Demeter Márta útja: szerencse vagy tehetség?

Mátrix
Az LMP társelnöke lett a szocialistáknál edződött, a repülős bakijáról elhíresült Demeter Márta.  

„A szép, egykor szerény Márta kezdi elérni a célját. Szépséghiba, hogy nem nálunk, ahol ugyanilyen ambiciózus céljai voltak.” Egy volt MSZP-s politikus így jellemezte lapunknak Demeter Mártát, aki tavaly februárban hagyta faképnél korábbi pártját.

A 35 éves, a honvédségi szakpolitika iránt vonzódó hölgy szakmáját tekintve politológus. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonságpolitikai szakára járt ugyan, de itt még nem diplomázott le.

A szocialistáknál 2010–17-ben politizáló Demeter tényleg nem az LMP-ben képzelte el a pártelnökséget. Volt elvtársai leginkább a felszínességét említik negatívumaként, valamint azt, hogy nem igazán lehet megbízni benne. De erről később.

Az új parlamenti ciklus talán legnagyobb politikai baklövését köszönhetjük Demeternek, aki azt hitte, hogy csak egyetlen Orbán Flóra van az országban, mégpedig Orbán Viktor egyik lánya. Csalódnia kellett, hiszen a Ciprusról Magyarországra érkező katonai szállító repülőgépen nem a kormányfő, hanem egy katona kislánya utazott. Demeter ezt nagyon benézte, ismerői szerint ugyanis nem jellemző rá, hogy bármibe is beleásná magát. És ez a mentalitás vissza is ütött.
Az MSZP-ben most nagyon örülnek, hogy Demeter már nem náluk politizál. 2010-ben az önkormányzati választáson nagyon kikapott fideszes ellenfelétől a körzetében. Az egy évvel későbbi időközi megmérettetésen sem sikerült győznie, így külsős szocialista bizottsági tagként vállalt testületi feladatokat. Egy idő után aztán a helyi erős MSZP-s Tóth Csaba „kitette a szűrét” a szervezetből, állítólag csúnyán összekülönböztek. 2012-ben még – a Tóth Csaba és Mesterházy Attila közti jó viszonynak is köszönhetően – bekerült a párt országos elnökségébe, és az akkori pártelnök, miniszterelnök-jelölt „a fiatalítás jegyében” befutó helyet biztosított számára az Összefogás országgyűlési pártlistáján. Azonban Demeter – ahogy korábban Tóthtal – Mesterházyval is összerúgta a port.

A 2016-os elnökválasztáson már Harangozó Tamás jelöltsége mellett állt ki. Ezzel rossz lóra tett, mert Molnár Gyula lett a párt vezetője, Demeter körül pedig szép lassan fogyni kezdett a levegő: előre látható volt, hogy nem kap majd egyéni körzetet a 2018-as megmérettetésen, és az országos listán sem kecsegtették befutó hellyel. Ez lehetett a legfőbb oka, hogy 2017 februárjában ott is hagyta a pártot és új utakat keresett.
Akkor az a pletyka járta, hogy a balra nyitó Jobbikhoz igazol. Ezt az is erősítette, hogy hirtelen a legtöbbet szereplő politikus lett a Magyar Nemzet hasábjain és a Hír TV műsoraiban. Aztán mégis inkább az LMP-frakciót választotta.

A legfontosabb célja az volt, hogy az új csapatban ki tudjon harcolni egy befutó listás helyet a tavaszi választásra. Egyéniben ugyanis semmi esélye sem volt új körzetében, Kőbányán. Végül nem lépett vissza egykori elvtársa, a győztes Burány Sándor MSZP-s jelölt javára, s csak a negyedik lett. Ez nem nagyon zavarta, hiszen listáról bekerült a parlamentbe, és a honvédelmi bizottság alelnökének delegálta a frakciója.

Az új pártja sokáig nem kedvelte az exszocialista képviselőt: ugyanaz a tagság, amely most társelnöknek választotta, a nyáron még kétszer is elutasította a pártba való felvételét. Arra végül az országos elnökség bólintott rá.

Demeter eddigi pályafutása során dolgozott önkormányzatnál, parlamenti képviselőként, parlamenti bizottsági alelnökként, egy – jelenleg mély válságát élő – parlamenti párt elnökségi tagjaként. Most az LMP társelnökének választották, s akár még a 2022-es kormányfőjelöltség sem kizárt. Mindezt úgy érte el, hogy a választók még sohasem tüntették ki a bizalmukkal.
Hogy az eddigi politikai karrierjében mi volt a döntő, a szerencse vagy a tehetség, azt inkább az olvasók megítélésére bízzuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink