Dancing queen Birminghamben

Mátrix
Theresa May szigorodó bevándorlási szabályokkal próbálja meg növelni népszerűségét a konzervatívok körében.

TORYK KONGRESSZUSA

Nagy-Britanniában a Munkáspárt (Labour) és a konzervatívok versenyt futnak a brexit összeomlással való fenyegetésének a gondolatától némiképpen megzavarodott szavazók kegyeiért. A baloldal, megérezve a konzervatív toryk belharca folytán a kormány leváltására kínálkozó esélyt, el akarja érni, hogy jövőre általános választásokat tartsanak. Noha a Labour vezetője, Jeremy Corbyn nem különösképpen népszerű, programjának, amely a szocialisztikus elemeket erősen populista szólamokkal vegyíti, nagyszámú követője van. Ennek kapcsán beszélnek a britek országukról mint a jövendőbeli Temze-parti Kubáról. (Napsütést még Corbyn sem mer ígérni – a szerk.)

 

MEGNYERNI A MUNKÁSOKAT

Theresa May, a brit konzervatív kormány miniszterelnöke az ABBA együttes Dancing Queen című dalára sasszézott be a toryk októberi konferenciájára Birminghamben. Tavaly Manchesterben berekedve, bizonytalanul, a választási kudarc miatt megtörten beszélt. Most sokkal magabiztosabb volt, holott bizakodásra nem sok oka van. Nemcsak az EU-ból való kilépés, a brexit számtalan megoldatlan kérdésével és a szigetországot büntetni akaró Brüsszellel kell megküzdenie, hanem a saját pártján belüli ellenzékkel, a távozást szorgalmazók kemény magját vezető Boris Johnsonnal is. 

Theresa May, aki 2016, a brexitről szóló sikeres népszavazás óta az ország kormányfője, a trumpi receptet próbálja alkalmazni, azaz meg akarja nyerni a kékgalléros munkástömegeket. Azt hirdeti, hogy megvédi a brit munkavállalók érdekeit a külföldi vendégmunkásokkal – elsősorban a kelet-közép-európaiakkal – szemben. 

„Kellesz-e Nagy-Britanniának? Tudsz olyasmit csinálni annyi fizetésért, ami meggyőzi az Egyesült Királyság belügyi szerveit, hogy munkavállalási, tartózkodási engedélyt adjanak?” A miniszterelnök a toryk kongresszusán mondott beszédében jelezte: a bevándorlást, munkavállalást szabályozó törvényeket a brexit lezajlása után úgy módosítják, hogy megszűnhet az EU-s állampolgárok eddigi előnye. Ugyanolyan elbánást ígér nekik, mint a világ többi országából érkezőknek. 


Fotó: A hagyományos birkafelvonulásra készülődve Londonban. A Munkáspárt az urnákhoz terelné a választókat

 

KI PUCOL MAJD ABLAKOT?

Németországban a koalíciós pártok bevándorlással kapcsolatos törvényjavaslata valamennyire hasonló gondolkodásmódot tükröz – de nem a kelet-közép-európai EU-tagállamokból érkező munkavállalók rovására. A gazdasági célú migránsoknál a mérce hasonló lesz a britekéhez: ha jól képzett vagy, jöhetsz. Berlin gondjai súlyosabbak Londonéinál. A Willkommenspolitik jegyében három éve érkezett mintegy egymillió bevándorlóból mindössze hétezernek sikerült elhelyezkednie – olvasható egy OECD által megrendelt jelentésben.

Miként az Egyesült Államokban, úgy Nagy-Britanniában is alacsony szintre csökkent a munkanélküliségi ráta. Jelenleg négy százalék lehet az álláskeresők aránya, megközelítve az 1973.
novemberi minimumot, a 3,4-et (míg 1984 februárjában 12 százalékos, a legmagasabb volt ez az érték). Ez azt is jelenti, hogy ha a külföldi (lengyel, román, szlovák, magyar) dolgozókat kiszorítják a viszonylag rosszul fizetett, de a gazdasági élet fenntartásában fontos munkahelyekről, nem lesz utánpótlás. Ki fog akkor ablakot pucolni, az éttermekben mosogatni, felszolgálni? 

