Baloldali csörte

Mátrix
Se árnyékkormány, se egyéni képviselőjelöltek, se programhirdetés – Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje augusztus végére ezeket már beígérte.

Nehéz úgy elvárni a baloldali értelmiségi holdudvartól, hogy ott legyen Szegeden Botka meghívására, miközben választmányi elnökként rájuk sem hederített – kommentálta forrásunk a múlt hét végi MSZP-s rendezvény kudarcát. Szerinte tavaly, amikor a küldöttek leváltották Botkát a posztjáról, nagy súllyal esett latba utóda, Hiller István álláspontja, hogy újra kell építeni a holdudvart, és az aktuálpolitikai csörtéktől függetlenül stratégiaalkotást kell megvalósítania a választmánynak. Hiller ezt a munkát azóta is viszi, de belső forrásaink szerint Botka igencsak megorrolt rá a tavalyi tisztújításon. Akkoriban úgy nyilatkozott – bár Hiller nevét nem mondta ki –: vetélytársai hatalomtechnikai összefogást és manipulációt hajtottak végre az ő kárára.

KÓDOLT FESZÜLTSÉGFORRÁSOK

A választmányi elnöki pozíció nem csak a stratégiaalkotás és az értelmiség verbuválása miatt nagyon fontos poszt a pártban. Ugyanis az MSZP alapszabálya alapján – az országos elnökség javaslatára – ez a testület dönt a választási együttműködési megállapodásról, meghatározza a párt támogatásával indítandó országgyűlési és önkormányzati képviselőjelöltek, valamint a polgármesterjelöltek kiválasztásának elveit és a velük kötendő politikai egyezség szövegét. Emellett ugyancsak elnökségi javaslatra megvitatja és vele közösen a kongresszus elé terjeszti a párt országos választási listáját. Hiller információink szerint ezt nemrég egyértelműsítette is az elnökség ülésén.

Botka miniszterelnök-jelölti megválasztásával tehát egy újabb feszültséget kódoltak a rendszerükbe a szocialisták. A szegedi polgármester ugyanis – szemben a korábbi évek tapasztalatával, amikor a párt elnöke volt a miniszterelnök-jelölt – se az elnökségnek, se a választmánynak nem tagja. Viszont ő vezeti a párt Országos Választási Bizottságát (OVB), amelynek élén vétójogot kért az egyéni jelöltek összeállításában, illetve bele kíván szólni az országos lista elkészítésébe is. Magyarul ez azt jelenti, hogy – a választási eredménytől függetlenül – ő akarja toborozni a párt következő frakcióját. Hogy ki nevet a végén – az elnökség és a választmány, vagy Botka és az OVB –, az még rejtély.

GYURCSÁNNYAL VAGY NÉLKÜLE?

Csakhogy épp abból adódott júliusban az eddigi legnagyobb konfliktus a pártban, hogy felerősödtek azok a hangok, amelyek a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval (DK) szövetséget kötnének a választásokra. Botka épp azzal szállt be februárban a ringbe, hogy elutasítja ezt az elképzelést. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az MSZP elnökségében mikor jutnak arra az elhatározásra, hogy az elgondolásához körömszakadtáig ragaszkodó szegedi polgármestert válaszút elé állítsák: vagy Gyurcsánnyal, vagy sehogy. Forrásaink szerint mindenesetre már nagyon érik, hogy eljön ez a pillanat. A közvélemény-kutatásokban ugyanis a miniszterelnök-jelölt egyáltalán nem hozza azokat az eredményeket, amelyeket vártak tőle, a szocialisták népszerűsége stagnál. Így viszont kútba esik az a Botka-stratégia is, hogy szeptember-októberben majd a baloldalon nyertes pozícióból, erőből kényszerítik rá a kis pártokat, fogadják el a közös listát. „Ebből biztosan nem lesz semmi, Gyurcsány nem fog visszavonulni, hiszen jó pozíciói vannak. Vagy tárgyal vele Botka, vagy vége a miniszterelnök-jelöltségének, ugyanis az idő szorít, meg kell állapodni a DK-val a közös indulásról” – mondta egy budapesti szocialista politikus. A jelenleg legerősebb MSZP-s bázisnak számító Budapest mindenesetre már sok jelzést küldött Botkának, hogy a Gyurcsánnyal való megegyezés híve. A fővárosi választási bizottságuk élére azt a Kunhalmi Ágnes budapesti elnököt választották, aki tavaly egyenesen arról beszélt, hogy nemsokára újra egy párt lehet az MSZP és a DK. De a politikai realitásokat érzékelte a Botka mellett eddig mindig kiálló Tóth József XIII. kerületi polgármester is, aki jelezte: ő is elkötelezett a Gyurcsányékkal való megállapodás mellett.

Botka a szegedi rendezvényen mindenesetre nem úgy tűnt, hogy hajlandó lenne felülbírálni stratégiáját. Egyetlen „külsőst”, Karácsony Gergelyt, a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét látta vendégül az eseményen, aki felajánlotta az együttműködését. Korábban még olyan hírek jártak, hogy Botka bukása után Karácsony lehet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Ebből már, úgy tűnik, semmi sem lesz. Igaz, a Karácsony által remélt Új Pólus nevű, az Együttből, Momentumból, LMP-ből és Párbeszédből álló szövetség sem fog létrejönni. Több szocialista szerint a zuglói polgármester azért is tűnhetett fel Szegeden, mert pártja politikusainak helyeket akar kicsikarni az MSZP listáján.

De feltűnésének nagyon sokan nem örülnek az MSZP-ben, hiszen Karácsonyt egyértelműen liberálisnak tartják, attól függetlenül, hogy ő baloldali zöldként definiálja magát és a szervezetét. Főleg a zuglói MSZP-nek nem tetszik a Párbeszéd társelnökének a felajánlkozása, hiszen a XIV. kerületet velük közösen, koalícióban vezetik, ami óriási feszültségekkel jár.  

NEM JÖTT BE A SZOCIALISTA KÖTCSE

Korábban egyébként Botka még úgy tervezte, hogy augusztus végén programot hirdet, bemutatja „árnyékkormányának” tagjait és a párt egyéni jelöltjeit. Ehhez képest Szegeden csak egy tízpontos programtervezettel állt elő, igaz, korábban a százhat indulóból már bemutatott két politikust vidéki turnéján.

De az is mindent elárul a rendezvényéről, hogy az eredetileg a „szocialista Kötcsének” tervezett értelmiségi találkozóra végül lasszóval kellett fogni a vendégeket, viszont a fehér sátor és a sörpadok emlékeztettek a Fidesz somogyi piknikére. Végül a frakciótagoknak is kiadták, hogy el kellett menniük Botka városába. „Egyetlen nehézsúlyú értelmiségivel, megmondóemberrel sem találkoztam, ami nem túl jó üzenet a kampány előtt” – mondta informátorunk, aki szerint éppen olyan emberekre lett volna itt szükség, akik a médiában is meg tudják fogalmazni a miniszterelnök-jelölt céljait.

  

Borítófotó: Kunhalmi Ágnes vörös csillagot fest Molnár Gyula pártelnök karjára az EFOTT-on. Ez a harc lesz a végső? (Bruzák Noémi/MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink