Dübörög a Soros-terv végrehajtása

Mátrix
Bevándorlás határok nélkül – akár így is le lehet egyszerűsíteni az Európai Parlament által nemrég elfogadott dublinirendelet-módosítást. A módosítást a Soros-listán szereplő képviselők többsége is megszavazta. Az állandó, felső korlát nélküli szétosztási mechanizmus pedig gazdasági szempontból is hatalmas terhet jelenthet a tagállamoknak.

Október 19-én szavazta meg az
Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága az állandó, felső korlát nélküli szétosztási mechanizmust. A legújabb kvótajavaslat a dublini rendelet módosításába került be, amely meghatározza, hogy melyik tagállam folytathatja le a menekültügyi eljárást. A korábbi szabályozás szerint az a tagállam, ahol a migráns belépett az Európai Unió területére, egy eljárás során eldönthette, hogy a menedékkérő jogosult-e a menekültstátuszra és csak utána engedte tovább az országába vagy az Európai Unió más tagállamaiba. A módosított rendelet szerint azonban az ország lakosságszáma és GDP-je alapján kiszámolt kvóta alapján előbb szétosztanák az unióban a migránsokat és csak utána, a bevándorló által választott tagállam folytatja le a menekültügyi eljárást. A módosítást a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, Nieder-müller Péter is megszavazta, aki egyébként korábban már az új európai közös menekültügyi ügynökség létrejöttét is támogatta az EP szakbizottságában.
A rendeletmódosítás szakbizottsági jóváhagyása után egy aláírásgyűjtés indult az Európai Unióban, amelyet az Európai Néppárt kezdeményezett, hogy a módosítás automatikus elfogadása helyett az
Európai Parlament is szavazzon Dublin IV-ről. Ehhez 76 aláírást kellett összegyűjteni, amely novemberre össze is gyűlt, így novem-ber 16-i ülésén napirendjére vette az állandó, felső korlát nélküli betelepítési kvótáról szóló döntést az Európai Parlament. A rendeletmódosításról összesen 390 képviselő szavazott igennel, akik közül több mint 120-an szerepelnek azon a DC Leaks által kiszivárogtatott listán, amely Soros György európai parlamenti szövetségeseit tartalmazza. Ez azt is jelenti, hogy a 226 fős listából a képviselők többsége most is megszavazta azt a rendeletmódosítást, amely akár a Soros-terv egyik pontjának is betudható. A magyar képviselők közül Szanyi Tibor MSZP-s és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője is igennel szavaztak. A Demokratikus Koalíció utólag egy közleményben úgy indokolta a szavazást, hogy a friss közvélemény-kutatások szerint „a magyarok több mint kétharmada európai és nem tagállami megoldást szeretne menekültügyben”. Az LMP európai parlamenti képviselője, Meszerics Tamás – aki szintén szerepel a Soros György szövetségeseit bemutató listán – ugyan nem szavazta meg a dublini rendelet módosítását, de egy rádióinterjúban elmondta, hogy alapvetően a kvótával egyetért, és ezt tartja megfelelő megoldásnak a migránsválság kezelésére. Csupán azért nem szavazta meg Meszerics a rendeletmódosítást, mert a kvóta teljesítését a rendelet összeköti a kohéziós alapokhoz való hozzáféréshez, ez az LMP-s politikus szerint „félreértés”.
Külön érdekesség, hogy november 10-én Soros György Brüsszelben találkozott Cecilia Wikström svéd liberális EP-képviselővel, aki részt vett a Dublin IV. rendeletmódosításának előkészítésében. Úgy tűnik tehát, hogy Soros György több szálon is tudja érvényesíteni érdekeit, ha az európai uniós döntéshozatalról van szó.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink