CSOK-reform

Mátrix
Tovább növeli a kormány a családtámogatási eszközök körét, ezúttal az otthonteremtési kedvezményt terjesztik ki. A háromgyermekesek tizenötmillió forintos kamattámogatott kölcsönt is felvehetnek.  

Újabb eszközt vet be a kormány a gyermekvállalás támogatása érdekében: bővül a családok otthonteremtési kedvezménye, azaz a CSOK. A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által a múlt héten ismertetett döntés szerint az új építésű lakásra fordítható eddigi tízmillió forintos, rendkívül kedvezményes hitellehetőséget tizenötmilliósra növelik. Ez a háromgyermekesekre vonatkozik majd, a tízmilliós keretet azonban elérhetővé teszik a kétgyermekesek számára. Ez jelentős elmozdulás az eddigiekhez képest.

A demográfiai célok mellett ezt a változást az is indokolja, hogy az elmúlt időszakban érzékelhetően megnőttek az ingatlanárak, a kabinet erre is reagálni akart. A lépéshez szükséges fedezetet a lakástakarékok állami támogatásának fokozatos kivezetése nyomán felszabaduló forrásból biztosítják. A Portfolio elemzése szerint a csupán háromszázalékos kamattal felvehető hitel évi mintegy százhúszezer forintos megtakarítást jelent ahhoz képest, ha piaci alapú kölcsönt kellene felvenniük az érintett családoknak. Kérdés ugyanakkor, hogy ez elég ösztönzőerő lesz-e a második gyermek vállalásához. Mindenesetre a kétgyermekesek helyzetbe hozása „demográfiai szempontból jó irány” – így az elemzés. Ráadásul a CSOK eddigi szabályainak megfelelően ehhez még hozzájön egy tízmilliós egyszeri támogatás is, legalábbis három gyermek vállalása esetén.

A kormány szándékai szerint már az idén élesedő bővítés azért is fontos, mert 2020-tól jelen állás szerint ötről ismét huszonhét százalékra nő a lakásáfa. Nem kizárt azonban, hogy a visszaemelésből fakadó hátrányok enyhítésére valamiféle kompenzációs csomag is születik, legalábbis már a kabinet előtt van a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara erről szóló javaslata. A kormány még nem tárgyalt róla, de Gulyás Gergely ígérete szerint fog, és a miniszter nem zárta ki a kedvező elbírálás lehetőségét. Az idő mindenesetre valóban nem sürget, hiszen 2019-ben még nem lesz változás e tekintetben, és az esetleges csúsztatás nagyban függ a gazdasági gyarapodás mértékétől. 
Az eddigi kormányzati megnyilvánulások nyomán a családokat érintő további bejelentésekre is lehet számítani hamarosan. Például – a Magyar falvak program részeként – úgynevezett falusi CSOK bevezetését tervezik, ám ennek pontos részletei egyelőre nem ismertek. Egyértelmű cél azonban, hogy az elhagyatott, használaton kívüli vidéki ingatlanokat is minél jobban be lehessen vonni az otthonteremtésbe, valamint az, hogy az érintett településeknek – ahol a magyarok mintegy harmada él – erősödjön a népességmegtartó, illetve -növelő ereje. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a lakhatási támogatás kapcsán harmincmilliárd forintos költségvetési keretről beszélt. Úgy tudjuk, miután a program alapvető koncepcióját már elfogadta a kabinet, nemsokára a részletekről is döntés születik. Akárcsak a CSOK felújításokra történő kiterjesztéséről, melynek lehetősége többször is felmerült az elmúlt időszakban, kategorikus elutasítást pedig ezzel kapcsolatban sem lehet hallani.

A vonalvezetés mindenesetre továbbra is nyilvánvaló: a kormány mindenképp össze szeretné kötni a lakásépítések támogatását a családok megsegítésével, vélhetőleg minden további kedvezményt ennek a célnak rendelnek majd alá. Elindulása óta egyébként több mint kilencvenezer család összesen 250 milliárd forintnyi CSOK-ban részesült – jelentette be a napokban Novák Katalin államtitkár. A támogatottak tizenkét százaléka gyermekét egyedül nevelő szülő, a már megítélt forrásoknak köszönhetően pedig csaknem 45 ezer még meg nem született gyermek vállalásáról döntöttek a fiatalok. Amúgy a CSOK-kal segített családok harminc százalékának csak egy gyermeke van, 34 százalékuk kettőt nevel, negyedük nagycsaládos, tizenegy százalékuk még gyermektelen.

Ami az építőipari hatást illeti: csak az idei első fél évben több mint 6500 új lakás épült, ez harminc százalékkal több, mint a 2017-es azonos időszakra mért adat. A kormány szerint a dinamika megmarad, erre a most bejelentett bővítés is ráerősíthet. Jövőre egyébként mintegy 250 milliárdot szánnak a költségvetésből a CSOK-ra, ám ez a keret felülről nyitott; ha több pályázat érkezik, növelik az összeget.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink