Egy meredek karrier

Mátrix
A legnagyobb orosz műtrágya-milliárdos kínzó dilemma elé  állítja az EU-t.

A posztszovjet orosz nagyvállalkozó tankönyvi esete. Az idősebb Andrej Gurjevre, az 57 éves milliárdosra illik ez a leírás. A szovjet időkben moszkvai párt- és Komszomol-funkcionárius a 90-es évek korai Jelcin-időszakának politikai zűrzavarában, a gátlástalan privatizáció idején a gazdaságban látja a felemelkedés lehetőségét. Jól dönt. Az orosz elnök köré csoportosuló oligarchák egyike, a „Jelcin-csapat” tagja, Mihail Hodorkovszkij karolja fel. Cégénél, a Menatepnél a mesteredzői főiskolai diplomát szerzett Gurjev egyre feljebb lép a ranglétrán. 

BÁNYÁSZDICSŐSÉG

Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalomra kerülését követően Gurjev stratégiát vált. Már nem elégszik meg a Hodorkovszkij-birodalom egy részének irányításával, hanem 2001-ben megkezdi a foszfátalapú műtrágyát gyártó vállalatok, az alapanyagot szolgáltató foszfátbányák felvásárlását. A cégeket egy PhosAgro nevű holdingba rendezi át. Az akkor még szabadlábon lévő Hodorkovszkij kisebb tulajdonrésszel honorálja erőfeszítéseit. Aztán a túl magasra, a gazdasági oligarcha szerepe után politikai elsőségre törekvő Hodorkovszkijt pénzmosás, csalás vádjával egy évtizedre bebörtönzik. 

Gurjev ezalatt kivásárolja a PhosAgrót, amelynek meghatározó tulajdonosává válik. 2011-ben, amikor Oroszország kikecmeregni látszik a 2008–10-es időszak pénzügyi-gazdasági válságából, jó ütemérzékkel a tőzsdére viszi a társaságot, s a művelettel hatalmas összeget keres. 2013 óta fia, az ifjabb Andrej Gurjev a PhosAgro elnök-vezérigazgatója. A birodalmat felépítő papa a vállalatcsoport irányításában visszalép a második helyre. Jelenleg a Gurjev család birtokolja a PhosAgro részvényeinek több mint 48 százalékát. Az apa vagyonát most a Forbes 4,3 milliárd dollárra (több mint 1150 milliárd forintra) becsli.

Andrej Gurjev már jóval negyven felett, 2006-ban elvégzi a szentpétervári bányászati egyetemet (amelynek rektora, Vlagyimir Litvinyenko válik később a legnagyobb tulajdonostársává a PhosAgróban). A fiával ellentétben sportos megjelenésű vállalkozó – Vlagyimir Putyin elnökhöz hasonlóan – a dzsúdó és a sajátos szovjet önvédelmi sport, a szambó nemzetközi mestere. Sokoldalúságáról kitüntetései tanúskodnak. A Bányászdicsőség Szolgálati Jel II. és III. fokozatának, emellett az orosz elnök, a törvényhozás felsőháza (szenátus) tiszteletbeli oklevelének a tulajdonosa, az orosz becsületrend, az Orosz Pravoszláv Egyház Érdemérem kitüntetettje – mellesleg az Orosz Föderáció érdemes edzője. (Még a szovjet időkben, 1983-ban szerzi meg első diplomáját a moszkvai központi testnevelési főiskolán.)

AKI ISMERI LITVINYENKÓT…

Tanulságos szemügyre venni Gurjev környezetét, Putyin közvetlen-közvetett szerepét a família felemelkedésében. A sok milliárd dollárt érő, a világ négy legnagyobb foszfátkitermelő-műtrágyagyártó óriásvállalatához sorolt PhosAgro második legnagyobb tulajdonosa a részvények körülbelül ötödét birtokló Vlagyimir Litvinyenko. Putyint a kilencvenes évek eleje óta ismeri. Nála írta és védte meg kandidátusi disszertációját a jelenlegi orosz elnök. Passzol Gurjev világához az 1997-ben készült dolgozat, amelynek címe: A régió ásványkincs-nyersanyagbázisának stratégiai tervezése a kialakuló piacgazdasági viszonyok között. Az amerikai kormány által fenntartott orosz nyelvű Szabadság Rádió szerint a disszertációt valószínűleg Litvinyenko írta, és abban két amerikai szerzőtől hivatkozás nélkül átvett részletek is találhatók. 

