Célegyenesben az ukrán kampány

Mátrix
Vasárnap dől el, ki lesz Ukrajna elnöke. Miután az első körben meggyőző fölénnyel nyert Volodimir Zelenszkij népszerű komikus színész, Petro Porosenko regnáló államfő mindent megtesz, hogy minél több választót állítson maga mellé azok közül, akik a március 31-én kiesett vetélytársai mellett tették le a voksukat.

Porosenko a korábbiaknál kevesebbet szónokol a „hadsereg, nyelv, hit” hármas kampányjelszavával, de a harcos nacionalista retorikája azért megmaradt. Az első fordulóban így sikerült nyernie a nemzeti eszme fellegvárának tartott nyugat-ukrajnai Galíciában, de a felmérések azt mutatják, hogy ott is inkább Zelenszkij ellenében szavaztak a kisebbik rossznak tartott elnökre.

A legutóbbi közvélemény-kutatások sem kecsegtetők a számára. A biztos választók körében Zelenszkij 72 százalékon áll, míg Porosenko 28-on. A humorista elnökjelölt közkedveltsége a szavazásra jogosultak teljes körében 51, míg a jelenlegi államfőé 21 százalékos. Ha azt feltételezzük, hogy Porosenko valami csoda folytán maga mellé állítja az összes még bizonytalan választópolgárt, a támogatottsága úgy sem közelíti meg a kihívójáét.

Mindezek ellenére a mostani elnök tovább játssza a magabiztos államférfi szerepét, és ígérget: a viharos gazdasági fejlődéstől a NATO- és EU-csatlakozásig terjed a közeli csodás jövő víziója. Az óvatos önkritika sem marad el: azt állítja, hogy megértette az első körben nem rá szavazók üzenetét, ezért még keményebben küzd majd a korrupció ellen, megújítja a csapatát, változtat a hatalom kommunikációján s a döntések előkészítésébe bevonja majd a polgárokat.

Porosenko az ukrán államiság garantálójaként aposztrofálja magát, így olyan óriásplakátok jelentek meg szerte az országban, amelyeken Putyin orosz elnökkel néz farkasszemet ökölvívókat megszégyenítő
tekintettel.

A kijevi Olimpiai Stadionban megrendezendő nyilvános vita előkészítése is szappanoperákat idéz. Lapzártánkig a felek a lebonyolítással kapcsolatos kérdésekben sem jutottak egyezségre. Porosenko április 14-én is polemizálni akart (ekkor Zelenszkij nem jelent meg a stadionban), s 19-én szintén azt szeretne – kihívója a pénteki napot alkalmasnak tartja. A Központi Választási Bizottság és az ukrán közszolgálati tévé vezetője viszont több ízben is kifejtette, hogy a jelöltek nyilvános vitáját a törvény szerint a televízió stúdiójában kell megrendezni, nem egy sportpályán. Vitapartner híján az ukrán elnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen egyebek mellett kifejtette azt is, hogy
meggyőződése szerint Magyarország, akárcsak a többi EU-s állam, támogatja majd Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz. Kijelentette: Kijev nyitott a kompromisszumokra a magyar kisebbség jogait illetően. Leszögezte, hogy a kárpátaljai magyarságnak minden joga megvan az anyanyelvi oktatáshoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár ugyanúgy joga van ukrán iskolákban, egyetemeken tanulni és ukrán vállalatoknál dolgozni, ez azonban nem lehetséges az államnyelv ismerete nélkül. Porosenko szerint Ukrajna kész több pénzt költeni a feltételek megteremtésére, hogy „legalább két nyelvet tudjanak: a magyart és az ukránt”.

Az államfő egyébként nyíltan provokálja ellenfelét, Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha bábjának titulálta Zelenszkijt, újabban kábítószer-fogyasztással is megvádolta. A múlt héten pedig az elnöki kampánystábot is megosztotta azzal, hogy meghívás nélkül megjelent Kolomojszkij televíziójának politikai vitaműsorában, és indulatos szócsatát folytatott telefonon az Emmanuel Macron francia elnök hivatalából hazatérő Zelenszkijjel a stadionvita kapcsán. 

Lapzártánkig nem került nyilvánosságra, hogy a kárpátaljai magyarságot képviselő két szervezet, a KMKSZ és az UMDSZ kit támogat a választáson, mi a megmérettetéssel kapcsolatos állásfoglalása. Mindenesetre Brenzovics László KMKSZ-elnök a saját szervezetétől felhatalmazást kapott, hogy sikeres tárgyalások esetén és megfelelő garanciák mellett támogatási megállapodást köthessen az egyik, meg nem nevezett elnökjelölttel. Értesülésünk szerint ez az ember Zelenszkij. A magyar vezető azt mondta, a remény színe a zöld. Ezt használja a kampányban Porosenko kihívója.

 

Borítófotó: Zelenszkij önfeledten várta az első forduló eredményeit. Lecsapja a.magas labdát

Ezek is érdekelhetnek

További híreink