Clintonék polipkarjai mindenhová elérnek

Mátrix
Robert Mueller amerikai különleges ügyész hiába vet be mindent Donald Trump állítólagos moszkvai kapcsolatainak a feltárása érdekében, eddig csak a demokratákra nézve talált terhelő adatokat.

Egyre áttekinthetetlenebb az az elképesztő méreteket öltő, meghökkentő fordulatokkal megspékelt ellenőrzési folyamat, amely az USA legutóbbi elnökválasztási kampányába való állítólagos orosz beavatkozás, az elnök és környezete feltételezett moszkvai kapcsolatainak a vizsgálata céljával indult, s amelyet Robert Mueller, az FBI volt igazgatója, az igazságügy különmegbízottja vezet az Egyesült Államokban. Néhány napja új dimenzióba lépett a procedúra azzal, hogy már nemcsak az oroszok, hanem más országok, erők befolyásolási kísérleteire is kiterjed. Így például a Közel-Keleten az amerikai külpolitikának Szaúd-Arábia mellett a másik pillérére, az Egyesült Arab Emírségekre (EAE) is. Ausztrália újfent képbe került, a Mueller-vizsgálóbizottság látókörébe az Európai Uniót szintén bevonták. 

 

A SZALONKÉPES JANUKOVICS

A Politico című portál által kiadott Brussels Influence nevű, hírszerző-elemző heti hírlevél a Paul Manafort (Donald Trump korábbi kampányfőnöke) nevéhez kötött botrány és az azzal összefüggő, Mueller által vezetett vizsgálat kapcsán ellenőrizte az EU-központ környezetében működő többtucatnyi nem kormányszervezet (NGO) homályos és az amerikai gyakorlathoz képest kevésbé szabályozott lobbitevékenységét. A hírlevél utal arra is, hogy az uniós centrum körül tevékenykedő tanácsadó, valamint lobbicégek működésének jogi alapjai mások, mint amelyek az Egyesült Államokban érvényesek, így az európai és az amerikai gyakorlat összevetése nem feltétlenül célravezető.

Az Európai Központ egy Modern Ukrajnáért (ECFMU) elnevezésű, brüsszeli székhelyű, 2012-ben alapított szervezetet felhasználva – még a 2014. februári Majdan-fordulatot megelőző időkben – Paul Manafort a gyanú szerint lobbizott a Janukovics-rendszer nyugat-európai és amerikai elfogadottságáért. Az ukrán elnököt Moszkva-barátként könyvelték el, így ha Manafort Janukovics és a mögötte álló ukrán Régiók Pártja „szalonképessé” tételéért tevékenykedett, akkor orosz érdekeket szolgált – szól a Mueller-vizsgálat logikája. Tény, hogy a tanácsadó ajánlására az ECFMU megállapodott két Washingtonban lobbizó amerikai céggel, a Podestával és a Mercury LLC-vel: győzzék meg a törvényhozókat, hogy Janukovics a haladást és a reformokat képviseli Ukrajnában. A Foreignpolicy.com megjegyzi: az említett vállalatok „elfelejtették” regisztráltatni ezt a lobbijukat a FARA (Foreign Agents Registration Act) törvény szerint működő amerikai kormányszervezetnél, amely a külföldi hatalmak érdekében folytatott tevékenységet ellenőrzi. Ezt mind a Podesta, mind a Mercury vitatja. Állítják: eleget tettek bejelentési kötelezettségüknek.

 

CLINTONÉK 25 MILLIÓ DOLLÁRJA

Mueller nevek említése nélkül azt is mondja, hogy Manafort két és fél millió dollárt fizetett ki akkori vezető európai politikusoknak, hogy támogassák az ECFMU-t. A napokban ennek kapcsán jelentkezett Romano Prodi, az Európai Bizottság volt vezetője, Alfred Gusenbauer osztrák exkancellár és Aleksander Kwaśniewski egykori lengyel államfő. Mindhárman állították, hogy pusztán a Kijevvel fenntartott kapcsolatok javításáért léptek fel, és ezért nem kaptak pénzt. 

Közben a Paul Manafort körül összpontosuló vizsgálat tippadójáról, a volt ausztrál külügyminiszterről, Alexander Downerről is figyelemre méltó adatokat ismertet a The Hill című bennfentes washingtoni lap. Újságírói kiderítették, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt a Clinton Alapítványnak szerzett egy igen jelentős, 25 millió dolláros támogatást. 

Ez megerősíti azt a gyanút – egyben rontja a vizsgálat hitelességét –, hogy a Robert Mueller által irányított folyamat mögött a 2016-os elnökválasztáson vereséget szenvedett Hillary Clinton és támogatói állhatnak. Jim Jordan, a képviselőház házszabály- és kormányzati reformmal foglalkozó albizottságának a vezetője szerint „Clintonék polipkarjai mindenhova elérnek”. Jordan felrótta az FBI-nak, hogy nem tájékoztatta a törvényhozást Downer és az alapítvány korábbi kapcsolatairól. Nick Merrill, Hillary Clinton szóvivője nevetségesnek tartja a kísérletet, hogy a 2006-os 25 milliós adományt összekapcsolják a most folyó Oroszország-vizsgálattal.

 

AZ OROSZ APROPÓ

Nem kevésbé szerteágazó a Mueller-bizottság több szálon elkezdett közel-keleti (EAE), befolyásszerzéssel összefüggő vizsgálata. Ezzel kapcsolatban nem világos, hogy a volt FBI-igazgató miért terjesztette ki az ellenőrzéseket. Az ügy kulcsfigurája a libanoni származású amerikai George Nader, a színfalak mögött tevékenykedő, minden lében kanál, befolyásos lobbista-üzletember, akit jó kapcsolatok fűztek/fűznek mind az Obama-adminisztrációhoz, mind Donald Trump kormányzatához. 

Az a gyanú vele szemben, hogy az Egyesült Arab Emírségeket irányító Mohammed koronaherceg megbízásából befolyásszerző tevékenységet folytat Washingtonban. Nader kapcsolódik Erik Prince-hez, az Irakban véres botrányba keveredett amerikai magánbiztonsági cég, a Blackwater egykori tulajdonosához is. Prince viszont állítólag tavaly
Seychelles egyik szigetén oroszokkal találkozott, amit a Mueller-csapat a Moszkvával kiépítendő egyik titkos kommunikációs csatornaként jellemzett.

Moszkvában a vizsgálatot és a körülötte tornyosuló kérdéshalmazt úgy tekintik, mint az amerikai belpolitika nagy erőcentrumainak összecsapását. Olyan hatalmi harcnak könyvelik el, amelyben a választások állítólagos orosz befolyásolása mint eszköz játszik szerepet. 

 

MINDENT AZÉRT NEM LEHET

Tovább bonyolítja a helyzetet egy fehérorosz származású hölgy, Násztya Ribka felbukkanása a moszkvai befolyásolást vizsgálók körül. Őt és orosz partnerét március elején a thaiföldi rendőrség őrizetbe vette tiltott szexuális jellegű üzleti tevékenység gyanújával. A hölgy az Egyesült Államokhoz fordult, kezdetben politikai menekültnek állítva be magát, majd amikor ez válasz nélkül maradt, felajánlotta: ha kimenekítik és védelmet adnak neki, olyan videórészleteket, dokumentumokat szállít a Mueller-bizottságnak, amelyek Moszkva beavatkozását bizonyítják. Azt állította, hogy ismeri a Manafort és Oleg Gyeripaszka, a Putyinhoz közel álló orosz milliárdos közötti kapcsolatot. A washingtoni külügyminisztérium feltehetően gyanút fogott, hogy a bizonytalan elemekkel megtűzdelt Ribka-ügy diszkreditálhatja a vizsgálatot. Mint Heather Nauert szóvivő jelezte, a tárca nem kíván foglalkozni a hölggyel és ajánlataival.   

DUNAI PÉTER

 

Borítófotó: Paul Manafort, Trump volt kampányfőnöke. Az ellene folyó vizsgálat demokrata csontvázakat borít ki a szekrényből