Egyelőre stabil az olajár

Mátrix
Kiszámított, ám mégis életveszélyes konfliktus zajlik Irán, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között a Közel-Keleten. Kína trükkösen száll be a meccsbe, ami hosszabb távon lenyomja az olaj jelenleg stabil árfolyamát.

FEKETE ARANY

Brit tartályhajók elfogása, iráni dró-nok lelövése, brit és iráni hadihajók erődemonstrációi – látszólag háborús veszély fenyeget a Közel-Keleten, a hajózás, az olajszállítások szempontjából kulcsfontosságú Hormuzi-szorosban és környékén (lásd térképünket). Az olajárak mégis viszonylag stabilak ma-
radtak.

 

KÍNAI TRÜKKÖK

Az iráni–amerikai konfliktusba a kínaiak is beszálltak – nem is olyan csendesen. A washingtoni tiltás ellenére folyamatosan vásárolnak olajat a perzsa államtól. Peking persze számított arra, hogy a tomboló kereskedelmi háború közepén kőkemény válaszcsapások várhatók az USA-tól – így trükközve csinálják mindezt. Megveszik az iráni fekete aranyat, kínai kikötőkben lefejtik a tartályhajókról, ám nem vámkezelik, nem belföldiesítik, hanem a kikötőkben tárolják. A távol-keleti ország olajkészletei így igen nagyra duzzadnak. Ennek az lesz a következménye, hogy ha egyszer hozzányúlnak ehhez a tartalékhoz, akkor nem lesz szükség vásárlásokra az azonnali piacon, ami lenyomja majd az árakat – erre számítanak a piaci szereplők is.

A Bloomberg hírügynökség rendszeresen figyeli a tengeri kereskedelmet. A statisztikáik szerint legalább tíz nagy iráni olajszállító tartályhajó és két kisebb haladt a múlt héten Kína felé. Ezek becslések szerint körülbelül húszmillió hordó olajat szállítanak.

A Hormuzi-szorosnál történt katonai incidensek ellenére az olaj csak enyhén drágult. Az amerikai piacon irányadó West Texas Intermediate hordónkénti ára 56 dollár körül ingadozik a New York-i tőzsdén. A londoni brent nyersolajé – amelynek az ellenértéke globális benchmarkként is szolgál – 63 dollár körül mozog. Az elemzők szerint ugyanakkor, ha folytatódik az egyébként pontosan kiszámított geopolitikai macska-egér játék, az olajárban előbb-utóbb meg kell jelennie ennek a kockázatnak.

„A Hormuzi-szoroson való átkelés nagy rizikót jelent a tankhajóknak, ami véleményünk szerint jóval nagyobb kockázati prémiumot indokol az olajárban” – idézi a Bloomberg a Commerzbank egyik elemzését. Azt, hogy ez egyelőre elmarad, az indokolja, hogy az amerikai olajkészletek a vártnál kevésbé apadtak. Ennek nagyobb hatása van az ellenértékre, mint a közel-keleti konfliktusnak. Az is stabilizálta az árakat, hogy a Barry nevű hurrikán megszelídült, megkímélte az útjába eső finomítókat. A várt ellátási nehézségek így elmaradtak, a Mexikói-öböl olajplatformjaira a vártnál korábban visszatérhettek a munkások, folytatódhatott a kitermelés.

 

KÍNÁLATI TÉNYEZŐK

A globális ellátói láncba egyre jobban beszállnak az amerikai palaolaj- és palagáztermelők is, folyamatosan hozzájárulva ezzel a kínálat stabilizálásához. A geopolitikai kockázatok jelentősége így valamelyest mérséklődik. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint jövőre globálisan csökken a fekete arany iránti kereslet. Az OPEC, az olajtermelő országok szövetsége júniusban kisebb mértékű keresletet prognosztizált, mint korábban. Visszaállt a kitermelésbe a Szaharában található legnagyobb líbiai olajmező is. Korábban egy ismeretlen fegyveres csoport akciói által a lelőhely kibocsátása a felére csökkent.