A rektor-vállalkozó két alkalommal is vezette Putyin választási kampányát a szentpétervári körzetben. Litvinyenko még abból az időből ismerheti Gurjevet, amikor az a szomszédos murmanszki terület (ahol a foszfátbányái vannak) szenátora volt. A rektor, akit Putyin tágabb baráti köréhez sorolnak, rendkívül szemérmes a médiával. Nemhogy interjúkat nem ad, de önéletrajzából még az sem derül ki, hogy mikor született. Az orosz közvéleményben tartja magát a szemlélet, hogy a Vlagyimir Putyinnal való kapcsolat – Litvinyenko esetéhez hasonlóan – segítette más orosz milliárdosok, nagyvállalkozók karrierjét, olyanokét, mint a gázkereskedelemben is érdekelt Gennagyij Timcsenko, a Gazprom-vezér Alekszej Miller vagy a Rosznyefty élén álló Igor Szecsin.

A NAGY KADMIUM-HADMŰVELET

Ma a Gurjev família az Európai Unió körül kavarva keresi a lehetőséget, hogy még nagyobb foszfátműtrágya-szállításokkal megszilárdítsa az EU-s piacokon megszerzett helyét – amelyet az Oroszország elleni szankciók is fenyegetnek. A helyzetet ismét helyesen méri fel. A hagyományosan francia érdekszférába tartozó észak-, nyugat-afrikai foszfátbányák évtizedek óta látják el a nyugat-európai államokat. Eddig ez nem jelentett problémát, ám mostanra kiderítették: az észak- és nyugat-afrikai foszfátban az egészséget veszélyeztető mértékben magas a mérgező kadmium szintje. (A napelemek, energiacellák, de az atomfegyverek gyártásában is használt anyagot még veszélyesebbé teszi, hogy nem ürül ki az emberi szervezetből, ezért 2011-ben az EU betiltotta a kadmiummal készült ékszereket.) A PhosAgro északi, Murmanszk körüli bányáiból származó foszfát kadmiumtartalma lényegesen kisebb, mint az afrikaié. Ezzel érvel Gurjev, aki még egy brüsszeli lobbicéget is megbíz az EU-s bürokraták megpuhításával.

Az Európai Unió válaszút elé kerül. Támogassa a kevésbé mérgező orosz foszfátműtrágya behozatalát, ezzel tovább növelve Moszkva befolyását az integrációra? Vagy mérlegelje a kadmiummal jóval szennyezettebb foszfátot kitermelő nyugat-, észak-afrikai vállalatok, a Brüsszelhez közelebb álló tulajdonosok támogatását? Emellett az orosz foszfátimport növelése munkahelyeket veszélyeztet, ezzel erősítve az EU-ba irányuló nemkívánatos észak-afrikai migrációt. Ahogy a Financial Times jellemzi: a közösség méltánylandó erőfeszítése a tisztább foszfátalapú műtrágya behozatalára az orosz befolyás elleni geopolitikai harcba torkollott.

RÉGIÓS JELENLÉT

A PhosAgro, amely Németországban, Franciaországban, Svájcban, Lengyelországban tart fenn regionális irodákat, a magyar piacokon is évek óta jelen van. Októberben jelentették be a cég új regionális irodájának a megnyitását. A belgrádi székhelyű szervezet a Balkánt (benne Görögországot és Ciprust is), Szlovákiát és Magyarországot látja el. Ifjabb Andrej Gurjev szerint az új irodával 2020-ig elérhetik az évi 250 ezer tonnás szállítást, megduplázhatják az eladásokat a térségben. Brüsszeli elemzések szerint míg Nyugat-Európában stagnálni látszik a foszfátalapú műtrágya felhasználása, addig Kelet- és Délkelet-Európában dinamikusan növekszik.

Borítófotó: ifjabb Andrej Gurjev. Foszfáttal az EU-ba?

Ezek is érdekelhetnek

További híreink