London tehát a kilépés után új bevándorlási rendet alakít ki. Theresa Maynek (aki miniszterelnöksége előtt a belügyminiszteri székben ült) van gyakorlata és elképzelése a migráció, munkavállalás feltételeinek további szigorításában. Négy évvel ezelőtt, amikor – felrúgva az addig tabunak számító elveket – megnehezítette a Brit Nemzetközösségből (Nagy-Britannia egykori gyarmatairól) származók bevándorlását, a döntés nagy felzúdulást keltett. „Amikor kellettünk, ez az ország befogadott, amikor pedig már megöregedtünk, kidob, mint felesleges tárgyakat” – panaszkodott a Windrush-nemzedék egy tagja a médiában. A kormányfőnek ez év tavaszán magyarázkodnia kellett tizenkét karibi térségbeli brit nemzetközösségi terület vezetői előtt az úgynevezett Windrush-generáció jogainak a csorbítása miatt. (Nagy-Britannia a munkaerőhiány enyhítésére 1948 és 1971 között ebből a régióból hívott be dolgozókat. Az első kontingens 1948-ban érkezett az Empire Windrush nevű hajó fedélzetén. Ettől a dátumtól számítják a tömeges migrációt Nyugat-Európába – a szerk.)

A minap hozták nyilvánosságra az új bevándorlási-tartózkodási törvény tervezetének a sarokpontjait. A turistákkal, az üzleti utakkal valószínűleg nem lesz gond, hiszen ezek csak hasznot hajtanak a brit gazdaságnak. A betelepedést pedig a fentebb említett haszonelvűség vezérli. A tartós munkavállalás elbírálásához a tory kormány jövedelmi küszöböt alakít ki. Magyarán, ha jól keresel és Nagy-Britannia számára hasznos módon tevékenykedsz (legálisan dolgozol, adót fizetsz, hozzájárulsz a gazdaság bővüléséhez), helyed van az országban. 

 

22 MILLIÓ ÉVES JÖVEDELEM KELL

A jövedelmi küszöböt nem hivatalos források szerint nagyjából évi hatvanezer fontnál (mintegy 22 millió forint) tervezik kialakítani. Aki ez alatt keres, annak gondjai lehetnek majd. Ez év tavaszán már emelték a ponthatárt, amit a nem EU-tagállamokból származó foglalkoztatottaknak – feltehetően a brexit után a kelet-közép-európaiaknak is – teljesíteniük kell, ha kettes típusú (Tier 2), munkavállalásra jogosító vízumot igényelnek (ennek az ára borsos, hároméves munkavállalás esetén több mint 600 font, plusz a kötelező egészségügyi biztosítás díja). Ez a minimumkövetelmény májusban a nem uniós térségből érkezők számára évi körülbelül 55 ezer fontos jövedelmi küszöböt jelentett. Így aztán a kelet-közép-európai dolgozóknak a kiválást követően az EU-s országokon kívülről jövőkkel kell versengeniük. Johathan Beech, a Migrate UK, egy bevándorlási jogra specializálódott ismert brit ügyvédi iroda vezetője szerint a jó fizetés követelményének kevés ágazat tud eleget tenni, ilyen például a pénzügyi szektor.

A magasan képzett munkaerő magával hozhatja a közvetlen családtagjait is, „de csak akkor, ha ezt a nagy-britanniai munkaadója támogatja” – jelzi May nyilatkozatában, amely megelőzte a kormány e tárgykörben készülő fehér könyve őszre tervezett nyilvánosságra hozatalát. Magát a bevándorlási törvénytervezetet csak jövőre teszik közzé.

 

Borítófotó: Theresa May táncolva érkezik a toryk kongresszusára. Kisasszézhat alóla a párt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink