Bukaresti hatalmi harc kormányátalakítással

Mátrix
Alig telt el három és fél hónap a Mihai Tudose vezette román kormány beiktatása óta, máris három minisztert cseréltek le.  

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke – sokan őt tekintik a tényleges miniszterelnöknek – eredetileg nem értett egyet az átalakítással, de Tudose keresztülvitte akaratát. A román média úgy értékelte a történteket, hogy megnőtt a kormányfő befolyása, míg Dragnea párton belüli pozíciója gyengült.

A szociáldemokraták tavaly decemberben nyerték meg nagy fölénnyel a parlamenti választást, de vezetőjük nem töltheti be a miniszterelnöki tisztséget, mert büntetett előéletűnek minősül. Tavaly áprilisban ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-ben tartott népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. Ez az eredeti oka a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányzási vesszőfutásának, hiszen a nyár elején már feléltek egy kabinetet. Akkor Dragnea megvonta a politikai bizalmat Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, s a kormányát meg is buktatta a parlament. Tette mindezt azért, hogy látványosan bizonyítsa: továbbra is az ő kezében összpontosul a hatalom, és valójában ő irányítja a kabinetet (közjogi tisztsége szerint egyébként a törvényhozás alsóházának elnöke – a szerk.).

Dragnea az addig ismeretlen Tudosét helyezte a kormányfői tisztségbe, aki annak ellenére követelte most a korrupcióval gyanúsított tárcavezetők leváltását, hogy a PSD vezetősége eredetileg kiállt mellettük. Vita tárgyát képezte főleg Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes és fejlesztési miniszter, valamint Rovana Plumb európai alapokért felelős tárcavezető személye. Ellenük a korrupcióellenes ügyészség indított vizsgálatot egy Dragnea által is látogatott és kedvelt horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatása miatt. Az ominózus határozatot 2013-ban fogadta el a kormány, amelynek Shhaideh és Plumb akkor is a tagja volt. A döntés következtében a Duna egyik mellékágánál levő Belina-tó került át a Teleorman megyei önkormányzat birtokába, amikor a megyei közgyűlés elnöke éppen Dragnea volt. A román média azt feltételezi, hogy a horgászparadicsomban neki is érdekeltsége van, és a bűnvádi eljárás révén lényegében a PSD elnöke a célpont.

A szociáldemokraták eredetileg összezártak meggyanúsított tárcavezetőik körül, de Tudose mégis a lemondásukat követelte, arra hivatkozva, hogy mindkét miniszter tárcája európai pénzalapokat kezel, ez pedig kínossá válhat Romániának az EU-val való viszonyában. Végül a kormányfő az általa többször bírált közlekedési miniszter, Răzvan Cuc lemondását is elérte, így összesen három tárcavezetőt kell pótolniuk a szociáldemokratáknak.

Bukarestben nyílt titoknak számít, hogy Shhaideh távozásával Dragnea az egyik leghűségesebb miniszterét vesztette el, hiszen mindeddig rajta keresztül gyakorolta pártelnöki befolyását a kormányzati munkára. A PSD-vezér azért is volt kénytelen kompromisszumot kötni Tudoséval, mert Klaus Johannis államelnök a perpatvar közepette világossá tette: amennyiben a szociáldemokraták ismét megbuktatják saját kormányukat, harmadszor már nem ad nekik kormányalakítási megbízást. Így Dragnea jobbnak látta, ha mégis elfogadja a minisztercseréket, mint hogy a teljes hatalom elvesztését kockáztassa.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink