egyszülős családok számára is elérhető a dotáció. Fontos kitétel még, hogy a forrást teljes egészében fel lehet használni önerőként, ha hitelre is szükség van a vásárláskor – mutatott rá a jegybank.

 

NINCS PLAFON

A kérelmezők száma információink szerint már háromezer környékén jár, a kormány évi tízezer kedvezményezettben reménykedik. A támogatást az államkincstáron keresztül lehet igényelni, az összeget pedig nem kell előre finanszírozniuk a családoknak. Az ötletgazda NOE már eddig is sokat segített az érintetteknek abban, hogy eljusson hozzájuk a kedvezmény híre, illetve széles körű tájékoztatást adnak a tudnivalókról. Ennek jegyében – tudtuk meg – az ősz folyamán ismét megszervezik a „hétüléses tesztnapot”, ahol a gyártók bemutathatják, a családok pedig kipróbálhatják a program keretében megvásárolható autókat. Erre a célra egyébként a költségvetésben az idén öt-, jövőre tízmilliárd forintot szán az állam, ám ez valójában csak becslés. Ha nagyobb lesz az igény, az előre belőtt összegeknél is több jut a kedvezményre.

De nemcsak a gépkocsivásárlási támogatás lépett hatályba július elsejével. Az államtitkárság közlése szerint ugyancsak sikeres a némi brüsszeli csörte után letisztázott babaváró hitel is.

Az első szerződéseket állítólag már az életbelépés napján megkötötték, ami azt is jelenti, hogy a bürokrácia felkészült a bevezetésre. Novák Katalin államtitkár a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babavárási szubvencióról egy múlt heti nyilatkozatában megerősítette: elsősorban azoknak a házaspároknak szól, amelyek gyereket terveznek, az igényléshez pedig szükség van személyi igazolványra, lakcímkártyára, adókártyára és – legalább hároméves – társadalombiztosítási jogviszony igazolására. Amennyiben már várandós a feleség, és az igényléssel egy időben kérik a törlesztés szüneteltetését, akkor a várandósgondozási kiskönyvet is be kell mutatni.

 

BANKI KÉRDÉSEK

Van olyan bank, amelynél elektronikus úton is lehet igényelni a babaváró támogatást, s a pénzintézeteknek – a kérelem módjától függetlenül – tíz napjuk van a hitelbírálatra. A Magyar Nemzeti Bank szerint e finanszírozási forma esetében az összeg 75 százalékát önrészként lehet felhasználni, ha lakáshitelt igényel a házaspár.

Az MNB egyébként – lévén alapvetően érinti a hitelintézeteket – a teljes csomagot értékelte. Közölték: a háztartási hitelezés egészséges szerkezetének a megőrzése mellett „támogatják a családalapítást ösztönző gazdaságpolitikai intézkedések érvényesülését”. Kitértek arra is, hogy az egyes állami támogatások igénybevételét az adósságfékszabályok nem korlátozzák, több esetben pedig a speciális konstrukciók céljának elérését kivételszabályokkal és a piaci gyakorlatok egységesítésével segíti a jegybank. Ami a babaváró támogatást illeti, az intézmény szerint a „speciális kezelést” alátámasztja a kölcsönhöz kapcsolódó, a potenciális banki veszteségeket mérséklő állami kezességvállalás, valamint az a cél, hogy a hitel segítséget jelenthessen a családalapításhoz szükséges ingatlanvásárláshoz. További könnyítés, hogy a kormány, illetve a parlament az utolsó pillanatban illetékmentessé tette mind a babaváró támogatás, mind az autóvásárlási hozzájárulás igénylését.

 

CSOK FALUN IS

Ugyancsak beindult az úgynevezett falusi CSOK, ám ennél a támogatási formánál egyelőre nem érkeztek összegző adatok az érdeklődés volumenéről. Ez nem csoda, hiszen a kibővített otthonteremtési kedvezmény csaknem 2500 vidéki településen érhető el, használt ingatlan vásárlásához és felújításához ugyanakkora összegben, mint a hagyományos CSOK-nál új ingatlan vételekor.

Ismeretes: a vissza nem térítendő támogatást az igénylők fele-fele részben használhatják vásárlásra és felújításra. Saját ingatlan felújításánál kisebb az elérhető összeg.

Szintén lehet már igényelni a CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt, ugyanakkora összegben, mint új ingatlan vásárlásakor, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió, legalább három gyereknél 15 millió forint értékben. Egyúttal, ugyancsak július elsejétől, bővült a jelzáloghitel-elengedési program: már a második gyermek érkezésekor lehet kérelmezni egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyereknél pedig plusz egy-egy millió forint elengedését a lakásalapú jelzáloghitelből. A kérelmeket a megyeszékhelyeken működő járási hivatalokban és kormányablakoknál lehet benyújtani.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink